Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Slovenka žijúca v Barcelone: Život sa nám zmenil od základov, na tapas môžeme zabudnúť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Svet sa postupne vyrovnáva s pandémiou, ktorá nás sužuje už niekoľko mesiacov. Niektorí Slováci sa vracajú zo zahraničia naspäť na Slovensko, iní sa však rozhodli ostať vo svete. O tom, aká je situácia v Barcelone, nám napísala čitateľka Petra.

Petra pochádza z Bratislavy, no rozhodla sa žiť v Španielsku, konkrétne v Barcelone. Situácia v Španielsku je veľmi zlá, vláda zareagovala neskoro a infikovaných či mŕtvych je tam omnoho viac, ako v iných európskych krajinách okrem Talianska. 

KORONAVÍRUS Španielsko zmierni obmedzenia pre deti, umožní im tráviť čas vonku

"Každé mesto muselo pocítiť výraznú zmenu. Nemôcť si ísť slobodne a bezcieľne von, vychutnať si voňavú kávu v kaviarni, zájsť si do kina, či len tak spontánne vybehnúť niekam na výlet. Pre mestá ako Barcelona musela nastať o to horšia situácia, že ľudia sú tu zvyknutí tráviť svoj čas zväčša vonku, po večeroch sa stretávajú v tapas baroch či kaviarňach," hovorí Petra. 

Slovenka považuje za výhodu v týchto časoch najmä to, že sa oteplilo a ľudia môžu sedieť aspoň na svojich balkónoch. "Všetky podujatia sa presunuli z rôznych lokalít do domácich prostredí v podobe on-line cvičení, receptov na varenie či DJ set party. Dodrživame spoločenský odstup, oddelenie priestoru pokladníka od kupujúceho v supermarkete či dodržiavanie hygieny platí rovnako prísne ako na Slovensku," hovorí Bratislavčanka.

"V dopravných prostriedkoch je zakázané zdržiavať sa v priestoroch blízko vodiča. V metre sa nachádza ochrankár, ktorý dohliada na patričný odstup ľudí a dvere na výstup a nástup sa otvárajú automaticky. Okrem supermarketov bývajú otvorené aj trafikové stánky s novinami, menšie kaviarničky, lekárne či pekárne. Otváracia doba je približne od 9. hodiny ráno až do 6. hodiny večer. V nedeľu bývajú všetky obchody zatvorené. Po istej dobe sa však zistilo, že musia byť otvorené aj iné pobočky ako oprava obuvi či optika. Donáška jedla či objednávky čohokoľvek potrebného sú taktiež k dispozícií," hovorí Petra s tým, že aj v Barcelone pocítili výpadok niektorých potravín, pretože ľudia si robia zásoby. 

Potlesk každý večer

Väčšina ľudí sa pravidlá snaží dodržiavať, aby sa chod krajiny opäť mohol vrátiť do normálnu, no nájdu sa aj takí, ktorí ich nedodržiavajú. "Bežné vidím z okna psíčkarov, ktorí v skupine venčia svojich psov alebo ľudí bez rúšok," priznáva Petra. Čo ju však dojíma k slzám, je večerná aktvitia, ktorá sa už stala akýmsi rituálom. 

"Čo sa mne osobne veľmi páči, a musím tento rituál každý večer oceniť, je bujarý potlesk pre všetkých pokladníkov, predavačov, vodičov a v neposlednom rade zdravotníkov v nemocniciach. Predstava takejto atmosféry každý večer o ôsmej hodine mi vyčarí úsmev na tvári, keď zbadám susedov postávať na terasách alebo vykúkať z okien," dodala Petra. 

Viac o téme: SpoveďBarcelonaSlovenkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu