Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SMRŤ VIOLY Žiadal o vypočutie, no nik ho nepredvolal: Svedok z osudnej noci si všimol podozrivé udalosti

Viola Macáková zomrela v bratislavskom prístave Zobraziť galériu (4)
Viola Macáková zomrela v bratislavskom prístave (Zdroj: FB/V.M., Polícia SR)

BRATISLAVA - Polícia definitívne uzavrela prípad smrti Violy Macákovej. Prv, než tak urobila, sa prokuratúre ozval možný svedok, ktorý bol v čase Violinho zmiznutia v prístave. Hoci žiadal o vypočutie, nik ho nepredvolal.

Lektorku angličtiny Violu Macákovú našli v novembri 2019 v bratislavskom prístave. Keď na miesto dorazili záchranári, bolo už neskoro. Mladá žena zomrela.

Vyšetrovatelia po vyše roku dospeli k záveru, že pod jej smrť sa nepodpísala cudzia osoba. Polícia však po medializácii prípadu mlčala, čo ľuďom nahnalo strach. Panovali obavy, že môže ísť o dielo sériového vraha. O tom, že to tak nie je, začali ochrancovia zákona hovoriť až po niekoľkých dňoch. Napokon sa nepotvrdilo ani to, že Viola bola obeťou znásilnenia.

SMRŤ VIOLY Žiadal o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar/Topky.sk)

Nevypočutý svedok z prístavu

Ešte predtým, ako polícia definitívne ukončila vyšetrovanie Violinho prípadu, sa podľa denníka SME ozval možný svedok, ktorý bol v čase ženinho zmiznutia v blízkosti miesta činu a žiadal o vypočutie. Doteraz však vypočutý nebol.

Podľa denníka pochádza z akademického prostredia a 19. februára poslal prokuratúre mejl, v ktorom uviedol, že v médiách zachytil informácie o blížiacom sa konci vyšetrovania smrti Violy Macákovej. Uviedol, že v tejto veci ešte začiatkom minulého roka kontaktoval vyšetrovateľku ako prípadný svedok. Podotkol tiež, že z komunikácie vtedy nemal dobrý pocit.

Viola sa stala obeťou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-V.M.)

Predvolanie na výsluch mu neprišlo. V mejli adresovanom prokuratúre opísal, ako si po Macákovej smrti spätne kontroloval svoju aktivitu podľa záznamov Google Maps. Zistil, že v deň jej zmiznutia, 10. novembra 2019, bol medzi 22.51 a 23.51 hod. pri vstupe do priestoru prístavu od mosta Apollo. Zbadal mladého muža, ktorý sa tam potuloval. Podľa neho bol buď opitý, alebo nafetovaný. V priestoroch prístavu postrehol aj agresívnu a náhle prerušenú jazdu auta. „Rozoznal som rýchle zastavenie a po chvíli buchnutie dverí,“ cituje denník svedka. Ten na svoj mejl prokuratúre doteraz nedostal žiadnu odpoveď.

Príčinou Violinho úmrtia bolo zlyhanie srdca

Uznesenie vyšetrovateľa je už právoplatné. „V trestnej veci Violy M. je dňom 2. marca právoplatné uznesenie vyšetrovateľa PZ o zastavení trestného stíhania, keďže v zákonom stanovenej lehote nebola voči uvedenému uzneseniu podaná sťažnosť,“ uviedol 17. marca prokurátor Matej Izakovič. Sťažnosť mohli podať v zákonnej lehote Macákovej pozostalí.

Súvisiace: Mrazivý prípad, ktorý otriasol Slovenskom: Závery vyšetrovania smrti Violy (†34) sú známe!

Violu doslova ubili na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-V.M.)

Z uznesenia z 24. februára okrem iného vyplývalo, že Violina smrť nebola spôsobená cudzím zavinením. Bezprostrednou príčinou jej smrti bolo zlyhanie činnosti srdca, ktoré utrpela pri opakovanom pôsobení tupého násilia. Neboli zadokumentované žiadne stopy po spútaní alebo zviazaní, žiadne zlomeniny členkov. Prípadný sexuálny motív spáchania skutku bol podľa vyšetrovateľa vzhľadom na charakter zdokumentovaných zranení poškodenej jednoznačne vylúčený.

Polícia 11. novembra 2019 prijala oznámenie o náleze podchladenej ženy na Prístavnej ulici v Bratislave. Po príchode na miesto policajti zistili, že sa tam nachádza žena s početnými zraneniami po celom tele. Oživiť sa ju nepodarilo.

Viac o téme: SmrťViola Macáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu