Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trnka sa postaví v utorok pred disciplinárnu komisiu GP SR

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa v utorok (2. 6.) postaví pred disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Ústne pojednávanie vytýčila 3. disciplinárna komisia pod vedením predsedu Attilu Izsáka na 12.30 h v budove GP SR. Pôvodne bola predsedníčkou tejto komisie prokurátorka GP SR Marta Kolcúnová. Tá požiadala o uvoľnenie. Ďalšími dvoma členmi komisie sú Marián Čorba z Okresnej prokuratúry Košice a Radovan Maras z Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Termín pojednávania zverejnila komisia na stránke GP SR v polovici mája.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže na neho bol v ten deň podaný disciplinárny návrh za dva skutky. K tomu došlo po tom, ako médiá zverejnili nahrávku telefonátu s podnikateľom Marianom Kočnerom. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v decembri Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Následne ho v januári zadržala NAKA a obvinila z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu v prípade medializovaného rozhovoru s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon.

Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal bývalý generálny prokurátor nainštalovanú v kancelárii. Jeden deň po zadržaní ho však prepustili z policajného zadržania na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Trnka voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok. O ňom doposiaľ rozhodnuté nebolo.

Viac o téme: Dobroslav TrnkaGP SRBývalý generálny prokurátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu