Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľvyslanec Migaš prišiel o miesto: Zúčastnil sa na oslavách diktátora Lukašenka

Jozef Migaš Zobraziť galériu (2)
Jozef Migaš (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky (SR) potvrdilo, že slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal v stredu o uvoľnenie z postu. Informoval o tom tlačový odbor MZVEZ SR. 

„Veľvyslanec Migaš požiadal o uvoľnenie z postu. Rezort diplomacie ale zároveň dôrazne odmieta jeho tvrdenia o tendenčnej kampani voči jeho osobe. Veľvyslanec porušil základné princípy komunikácie s ústredím, keď nekonzultoval svoju účasť na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku a to napriek koordinácii tamojšou delegáciou EU," uviedol tlačový odbor.

Bieloruské vojenské vozidlo počas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

MZVEZ SR zároveň zdôraznilo, že Slovensko si vo vzťahu k Bielorusku uctilo obete ich občanov dvoma spôsobmi, a to konkrétne prijatím veľvyslanca Bieloruska na pietnej akcii na ministerstva 7. mája 2020 a osobným listom premiéra Igora Matoviča bieloruskému premiérovi. Ministerstvo sa podľa tlačového odboru o účasti slovenského diplomata na oslavách dozvedelo až následne z tlače a zdôvodnenie jeho rezignácie preto vníma ako "vyjadrenie politického postoja voči novej vláde SR“. Slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal o uvoľnenie z postu po tom, ako sa zúčastnil na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku. 

V Minsku sa v sobotu zhromaždili tisíce ľudí, aby si pripomenuli 75. výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe. V bieloruskej metropole sa aj napriek nárastu počtu prípadov nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 pri tejto príležitosti konala tiež vojenská prehliadka. Zúčastnilo sa na nej približne 3000 príslušníkov ozbrojených zložiek, desiatky lietadiel a viac ako 150 vojenských vozidiel vrátane tankov T-34 z obdobia druhej svetovej vojny. Rusko takisto plánovalo uskutočniť vojenskú prehliadku s účasťou viacerých svetových lídrov. Rozhodlo sa ju však posunúť z dôvodu prudkého nárastu prípadov koronavírusu.

Viac o téme: UvoľnenieŽiadosťVeľvyslanecPostBieloruskoMinisterstvo zahraničných vecíJozef Migaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu