Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Od stredy sa môžu opäť konať bohoslužby, avšak s obmedzeným počtom ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Od stredy sa opäť môžu konať v kostoloch bohoslužby, avšak za prísnych hygienických opatrení s obmedzeným počtom ľudí. Vyplýva to zo spojenej druhej a tretej fázy uvoľňovania opatrení, ktoré mali zabrániť šíreniu nového koronavírusu na Slovensku.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odporúča kňazom, aby vo väčších farnostiach, ktoré majú denne dve omše, jednu z nich vyčlenili pre seniorov. Týka sa to najmä nedeľných bohoslužieb. Zároveň pripomína, že nový koronavírus je spojený s väčším rizikom pre starších, preto odporúča, aby seniori vo vyššom veku svoju prítomnosť na bohoslužbách ešte zvážili.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zároveň KBS pripomenula, že až do úplného odvolania opatrení, ktoré limitujú zhromažďovanie sa, zostáva v platnosti dišpenz od povinnej účasti na bohoslužbách v nedele a sviatky. Kňazi musia v chrámoch vhodným viditeľným spôsobom označiť miesta, kde veriaci môžu v laviciach sedieť pri zachovaní pravidla obsadenia každého druhého radu a dvojmetrových odstupov.

Podobne treba na podlahe chrámu označiť miesta určené na státie, aby medzi jednotlivými veriacimi zostali minimálne dvojmetrové rozstupy. KBS v odporúčaniach pre duchovných uviedla, že v kostole je potrebné zabezpečiť pravidelné vetranie a dezinfekciu.

Vynechávať sa bude znak pokoja, prípadne sa nahradí úklonom hlavy. Sväteničky budú prázdne a v laviciach nesmú byť spoločné knižky, texty či ružence. Pri vstupe do kostola musí byť pre veriacich k dispozícii stolík s dezinfekciou na ruky. Sväté prijímanie sa bude rozdávať do rúk. Verejné sväté omše sa na Slovensku neslúžili od 10. marca.

Viac o téme: KoronavírusBohoslužbyUvoľňovanie opatrení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu