Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Varovanie odborníkov: Svet sa nemôže vrátiť do normálu! Vakcína na Covid-19 možno nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Oxford University Pool via AP)

SVET - Aj keď sa zdá, že sa na Slovensku život pomaly vracia do normálu, mali by sme byť stále nesmierne opatrní. Niektorí epidemiológovia varujú, že vakcína na koronavírus, ktorý sužuje celý svet, nemusí vzniknúť.

Ochorenie Covid-19 spôsobuje nový koronavírus, ktorý pochádza z Číny a dostal sa aj do Európy. Výnimkou nie je ani Slovensko. Aj napriek tomu, že v našej krajine sme za posledné dni zaznamena malý náraz infikovaných a postupne sa začína s rýchlejším uvoľňovaním opatrení, je pravdepodobné, že nás postihne druhá vlna.

KORONAVÍRUS Prvý známy prípad nákazy vo Francúzsku sa objavil už v decembri

Podľa generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa je jedinou cestou pre návrat k normálnemu životu vývoj vakcíny proti Covid-19. Informuje o tom ČT24. Inak sa pred pandémiu dá brániť len spoločenskými obmedzeniami. Tie však narušujú ekonomický život, čo mnoho ľudí pocítilo aj na Slovensku. 

Vakcínu sľubujú vedci aj politici, no podľa niektorých epidemiológov je v nedohľadne. "Sú tu vírusy, proti ktorým stále nemáme vakcíny," povedal pre CNN David Nabarro, epidemiológ a expert Svetovej zdravotníckej organizácie na Covid-19. "Nemôžeme sa 100-percentne spoľahnúť na to, že sa vakcína objaví. A pokiaľ áno, tak či prejde všetkými testami účinnosti a bezpečnosti," dodal. 

Neustála hrozba

Podľa Nabarra je nevyhnutné pripraviť sa na to, že sa spoločnosť bude brániť proti novému typu koronavírusu ako proti neustálej hrozbe. Napriek tomu, väčšina vedcov počíta s tým, že vakcína vznike. Vírus síce mutuje rýchlo, no nemení v sebe nič zásadné a je teda vlastne stabilný. Niektorí vedci sa domnievajú, že vakcína by mohla byť vyvinutá do 18 mesiacov. 

Podľa niektorých vedcov by vśak bolo vhodné mať dva plány. Jeden, ktorý počíta s vakcínou a druhý, ktorý sa zameriava na svet bez očkovania. "Je absolútne nutné byť pripravený na covid," povedal Nabarra. 

Podľa neho je dôležité, aby ľudia prijali osobnú zodpovednosť a do budúcna, ak budú chorí, dobrovoľne sa izolovali. Nabarra sa domnieva, že skončila aj doba workoholikov, keď chodili do práce prechladnutý či s nádchou. 

Viac o téme: VakcínaKoronavírusEpidemiológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu