Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Dobrovoľníctvo spojilo ľudí: Pomáhajú tým, ktorí sú najohrozenejší novým vírusom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

POPRAD - Skupina dobrovoľníkov z Popradu založila iniciatívu Poďme si pomáhať, zameranú na pomoc seniorom a chorým, ktorí sú najohrozenejší ochorením COVID-19. Dobrovoľníci, ktorí sú prevažne vysokoškolskými študentmi, v rámci pomoci zabezpečujú dovoz liekov a základných potravín do domácností a rozvážajú aj obedy zadarmo. Informovala o tom PR manažérka Public Space Radka Novotná.

„Túto službu prinášame pre všetkých starších, zdravotne znevýhodnených a ďalších ľudí v núdzi, ktorí potrebujú našu pomoc. Dovoz liekov a nákupy do domácností zabezpečíme pre každého, kto o to požiada. Najbližších šesť týždňov budeme každý deň rozvážať aj 60 obedov zadarmo, a to sociálne slabším - seniorom, ale aj rodinám s deťmi,” vysvetľuje zakladateľ projektu Poďme si pomáhať Timotej Mucha.

Dodáva, že všetci dobrovoľníci sú riadne označení odznakom Poďme si pomáhať. Pomoc je potrebné objednať vopred, a to buď telefonicky, alebo prostredníctvom formulára na internetovej stránke www.podmesipomahat.sk. V prípade vyzdvihnutia liekov je potrebné poskytnúť dobrovoľníkovi kartičku poistenca a recept na daný liek.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Momentálne pomáha v teréne 16 dobrovoľníkov. Iniciatíva Poďme si pomáhať pôsobí okrem Popradu aj v Humennom, Piešťanoch a v Kysuckom Novom Meste. „Dokážeme pomôcť s rozbehnutím pomoci aj v ďalších mestách. Dobrovoľníkom poskytneme ochranné pomôcky, systém práce a uverejníme ich na našej webovej stránke,” dopĺňa Mucha, ktorý spolu s dobrovoľníkmi plánuje pomáhať ľuďom odkázaným na pomoc aj po skončení sa pandémie.

Novému Mestu pomáha viac ako 300 dobrovoľníkov

Bratislavskému Novému Mestu pomáhajú v boji proti novému koronavírusu viac ako tri stovky dobrovoľníkov, ktorí zareagovali na výzvu mestskej časti. Najmladší z tých, ktorí vyplnili dotazník, mal 15 rokov, najstarší dobrovoľníci presiahli vek 70 rokov. Najväčšie zastúpenie majú obyvatelia vo vekovej kategórii od 31 do 40 rokov.

"V prvých týždňoch projektu, ktorý dostal názov Pomôžem, sme sa zamerali na bezprostrednú pomoc tým, ktorí sú najviac ohrození, našim seniorom. S pomocou dobrovoľníkov sme pre nich pripravili a rozniesli tisícky balíčkov s rúškami, rukavicami a letákmi s bezpečnostnými informáciami," poznamenal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý s tým, že časť dobrovoľníkov rúška aj šila.

KORONAVÍRUS Dobrovoľníctvo spojilo ľudí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mestská časť následne dobrovoľníkov zapájala aj do ďalších aktivít, napríklad do pomoci s nákupmi, roznáškou potravín či jedál tým, ktorí sú na cudziu pomoc odkázaní. Samospráva podotýka, že dvere do dobrovoľníckeho tímu sú stále pre záujemcov otvorené. "Každý, kto sa chce pridať, stačí, ak vyplní kontaktný dotazník na stránke projektu," poznamenal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Koordinátorom projektu je Kancelária pre participáciu verejnosti, mestská časť k nemu zriadila webovú stránku projektpomozem.sk. Zverejnený je tiež špeciálny kontaktný dotazník, ktorý poukazuje na to, akú konkrétnu pomoc zaregistrovaný občan potrebuje. Do projektu sa môžu zapojiť aj malí a strední podnikatelia. Prostredníctvom formulára môžu napísať buď to, ako by chceli pomôcť, alebo s čím sami potrebujú pomoc.

Viac o téme: PomocBratislavaSlovenskoPopradDobrovoľníctvoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu