Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS PRIESKUM: Viac ako 70 percent Slovákov sa obáva ekonomickej krízy a prepúšťania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Viac ako 70 % Slovákov sa obáva ekonomickej krízy v dôsledku nového koronavírusu. Ukázal to prieskum portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Na prieskume sa zúčastnilo 915 respondentov.

Strach z krízy, ktorá prinesie hromadné prepúšťanie, pociťuje drvivá väčšina Slovákov. Najväčšie obavy potvrdili respondenti, ktorí pracujú v marketingu, strojárstve, cestovnom ruchu, v gastre, doprave a špedícii. Vo všetkých týchto odvetviach má obavy viac ako 82 % zamestnancov. Naopak, najmenšie obavy majú zamestnanci v poisťovníctve, informačných technológiách, školstve a zdravotníctve. V týchto odvetviach má obavy z prepúšťania menej ako 60 % respondentov.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Z hľadiska regiónov majú väčšie obavy ľudia na západnom Slovensku ako na východe. Kým v Trnavskom kraji či Trenčianskom kraji má strach z hromadného prepúšťania takmer 80 % ľudí, v Prešovskom kraji odpovedalo negatívne zhruba 64 % respondentov. Prepúšťanie spôsobuje obavy najviac ľuďom v Žilinskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Naopak, najpozitívnejšie vplyvy očakávajú ľudia v Prešovskom, Banskobystrickom či Košickom kraji.

Koronakríza pritom môže postihnúť ľudí nezávisle od vzdelania. Prieskum ukázal, že takmer rovnaké obavy potvrdzujú pracovníci s vysokoškolským aj stredoškolským vzdelaním. Strach zo straty práce potvrdilo viac ako 72,4 % ľudí s vysokoškolským vzdelaním a 70,2 % ľudí s ukončenou strednou školou.

Viac o téme: PrieskumObavyPrepúšťanieSlováciKoronavírusEkonomická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu