Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu fázu! O pár hodín sa otvoria ďalšie prevádzky

Igor Matovič Zobraziť galériu (12)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič dnes rokoval s konzíliom odborníkov, na ktorom riešili ďalší postup v rámci uvoľňovania opatrení. Premiér dnes už avizoval, že niektoré opatrenia sa zrejme uvoľnia skôr. Minister hospodárstva Richard Sulík to presadzuje dlhodobo, za čo si vyslúžil nielen dnešnú kritiku premiéra.


KORONAVÍRUS Je to tu! Prevádzky sa od zajtra otvoria, PREHĽAD nových opatrení, ktoré s nimi prídu


VIDEO Premiér Matovič predstavuje ďalšiu fázu uvoľňovania opatrení

KORONAVÍRUS Druhá a tretia fáza opatrení sa uvoľňuje naraz, otvorené budú ďalšie prevádzky (Zdroj: Topky/Maarty)

ZOZNAM Druhá a tretia fáza uvoľňovania opatrení sa spojila

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Tlačová konferencia sa skončila.

15:50 Ohľadne škôlok a škôl by sa mohlo rozhodnúť o dva týždne.

15:45 Otvárajú sa všetky prevádzky verejného stravovania. „Áno, otvárajú sa aj krčmy aj kaviarne, je to síce tekuté stravovanie, ale otvárajú sa,“ odpovedal Matovič. 

15:25 Obchodné centrá sa zatiaľ nebudú otvárať. Hudečková uviedla, že práve tam je riziko veľkej mobility ľudí. Podľa nej aj víkendy predtým trávili rodiny s deťmi práve v centrách. „Riziko, ktoré by s tým bolo spojené, by bolo už možno príliš veľké,“ uviedol premiér.

15:17 Obchody ostávajú v nedeľu aj naďalej zatvorené. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)

15:16 Hlavný hygienik uviedol, že sa uvažuje o imunologických prehľadoch zameraných na COVID-19, odpovedal tak na otázku, či vláda uvažuje o celoplošnom testovaní na koronavírus. 

15:14 Bohoslužby sú otvorené všetkým, nie je to limitované žiadnou vekovou kategóriou. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)

15:12 Matovič uviedol, že na svete mnoho zdravotníkov v prvej línii podľahlo koronavírusu kvôli starostlivosti o pozitívnych pacientov. „My sme sa na Slovensku snažili chrániť všetkých pred vírusom, najmä teda zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú najviac ohrození,“ uviedol Matovič na margo slov šéfa rezortu zdravotníctva. Apeloval na nich, aby sa opäť rozbehla zdravotná starstlivosť. 

15:09 Minister zdravotníctva Marek Krajčí opätovne žiada lekárov, aby poskytovali zdravotnú starostlivosť pre pacientov. Naše zdravotnícke zariadenia sú podľa Krajčího pripravené aj na druhú vlnu koronavírusu. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:07 „Druhú vlnu pandémie si nemôžeme dovoliť. Musíme byť obozretní a dodržiavať nariadenia,“ zopakovala Henrieta Hudečková z rezortu zdravotníctva. 

15:00 Opatrenia musíme aj naďalej dodržiavať

„Ideme do zvýšeného rizika tým, že zvyšujeme počet otvorených prevádzok, že zvyšujeme mobilitu obyvateľov tým, že sa môže stretnúť nakazený s nenakazených,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas s tým, aby ľudia aj naďalej dodržiavali opatrenia ako nosenie rúšok, dvojmetrové odstupy či dezinfekcia rúk. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:55 Skúšanie odevov bude povolené

„Skúšanie odevov sa dovolí, ale je potrebná dezinfekcia rúk a skúšaný odev ostane 24 hodín bokom predtým, než si ho vyskúšajú ďalší zákazníci,“ povedal Matovič s tým, že sa výrazne posilnia kontroly na dodržiavanie pravidiel. 

14:53 „Toto je miera rizika, ktorú si môžeme dovoliť podstúpiť,“ povedal premiér. Tretia fáza sa pridala k druhej s miernou zmenou. „Obchody a služby boli do 1000 m2, tu sa konzílium dohodlo, že nebude obmedzenie na metre štvorcové,“ povedal. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:48 Druhá a tretia fáza uvoľňovania opatrovaní sa teda začne v stredu 6. mája. Premiér predstavil, ktoré ďalšie obchody a zariadenia sa budú môcť otvoriť. Prečítajte si zoznam:

1. Ubytovanie (krátkodobé, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou, bez iných služieb, po odchode hosťa bude izba 24 hodín voľná)

2. Kaderníctva, holičstvá, pedikúry a manikúry, kozmetika a soláriá (podľa podmienok)

3. Vonkajšie turistické atrakcie

4. Taxi služba (podľa podmienok, bez klimatizácie v zadnom priestore, cestujúci musí byť od vodiča oddelený fóliou alebo inou ochranou)

5. Bohoslužby a svadby (podľa podmienok)

6. Obchody a služby (povinná dezinfekcia rúk, 25 m2 na zákazníka, dvojmetrové odstupy)

7. Verejné stravovanie (vonkajšie „terasy“; okraje stolov 2 metre od seba, dezinfekcia dotykových plôch po každom zákazníkovi; maximálne dvaja ľudia pri stole alebo rodičia s deťmi; WC – dezinfekcia dotykových plôch každú hodinu, na WC k dispozícii dezinfekcia na ruky a jednorázové utierky, zákaz sušičov rúk)

8. Rehabilitačné služby (len suché procedúry)

9. Múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene (podľa podmienok)

14:46 Konzílium odborníkov sa zhodlo, že druhá a tretiu fázu spoja

Odborníci teda rozhodli, že od stredy je možné uvoľniť opatrenia a spojiť druhú fázu s treťou fázou, ktoú mierne upravili. 

14:45 Odborníci na stretnutí uviedli, že sme boli úspešní nad očakávania. „Sme blízko k tomu, aby sme si povedali, že sme vírus zvládli,“ uviedol. „Slovensko utrpelo obrovské ekonomické straty. Druhú vlnu epidémie si nemôžeme dovoliť,“ zopakoval premiér. 

14:43 Zopakoval, že Slovensko je špičkou a jednotkou v Európe. „Sme na tom zhruba desaťkrát lepšie ako okolité krajiny, ak prepočítame počet testovaných a infikovaných na počet obyvateľov Slovenska,“ uviedol. 

14:30 Premiér Igor Matovič predstavuje ďalšiu fázu uvoľnenia opatrení. „Aj naďalej si musíme dávať pozor,“ povedal premiér s tým, že stretnúť nakazeného je pravdepodobnosť zhruba 1:1300. „Nerobme si ilúzie. Buďme aj naďalej zodpovední.“

Niektoré z opatrení sa zrejme uvoľnia skôr

Rysuje sa to dobre, vzhľadom na to, že situácia je dobrá, len si to nemôžeme pokaziť,“ povedal Matovič na margo otvárania v relácii na rádiu Expres. Podľa premiéra bol vírus zavlečený spoza hraníc. „My sme si tu vírus nevyrobili,“ povedal. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čím lepšie sa na Slovensku budeme mať, tým lepšie budeme musieť strážiť hranice, uviedol premiér. „Možno máme najtvrdšie opatrenia v Európe, ale na druhej strane máme najlepšie výsledky.“ Matovič uviedol, že sa niektoré z opatrení urýchlia a niektoré prevádzky budú otvorené skôr. „Ale tak aby sme si to nepokazili,“ povedal v relácii. 

Matovič sa pustil do Sulíka

Ohľadom obmedzení či uvoľňovania opatrení je medzi premiérom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom dlhodobý spor. Politici ho riešia aj prostredníctvom sociálnych sietí. Matovič sa nevyhol kritike Sulíka ani dnes. Podľa neho sa SaS správa ako za vlády Ivety Radičovej. „Nerobí to dobre ani ľuďom z krízového štábu. Príde koaličný partner na štáb a spochybňuje opatrenia, ktoré sa príjmu,“ povedal. 

KORONAVÍRUS Matovič predstavil ďalšiu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Populistické reči očaával skôr od strany Sme rodina. „Konzílium povie, že sa ide otvárať od stredy a Richard Sulík povie nie nie, poďme otvárať od pondelka,“ kritizoval premiér. „Pevne verím, že Sulík si uvedomuje, čo SaS spôsobila pred desiatimi rokmi a čo zabezpečilo vládu Fica,“ uviedol Matovič s tým, že nechce, aby to dopadlo tak isto.

Premiér dodal, že pokiaľ sa SaS nebude niečo páčiť, môžu kedykoľvek z koalície odísť. Vyjadril však nádej, že ich vzťahy sa znormalizujú. „V tejto ťažkej situácii nie je dobré podrážať si nohy.“ Matovič dodal, že Sulík má zrejme strach z nízkych preferencií. „Ja ho mám rád, ale teraz je môj vzťah voči nemu ambvivalentný,“ povedal.

Obchodné centrá sa mali otvoriť

Minister hospodárstva Richard Sulík dlhodobo presadzuje, že opatrenia by sa mali uvoľňovať skôr a rýchlejšie. Podľa neho sa už mali otvoriť aj obchodné centrá. „Ideálne, keby to bolo už zajtra (1. mája, pozn. red.), pretože by sme nemuseli vyplácať kompenzície,“ uviedol minulý týždeň Sulík. „Nemôžeme boju s koronou podriadiť úplne všetko. Má to devastačné účinky na našu ekonomiku.“

Richard Sulík 16. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nepokazme si to, máme dobré čísla

Dobré čísla v štatistike nízkeho šírenia nového koronavírusu sú výsledkom všetkých, ktorí zodpovedne pristupujú k epidemiologickým opatreniam a výzvam na disciplínu. Po minulotýždňovom rokovaní rady epidemiológov to zhodne deklarovali odborníci spolu s premiérom. „Pozitívny vývoj, ktorý môžeme v súčasnosti vidieť, je výsledkom  nariadených obmedzení, vlastnej zodpovednosti, ale i ekonomických strát, ktoré sme utrpeli,“ uviedol Matovič. „Nepokazme si to, zostaňme naďalej zodpovední, odmenou za to bude možnosť postupne pokračovať v uvoľňovaní opatrení,“ vyzval.

Súčasný minister zdravotníctva Marek Krajčí poukázal na to, že systém nariadení, previazaný s ich dôsledným dodržiavaním vytvorili zo Slovenska príklad pre ostatné krajiny. Odborníci preto apelovali na zachovanie súčasného trendu a zodpovednosti. Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská zdôraznila, že stále platí systém „niečo za niečo“. „Stále platia tie isté pravidlá, ak ich budeme dodržiavať, benefitom bude postupne väčšia voľnosť, ak však zodpovední nebudeme, môžeme tvrdo dopadnúť,“ zdôraznila.

Dovolenky radšej na Slovensku

Odborník na tropickú medicínu a predseda Permanentného krízového štábu Vladimír Krčméry poukázal na to, že stále existujú rizikové faktory. „Jedným je to, že upadneme do sebauspokojenia a opustíme doterajšiu disciplínu a zodpovednosť pri nosení rúšok a sociálneho odstupu. Druhým je režim na hraniciach,“ uviedol Krčméry a poukázal na to, že prípadná druhá vlna epidémie je takmer vždy „importovaná“.  

„Samozrejme, režim na hraniciach nesmie sankcionovať tých, ktorí nie sú rizikom,“ dodal. Avizoval tým i tému opatrení, ktoré sa týkajú pendlerov, o ktorých bude hovoriť ústredný krízový štáb po rokovaní vlády. V súvislosti s nebezpečenstvom druhej vlny importovaných prípadov odborníci zdôraznili aj riziko letných dovoleniek v zahraničí, odporúčali preto plánovať si dovolenku na Slovensku.

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkKoronavírusUvoľňovanie opatrení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu