Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Meteorológovia varujú pred extrémnymi búrkami: FOTO TU to bude najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silnými búrkami, ktoré môžu spôsobiť prívalové povodne na severovýchodnom Slovensku. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy druhého a tretieho stupňa. Búrky zasiahnu aj zvyšok Slovenska. SHMÚ o tom informuje na webe a na sociálnej sieti.

V niektorých okresoch Prešovského kraja SHMÚ môžu búrky spôsobiť vysoké škody. "V týchto chvíľach už sú intenzívne búrky aj nad územím Slovenska - na hornom Zemplíne, kde môžu byť sprevádzané prívalovým dažďom a krúpami. Postupne sa presunú aj nad Šariš a dolný Zemplín," uviedli meteorológovia.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Výstrahy pred silnými búrkami
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. S nimi môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť od 20 do 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred silnými búrkami
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre búrky už zasahovali hasiči

V súvislosti so silnými búrkami zasahovali na severovýchode Slovenska vo štvrtok popoludní hasiči trikrát. Ako potvrdilo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, išlo o popadané stromy na ceste.

Krúpy na východe Slovenska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Hasiči medzi 14.30 a 14.50 h zasahovali pri spadnutých stromoch na ceste medzi obcami Zubné a Adidovce v okrese Humenné, v meste Medzilaborce na Duchnovičovej ulici a tiež pri obci Bukovce v okrese Stropkov. 

Krúpy na východe Slovenska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Ako operačný dôstojník doplnil, v žiadnom z prípadov nedošlo k ujme na majetku či zdraví obyvateľov. V súvislosti s krupobitím v Medzilaborciach nedošlo, podľa vyjadrenia primátora mesta Vladislava Višňovského, k závažnejším škodám na majetku.

Škody v obci Babie vyčísliť nedokážu

Škody, ktoré v stredu 10. júna popoludní vznikli v obci Babie v okrese Vranov nad Topľou následkom prívalového dažďa, zatiaľ nemožno vyčísliť. Ako sa však vyjadrila starostka obce Martina Hliboká, odpratávacie práce sa im ešte v rovnaký deň podarilo zvládnuť svojpomocne.

Podľa Hlibokej slov malo ísť o krátku, no intenzívnu prietrž mračien, ktorá obec zasiahla približne o 14.00 h. "Za tých 15 minút zlialo vodu v časti obce, kde sa nachádza miestny starý cintorín a hlavná miestna komunikácia. Na jednej časti to poškodilo cestu a spôsobilo veľké nánosy kameňov a blata, miestami to poškodilo aj brehy. Bolo tiež zatopených zopár pivníc," opísala následky s tým, že k škodám väčšieho rozsahu oproti vlaňajšej podobnej udalosti nedošlo, keďže prívaly vody zasiahli len časť obce.

Meteorológovia varujú pred extrémnymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako doplnila, na odpratávaní nánosov kameniva a bahna sa do večerných hodín podieľali miestni dobrovoľní hasiči a tiež obyvatelia obce, s technikou pomohli miestni podnikatelia a poľnohospodárske družstvo. "Bude ešte treba zaplatiť niekoľko hodín práce bagra, kamenivo, nové betónové skruže. Opravu cesty zatiaľ vyčísliť nedokážem," dodala Hliboká s tým, že tieto položky bude obec financovať v rámci svojich možností.

Viac o téme: PočasieBúrkySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu