Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zásadná reforma verejnej správy naberá konkrétne kontúry, hovorí predseda SK 8 Viskupič

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zásadná reforma verejnej správy naberá konkrétne kontúry, skonštatoval predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič na piatkovej tlačovej konferencii v reakcii na programové vyhlásenie vlády (PVV). Na proces reformy má dohliadať expertná komisia, ktorú zriadi Výbor Národnej rady (NR) SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, ako oznámil jeho predseda Jozef Lukáč (Sme rodina).

SK 8 podľa Viskupiča víta zámer vlády z PVV zvážiť zmenu financovania samospráv, aby dostávali podiel z celkového daňového výberu a neboli tak závislé iba od jedného zdroja príjmu ako v súčasnosti. "Týmto spôsobom budeme omnoho lepšie reflektovať aj na celkový vývoj slovenskej ekonomiky, bude nás to robiť zodpovednejšími," doplnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Viskupič zároveň ocenil aj presadenie viacerých návrhov SK 8 do PVV, napríklad v oblasti zdravotníctva, sociálnej práce a kultúry. Ide napríklad o zvýšenie kompetencií samospráv pri udeľovaní povolení v ambulantnom sektore, sfunkčnenie rezidentského programu, zavedenie funkčného systému kontroly v sociálnych službách.

Predseda SK 8 verí aj v spoluprácu s ministerstvom kultúry. Zástupcovia koaličných strán podľa neho tiež vyjadrili ochotu stretávať sa raz za pol roka so zástupcami samospráv. Droba vyzdvihol z PVV aj cieľ intenzívnejšie prepojiť verejnú správu a školstvo, návrhy týkajúce sa životného prostredia. Zároveň zdôraznil, že je nevyhnutné sa pripraviť na transformáciu celej spoločnosti po kríze spôsobenej novým koronavírusom.

"Rátajme s tým, že stúpne nezamestnanosť, stúpne zadlženosť," poznamenal. Len za marec podľa neho župa prišla o sedem percent príjmov. Vládu chce žiadať o finančné prostriedky na "resuscitáciu" pre oblasť cestovného ruchu, kongresovej turistiky a gastronómie.

Viac o téme: ReformaVerejná správaSlovenskoJozef ViskupičSK 8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu