Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvolania v kauze Pečniansky les už expedovali na Krajský súd v Bratislave

Na snímke pohľad na diaľničný obchvat – Einsteinova cesta v mieste Pečnianského lesa
Na snímke pohľad na diaľničný obchvat – Einsteinova cesta v mieste Pečnianského lesa (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Na Krajský súd (KS) v Bratislave boli z Okresného súdu (OS) Bratislava II vyexpedované odvolania procesných strán v kauze Pečniansky les, kde nižší súd vyniesol v júni 2019 v poradí už druhý neprávoplatný verdikt.

"Keďže v predmetnej veci bolo podané odvolanie (zo strany žalobcov, intervenientov a okresnej prokuratúry) boli vykonávané procesné úkony pred preložením veci v zmysle ustanovení Civilného sporového poriadku. Spis bol 14. mája expedovaný zo spisovej kancelárie OS Bratislava II a bude doručený do podateľne odvolacieho KS v Bratislave na rozhodnutie o odvolaní," povedal hovorca KS Pavol Adamčiak.

Žalobcom sú Lesy SR

Štátny podnik Lesy SR sa odvolal voči júnovému rozhodnutiu OS Bratislava II, kde opäť v tomto spore neuspel. Odvolanie podala aj bratislavská mestská časť Petržalka, ktorá je účastníkom konania. Lesy SR figurujú v procese ako žalobca.

Žalovaným je občianske združenie (OZ) Človek a strom a predmetom dlhoročného civilného sporu bola zámenná zmluva medzi oboma stranami z roku 2009. OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne  požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom približne za rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec).

Pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja, rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov.

Prípad riešil už aj Najvyšší súd SR

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon. Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku, a odmietol zapísať nových vlastníkov.

Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie KS v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra. OS Bratislava II už v novembri 2015 potvrdil platnosť zmluvy o výmene pozemkov pod Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke. V prípade padli odvolania a KS v Bratislave prípad vrátil naspäť na OS v Bratislave II na ďalšie konanie.

Viac o téme: BratislavaPečnianský lesOdvolania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu