Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vláda mieni aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu, prioritou je tiež budúcnosť EÚ

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vláda plánuje aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu, aktívne chce tiež podporiť transformáciu Ukrajiny, v oblasti migrácie mieni presadzovať návratovú politiku a riešenie migrácie v krajine pôvodu. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré v nedeľu schválil kabinet.

Vláda chce aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu ako základný dokument, kde pomenuje životné záujmy, spojencov a partnerov, s ktorými ich bude presadzovať. Kľúčovým kritériom pri presadzovaní zahraničnopolitických záujmov SR má byť ochrana ľudských práv a základných slobôd, ako aj presadzovanie princípov právneho štátu.

Prioritou zahraničnej politiky má byť rozvoj bilaterálnych vzťahov. Slovensko chce tiež aktívne podporovať transformáciu a európsku perspektívu Ukrajiny, pričom podľa dokumentu neakceptuje narušenie jej teritoriálnej integrity. Slovensko mieni zostať aktívnym členom V4, no kritériom je okrem záujmov SR aj to, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam v rámci EÚ.

Slovensko chce podľa dokumentu naďalej spolupracovať s krajinami západného Balkánu, pričom podporí ich úsilie napĺňať kritéria na vstup do EÚ. Má tiež aktívne presadzovať vybudovanie strategických a vzájomne výhodných vzťahov medzi EÚ a USA. "Podporíme budovanie vojenských spôsobilostí v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ," uvádza PVV.

V migračnej politike chce vláda presadzovať riešenia na efektívnu ochranu vonkajších hraníc, návratovú politiku a riešenie príčin migrácie v krajinách pôvodu. "Odmietame politiku povinných relokácií a rozhodovanie o udelení azylu musí zostať v kompetencii členského štátu," píše sa v programe. Slovensko je pripravené uplatniť princíp solidarity tam, kde to prinesenie udržateľné riešenia.

Prioritou je tiež zapojenie sa do diskusie o budúcnosti EÚ. Vláda chce klásť dôraz na kvalitnú európsku legislatívu prinášajúcu pridanú hodnotu pre občanov EÚ. "V tejto súvislosti bude dôležité posilniť koordináciu a spoluprácu medzi vládou, poslancami NR SR a poslancami Európskeho parlamentu," uvádza dokument.

Kabinet mieni podporiť zavedenie jedného sídla Európskeho parlamentu (EP), dbať chce tiež na zachovanie inštitucionálnej rovnováhy medzi členskými štátmi, EP a Európskou komisiou. Plánuje tiež posilniť tzv. vlastníctvo európskych tém na jednotlivých ministerstvách. Vystúpenie Veľkej Británie vníma vláda ako negatívny jav, chce však nastaviť komplexné a úzke vzťahy s touto krajinou.

Kabinet plánuje vytvoriť post vládneho splnomocnenca na ochranu slobody náboženstva alebo viery pod Úradom vlády SR. Vláda chce tiež presadzovať adresné nastavenie nástrojov rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci, zároveň mieni skvalitniť systém diplomatického vzdelávania, riadenia ľudských zdrojov a hodnotenia výkonu zahraničnej služby.

Vláda plánuje postupne zvýšiť finančnú podporu slovenskému zahraničiu, a to na úroveň, v akej ročne podporuje národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Prehodnotiť chce fungovanie a kompetencie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a prijať tiež zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí.

Viac o téme: VládaIgor MatovičEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu