Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozhodnutie Ústavného súdu musíme rešpektovať, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Podpredsedníčku vlády pre investície a informatizáciu Veroniku Remišovú (Za ľudí) mrzí, že Ústavný súd (ÚS) SR podľa nej verejnosť informuje zavádzajúcim spôsobom, keď tvrdí, že zákon na boj proti novému koronavírusu vytvára systém plošného zberu údajov telekomunikačnými operátormi. Rozhodnutie Ústavného súdu musíme rešpektovať, reagovala v stredu Remišová na sociálnej sieti na rozhodnutie ÚS pozastaviť účinnosť časti novely telekomunikačného zákona.

Remišová upozornila, že v skutočnosti operátori prevádzkové a lokalizačné údaje zbierajú aj v súčasnosti a ich anonymizovanú formu bežne využívajú pri komerčnej činnosti mnohé iné spoločnosti.

O tom, že na identifikáciu nakazených ľudí majú poslúžiť mobilné lokalizačné dáta, informovala vicepremiérka ešte koncom marca. V rámci tohto opatrenia majú mobilní operátori poskytnúť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dáta o pohybe pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus.

Ústavný súd podľa jeho predsedu Ivana Fiačana zistil, že časť pozastavenej právnej úpravy nebola dostatočne určitá, pretože umožňovala štátnej moci spracúvať osobné údaje bez toho, aby bol jednoznačne vymedzený účel takého spracúvania a spôsoby nakladania s osobnými údajmi.

Remišová však s týmto odôvodnením nesúhlasí. "Účel použitia bol v zákone jasne stanovený a obmedzený na identifikáciu užívateľov v záujme ochrany života a zdravia v prípade šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," uviedla vicepremiérka.

Úrad verejného zdravotníctva podľa nej mal dostať informáciu iba na základe písomnej odôvodnenej žiadosti týkajúcej sa konkrétnych ľudí a v zákone je jasne napísané, že všetky informácie sa nemôžu uchovávať dlhšie ako do konca tohto roka.

Zákon parlament prijal v čase, keď Slovensku pre pandémiu hrozili tisíce mŕtvych a využitie technologických riešení na prevenciu šírenia ochorenia môžu podľa Remišovej v úsilí o zníženie šírenia nákazy výrazne pomôcť. "Vďaka týmto opatreniam Slovensko zatiaľ zvláda nákazu veľmi dobre a vďaka nízkemu počtu obetí sme najúspešnejšou krajinou v celej Európe," dodala.

Viac o téme: Veronika RemišováZa ľudíÚS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu