Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerka kultúry Milanová hovorila s predsedami samospráv o podpore financovania kultúry

Natália Milanová (OĽaNO) Zobraziť galériu (2)
Natália Milanová (OĽaNO) (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa v utorok po prvý raz stretla s predstaviteľmi Združenia samosprávnych krajov SK 8. Témou ich rozhovorov bola podpora viaczdrojového financovania kultúry v regiónoch, intenzívnejšia spolupráca s krajmi na tvorbe legislatívy či aktuálna situácia v regionálnej kultúre v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu . Informoval o tom hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Matúš Bystriansky.

"Kultúra sa ocitla vo veľmi neľahkej situácii. Chcem vás preto povzbudiť a vyzvať k tomu, aby ste v čo najvyššej možnej miere prispeli k ochrane kultúry vo svojich krajoch a zachovali čo najviac dotácií pre túto oblasť," reagovala šéfka rezortu kultúry, po tom čo ju predsedovia informovali o značných výpadkoch príjmov kultúrnych inštitúcií v pôsobností jednotlivých samosprávnych krajov z dôvodu pandémie. MK SR v tejto súvislosti poukázalo na to, že Inštitút kultúrnej politiky vyčíslil výpadok za marec a apríl na spolu viac ako 1,65 milióna eur.

Milanová ubezpečila, že kultúrne inštitúcie v pôsobnosti krajov sa môžu aj naďalej uchádzať o dotácie z Fondu na podporu umenia (FPU). Napríklad na podporu vydavateľov a spisovateľov vyčlenil fond pre knižnice navyše jeden milión eur na nákup kníh. Riaditeľ FPU Jozef Kovalčík avizoval, že fond pripravuje aj nové výzvy.

Ministerka kultúry Milanová hovorila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Šéfka rezortu kultúry diskutovala na stretnutí so zástupcami samospráv aj o urýchlenom prijatí funkčného zákona o sponzoringu, nových pravidlách pre transparentné a pravidelné výberové konania na riaditeľov kultúrnych inštitúcií v pôsobnosti samospráv či výraznejšej podpory obnovy kultúrneho dedičstva a postupnom znižovaní viac ako 5,5-miliardového investičného dlhu štátu v obnove kultúrnych pamiatok.

Zároveň prisľúbila, že sa chystá navštíviť všetky slovenské kraje. Predseda SK 8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič mieni, že na MK SR našli spojenca pre kultúrne inštitúcie v ich pôsobnosti. "Spoločnými silami potrebujeme nateraz zabezpečiť ich prežitie a neskôr napredovanie," uzavrel.

Viac o téme: KultúraSlovenskoOĽaNONatália MilanováFinancovanie kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu