Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Viola (†34) dnes mala oslavovať, miesto toho vyšetrujú jej smrť: Ticho o desivom prípade plnom otáznikov

Viola sa stala obeťou násilného činu. Zobraziť galériu (4)
Viola sa stala obeťou násilného činu. (Zdroj: Facebook-V.M.)

BRATISLAVA - V novembri minulého roka sa v hlavnom meste odohral prípad, ktorý sa okamžite zaradil medzi najdesivejšie a najzáhadnejšie v histórii Slovenska. Smrť Violy Macákovej (†34) bola a je opradená množstvom otáznikov. Prešiel viac než polrok, no polícia naďalej mlčí.

Dnes, 18. mája, by Viola oslavovala meniny. Úsmevy jej blízkych, ktorí by jej za normálnych okolností blahoželali, však vystriedali slzy. Zostali im len spomienky. Život mladej ženy vyhasol minulý rok v novembri za obzvlášť nejasných okolností.

Viola Macáková
Zobraziť galériu (4)
Viola Macáková  (Zdroj: Facebook-V.M.)

Desivý nález v prístave

Bol 11. november 2019, keď náhodný okoloidúci našiel v bratislavskom prístave telo ženy. Po príchode záchranárov sa ukázalo, že žije. Bola však podchladená, na sebe mala mať napriek chladnému počasiu iba silonky, krátku sukňu, pulóver a vestu. Oblečenie malo byť premočené. Nasledoval prevoz do sanitky a boj o jej záchranu. Všetka snaha však bola márna. O koho ide nebolo spočiatku známe, obeť nemala pri sebe mobil ani doklady.

Violu našli v bratislavskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Polícia)

O tom, čo sa stalo, sa však verejnosť nedozvedela ihneď. Desivá správa sa v médiách objavila až o týždeň neskôr, čo polícia obhajovala tým, že išlo o taktiku, aby nenarušili vyšetrovanie. Po Viole bolo pri tom vyhlásené pátranie až deň po tom, ako už nebola medzi živými. Polícia ale dementovala informáciu, že nevedela, o koho ide. Totožnosť obete mali údajne poznať už na druhý deň. 

Kolotoč informácií

Je samozrejmé, že správa o smrti mladej ženy vydesila verejnosť. Denne sa množili informácie o tom, kto stojí za skonom Violy. Polícia po lavíne kritiky vylúčila, že išlo o dielo sériového vraha. "Ubezpečujem, najmä ženy, že v Bratislave sa môžu slobodne pohybovať po bezpečných častiach mesta," uisťovali ochrancovia zákona na tlačovej besede. 

Nasledoval kolotoč informácií. Vyšetrovacie orgány sa mali zaujímať aj o cirkev, ktorej členkou bola Viola. No otázniky neprinášali len rôzne scenáre. Na miesto, kde našli rodáčku zo Sniny, sa totiž polícia vrátila až po jedenástich dňoch od nálezu jej dobitého tela.

Urobili rojnicu a prehľadávali terén pod mostom Apollo aj priľahlý breh Dunaja. No zlé svetlo na celú akciu vrhal fakt, že ešte pred policajným zásahom v okolí prístavu vykonávali "veľké upratovanie".

Polícia prehľadávala okolie Dunaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

Šesť dní po smrti mladej ženy tu pracovníci prístavu odstraňovali náletovú zeleň, o deň neskôr sa tu o čistotu malo starať aj mesto. Mali odstraňovať neporiadok po bezdomovcoch. Otázne je, či takto polícia neprišla aj o veľmi dôležité stopy po páchateľovi, čím by sa sťažilo aj vyšetrovanie.

Bez cudzieho zavinenia?

Polícia mala v súvislosti s prípadom vypočuť desiatky osôb, vykonať mali viacero prehliadok bytových a nebytových priestorov, analyzovať mali aj počítačové dáta. O možnom okruhu podozrivých ale zatiaľ slovo nepadlo. Portál Aktuality dokonca priniesol správu, že vyšetrovatelia pracujú aj s verziou, že Viola mohla zomrieť bez cudzieho zavinenia.

V osudný deň ju mali v centre mesta zachytiť viaceré priemyselné kamery, na záberoch však bola sama. "Vo Vami uvedenom prípade je vedené trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia. Obvinenie konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo. Vo vyšetrovaní tohto prípadu aj naďalej pokračujeme, v danej veci sú vykonávané všetky nevyhnutné procesné úkony za účelom jej náležitého objasnenia," uviedla pre topky.sk bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

Dojemné vyznanie Violinho (†34) expartnera, sužujú ho výčitky: Nezachránil som ťa, keď som mal šancu

Dodala, že aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania, bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť. 

Kontrola postupu policajtov

Keďže vznikli pochybnosti o tom, či polícia od začiatku vyšetrovania postupovala správne, nariadená bola aj kontrola ich postupov.

Ani za tou však podľa najnovšieho vyjadrenia hovorkyne nepadla pomyselná bodka. "Nariadená kontrola postupu policajtov v danom prípade doposiaľ nebola ukončená. Až po záveroch tejto kontroly bude možné k veci zaujať relevantné stanovisko," uzavrela Slamková.

Viac o téme: ZabitieVyšetrovaniePolícia Viola Macáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu