Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlé počasie ukazuje svoju silu: SHMÚ vydal výstrahy pred dažďom aj vetrom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Unsplash/Richard Horne)

BRATISLAVA - Silný dážď a vietor na horách hrozí počas piatkového poobedia a večera na viacerých miestach Slovenska. Výstrahu prvého stupňa v tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha pred vetrom na horách platí pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. Meteorológovia očakávajú vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť od 110 do 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uviedli.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

SHMÚ varuje aj pred intenzívnymi búrkami. Výstrahy platia pre Banskobystrický, Nitriansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnil ústav s tým, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, akými sú stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Výstrahy pred dažďom a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieVietorDážďVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu