Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál štátnych úradníkov! Ivanu a Pavla pustili zo štátnej karantény ako zdravých: Šokujúci omyl

Ženu prepustili zo štátnej karantény, stále však bola pozitívna na covid-19 Zobraziť galériu (2)
Ženu prepustili zo štátnej karantény, stále však bola pozitívna na covid-19 (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

BRATISLAVA – Repatriantov Ivanu a Pavla spája obrovská nepríjemnosť. Obaja po prepustení zo štátnej karantény strávili dva dni s rodinami s vedomím, že sú konečne zdraví. Náhodou sa však zistilo, že došlo k omylu.

Ivana (30) sa vrátila z Tirolska na Slovensko 31. marca. Automaticky šla do karanténnej stanice v bratislavskej Rači, kde jej zistili nákazu novým koronavírusom. „Piatykrát ma testovali 7. mája s tým, že 8. mája ma prepustili na základe dvoch negatívnych testov, ktoré som dostala písomne,“ povedala televízii Joj, ktorá o prípade informovala.

Čítajte aj: FOTO Peklo v štátnej karanténe v Bratislave: Mladý pár na pokraji zrútenia, on má COVID-19 a ona...

Slovenka teda sadla do auta a odcestovala k rodičom. V nedeľu sa však dozvedela správu, ktorá jej vyrazila dych. „Mi volá zrazu pani, no viete, prepáčte, stala sa niekde chyba, ale vy ste stále pozitívna. Po 38 dňoch prídete domov a toto zistíte,“ krúti hlavou repatriantka. Ivana je momentálne v nemocnici.

Ivana je teraz nahnevaná, sklamaná a smutná, že došlo k chybe
Zobraziť galériu (2)
Ivana je teraz nahnevaná, sklamaná a smutná, že došlo k chybe  (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Rovnaká chyba sa stala aj v prípade muža, ktorý pochádza z okresu Dolný Kubín. Slovák bol taktiež umiestnený do štátnej karantény v Rači. „V piatok som prišiel domov, v nedeľu volala pani. Zhrozená mi oznámila, že ten výsledok je pozitívny,“ uviedol Pavol.

Obaja repatrianti strávili dva dni s rodinami s vedomím, že sú zdraví. Rodičov pritom majú v rizikovom veku. Navyše, Ivanin otec je onkologický pacient. „Niekto v tak závažnej veci pochybí, však to je čo, že mňa pošle rovno domov k rodičom?“ hnevá sa Ivana. „Rodičia už majú po 65 a viac a nevedomky som ich ohrozil,“ dodáva Pavol.

Kde sa stala chyba?

Keďže bol v piatok štátny sviatok, hygienička ministerstva vnútra zisťovala výsledky telefonicky cez regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Boli oznámené negatívne výsledky všetkých osôb, na ktoré sa pýtala,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. „Uvedené je ťažko spätne dosledovať, pretože tieto informácie priebežne poskytujú viacerí pracovníci,“ podotkla Katarína Nosáľová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Hygienička ministerstva vnútra zistila omyl náhodne, a to v nedeľu, keď pre istotu výsledky ešte kontrolovala v počítači. „Aktuálne preverujeme situáciu a zisťujeme, kde mohlo dôjsť k zámene informácií,“ dodal Lazarov.

„Som nahnevaná a sklamaná a smutná z tohto štátu, že ako mohlo k tomu prísť,“ uzavrela Ivana.

Viac o téme: SlovenskoNákazaTestyOmylCOVID-19KoronavírusŠtátna karanténa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu