Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí sa o otváraní škôl, Sulík chce ďalší krok už v stredu

18. rokovanie vlády Zobraziť galériu (11)
18. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda dnes zasadá na svojom 18. rokovaní. Na úrad vlády prídu ministri prejednávať ďalšie opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Z predbežných informácií je zjavné, že dnes sa bude riešiť aj súbor zákonov "lex korona". V hre je aj možnosť, že sa postupne vráti do normálu aj výučba na školách, keďže už viacero dní po sebe má Slovensko v počte nových infikovaných nízke čísla.


KORONAVÍRUS Vláda v novom šate: Tlmočníci vymenili štíty za priehľadné rúška, ministri dostali nové


VIDEO Brífing Jána Mikasa a Márie Kolíkovej

Brífing Jána Mikasa a Márie Kolíkovej (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Tlačový brífing Mareka Krajčiho

Marek Krajčí hovorí, že slovenské nemocnice sú plne pripravené (Zdroj: Topky/Maarty)

Galéria: 18. rokovanie vlády

Online

17:34 Program na úrade vlády sa pre dnešok končí. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

17:24 Vedenie úradu vlády už dnes neočakáva žiadny tlačový brífing po rokovaní krízového štábu.

17:17 Na ústredný krízový štáb sa dostavil aj samotný premiér Igor Matovič v sprievode ministra vnútra Romana Mikulca.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:05 Mikas si vie predstaviť, že niekoľko ročníkov a niektoré materské školy by mohli byť otvorené ešte tento školský rok. Vyjadrenie poskytla aj šéfka rezortu spravodlivosti.

17:03 Ná ústredný krízový štáb už medzičasom prišiel aj hlavný hygienik Ján Mikas.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:59 Krajčí si myslí, že situácia v nemocniciach by sa v súvislosti s klesajúcim klzavým mediánom mala zmeniť. Niektorí ľudia by podľa neho mali byť do nemocnice vpustení už normálnym spôsobom a o tejto veci dal tiež vedieť aj hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi.

16:54 Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí o zvládnutej situácii z pohľadu pandémie koronavírusu. "Naše nemocnice sú pripravené, plus začíname s celkovým skríningovým testovaním klientov domovov sociálnych služieb," povedal Krajčí s tým, že tieto výsledky nebudú zverejňovať ale až následne výsledky PCR testov budú oficiálne zverejnené.

16:45 Richard Sulík odišiel z vlády bez ďalšieho tlačového stanoviska.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:34 Krajniak hovorí o zastaralých softvéroch a počítačoch, cez ktoré sa vybavujú žiadosti. Neaktuálne a neefektívne zariadenia, ktoré pracovníci využívajú, pripisuje predchádzajúcej vláde. 

Krajniak hovorí o číslach vyplatenej pomoci zamestnávateľom (Zdroj: Topky/Maarty)

16:31 Minister práce Milan Krajniak informuje o doteraz vyplatenej pomoci zamestnancovm. Podľa jeho slov ministerstvo pomohlo už 172-tisíc zamestnancom a SZČO. "Na mieste pána Pellegriniho by som si spomenul na jeho pôsobenie na úrade pre informatizáciu. Tí pracovníci musia pracovať so softvérom, ktorý má desať rokov. Akú má asi výkonnosť?" reaguje na kritiku podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho Krajniak.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:27 Slovensko si má od európskej banky požičať 300 miliónov eur

Slovensko si má požičať od Rozvojovej banky Rady Európy (RB RE) úver v objeme 300 miliónov eur. Slúžiť má na financovanie výdavkov štátneho rozpočtu na zmiernenie negatívnych následkov pandémie v dôsledku nového koronavírusu. Vláda v pondelok schválila návrh na uzatvorenie rámcovej zmluvy o úvere medzi SR a RB RE. (tasr)

16:22 Po rokovaní vlády nasleduje rokovanie ústredného krízového štábu, z ktorého budú však závery komunikované pravdepodobne až zajtra.

16:20 Do zahraničia môžu slovenské spoločnosti opäť vyvážať produkty týkajúce sa osobných ochranných prostriedkov, antibakteriálne mydlá, gély, dezinfekčné prostriedky a zariadenia na pľúcnu ventiláciu. Zrušenie zákazu vývozu odobrila v pondelok vláda schválením návrhu zmeny vládneho nariadenia na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie. (tasr)

16:17 Natália Milanová informuje o ochranných opatreniach pri festivaloch počas pandémie COVID-19.

16:09 Minister vnútra Roman Mikulec sa vyjadruje aj k problematike pendlerov po rokovaní vlády.

16:03 Ministerstvo financií (MF) SR pripraví a predloží na rokovanie vlády návrh projektov a investícií, ktoré majú najväčší potenciál efektívne, anticyklicky podporiť ekonomický rast na Slovensku. Pri výbere projektov bude prihliadať na jednorazový efekt na slovenskú ekonomiku, zamestnanosť, dlhodobý potenciál pre rast produktivity a nákladovú efektívnosť. Vláda v pondelok schválila s pripomienkou Postup pri vypracovaní návrhu projektov a investícií na podporu slovenskej ekonomiky v rokoch 2020 až 2021. (tasr)

16:02 Obchody by po skončení pandémie nového koronavírusu mali v nedeľu zostať otvorené. Uviedol to na brífingu podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). (tasr)

15:58 Všetky body rokovania boli vládnym kabinetom prebrané a rokovanie podľa predbežných informácií skončilo.

15:47 Remišovej návrh na lex korona v súvislosti s poskytovaním eurofondov bol schválený

Zjednodušená forma vyhlasovania výziev, menej administratívy pri zmluvách o poskytovaní nenávratného finančného príspevku či odpustenie lehôt pre prijímateľov, ktorí ich zmeškali kvôli pandémii nového koronavírusu. To sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. V pondelok ju schválila vláda, aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie. (tasr)

15:46 V materiáloch pribudli ďalšie body rokovania. S tým svojim a už dnes avizovaným súborom zákonov "lex korona" prichádza aj vicepremiérka Veronika Remišová. Medzičasom bol aj schválený. S návrhmi prišiel aj Sulík, ktorý v ôsmom bode navrhuje na nomináciu členov slovenskej delegácie do Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na obdobie 2020 – 2025. Objavil sa aj materiál o hospodárskej mobilizácii a návrh na doplnenie pravidiel výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu a na zmenu vzorových stanov akciovej spoločnosti so 100 % majetkovou účasťou štátu.

15:11 Sulík konštatuje, že Chemes nemal vôbec vôľu dôjsť k nejakej dohode. "Po týždňoch rokovaní nás táto spoločnosť jednym listom postavila na začiatok. Stratil som pri tom čas," hovorí šéf SaS, ktorý už tieto vyjednávania absolvoval, no už nemá záujem iniciovať ďalšie.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:07 Richard Sulík na tlačovom brífingu reaguje na situáciu okolo spoločnosti Chemes z Humenného. Ten sa predčasom stretol s predstaviteľmi spoločnosti tiež humenskej spoločnosti Nexis, ktorej časť výroby bola teraz zase postavená mimo prevádzky v dôsledku odpojenia od energií.

Sulík sa vyjadril k prípadu humenskej spoločnosti (Zdroj: Topky/Maarty)

15:01 Heger vníma aktivitu opozície v súvislosti s kritikou Petra Pellegriniho a rozbiehaním ekonomiky, no pripomína, že na tzv. helikoptérové peniaze nie je odkiaľ zobrať.

Eduard Heger pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

14:44 Podľa webu úradu vlády je na stole už 5 rokovacích bodov. Prvé dva sa týkali ministerstva kultúry a boli už aj schválené. Prvý hovoril o novom znení v súvislosti s pôsobením rezortu kultúry, druhý v podrobnom znení prvého bodu hovorí o tom istom kroku v skrátenom legislatívnom konaní. Tretí návrh zákona hovorí o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov. Piaty bod rovnakú činnosť upravuje skráteným legislatívnym konaním a napokon piaty bod hovorí o postupe pri vypracovaní návrhu projektov a investícií na podporu slovenskej ekonomiky v rokoch 2020 – 2021.

14:34 Podľa našich informácií dnes z úradu vlády a ani z krízového štábu nebude žiadny oficiálny výstup premiéra Igora Matoviča, ktorý tiež oslavuje svoje narodeniny. Premiér si dnes dokonca na úrad vlády zobral svoje dcéry a manželku Pavlínu.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

14:30 Na úrad vlády postupne prichádzajú viacerí ministri.

Otváranie obchodných centier a reštaurácií podľa šéfa rezortu hospodárstva

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík pre Hospodárske noviny priznal, že otváranie reštaurácií a obchodných centier by si vedel predstaviť v stredu. Zatiaľ sú totiž prístupné len terasy reštauračných zariadení. "Keby to bolo na mne, tak ja by som už ľudí pustil do reštaurácií. Tento krok by sme mohli spraviť už v budúcu stredu (pozn. red. Sulík mal zrejme na mysli už túto stredu keďže išlo o rozhovor zo záznamu)," povedal pre HN šéf ministerstva hospodárstva a vicepremiér pre ekonomiku.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda SaS tiež očakáva, že v blízkej dobe by sa mohli tiež otvoriť aj školy a materské školy, avšak s touto témou odkázal skôr na ministra školstva.

Sulík verzus Matovič

Sulík tiež povedal niečo viac o jeho vzťahu s premiérom Igorom Matovičom, ktorý v týchto dňoch rozhodne nie je bez škrabancov. Premiér sa predčasom vyjadril, že mu Sulík dokonca berie dve tretiny životnej energie. "Energie mám dosť. Hlavne zrána, to som dobre vyspatý. Som tiež spokojný s udalosťami z posledných dní. Konkrétne, že sme už konečne otvorili všetky predajne okrem obchodných centier. Tie nás ešte len čakajú. Teraz treba pár dní sledovať, čo urobí koronavírus," povedal pre HN na túto tému Sulík.

Návrat do škôl a nedorozumenia premiéra s ministrom

Vláda už na minulom rokovaní vo štvrtok hovorila o uvoľňovaní opatrení v súvislosti so školstvom. Premiér bol však opatrný. O návrate detí do škôl musia rozhodnúť odborníci. Zdôraznil to vo štvrtok predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). 

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zároveň upozornil, že dopredu hovoriť o možných termínoch nie je korektné, narážal tým na informácie, ktoré predniesol minister školstva vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti. "Mrzí ma, že pán minister a ďalší komunikujú túto tému na verejnosti. Nechcem, aby sme vzbudzovali prehnaný optimizmus, ktorého výsledkom môže byť strata zodpovednosti a následný opätovný nárast pozitívnych prípadov. V takej situácii by sme totiž museli opäť sprísniť opatrenia, a to by nikto z nás, myslím, nechcel," uviedol Matovič.

Premiér vkladá dôveru do rúk odborníkov

Povedal, že ak sa situácia so zvládaním pandémie bude vyvíjať dobre, "vie si predstaviť čokoľvek", rozhodnutie o ďalšom uvoľňovaní opatrení však musí byť v réžii konzília odborníkov - epidemiológov. Gröhling vo videu na sociálnej sieti v stredu (6. 5.) naznačil, že pri otváraní škôl by sa najskôr mali vrátiť deti do škôlok a žiaci prvého stupňa základných škôl spolu s piatakmi.

Následne sa bude zvažovať, či sa do škôl vrátia aj ostatní žiaci. Minister by bol rád, keby bolo vyučovanie v školách obnovené aspoň čiastočne v júni. Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.

Gröhling sa pohráva aj s myšlienkou letných škôl

V prípade, že budú v letných mesiacoch otvorené letné školy, zameriavať sa budú na výchovu žiakov a čiastočne budú o vzdelávaní. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v rozhovore uviedol, že budú dobrovoľné zo strany škôl a zriaďovateľov, ale aj zo strany rodičov a detí.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Hovorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister potvrdil, že keď sa povie letná škola, tak to neznamená, že všetky školy budú v lete otvorené. "Chceme ich ponúknuť pre rodičov a deti zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo pre tých, ktorí pociťujú, že v týchto mesiacoch nemali plnohodnotné vzdelávanie a mohla by nejakým spôsobom nastať nerovnosť kvality vzdelávania," vysvetlil Gröhling. Letná škola ako taká podľa šéfa rezortu školstva fungovala každé letné prázdniny.

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkRokovanie vládyBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu