Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V rómskej osade v Trebišove nezaznamenali prípad ochorenia COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ Milan Kapusta)

TREBIŠOV – V trebišovskej rómskej osade podľa mestského úradu doposiaľ nikto nie je nakazený novým koronavírusom. Všetky výsledky testovaných osôb na prítomnosť ochorenia COVID-19 v tejto lokalite boli negatívne. Potvrdila to hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

K odobratiu vzoriek u vytypovaných 28 ľudí došlo začiatkom apríla, vykonávali ich vojenskí zdravotníci. "Prostredníctvom získaných informácií od Rómskej poriadkovej služby (RPS) mestská polícia spracovala zoznam obyvateľov marginalizovanej skupiny s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Podľa týchto štatistík pricestovalo späť do Trebišova za uplynulých 14 dní do termínu testovania 36 Rómov. Tí sa vrátili najmä z Českej republiky, Veľkej Británie a Nemecka," uviedla Mištaničová. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Počet obyvateľov rómskej osady sa odhaduje na 6000. Už od prijatia prvých preventívnych opatrení mestom na obmedzenie šírenia nového koronavírusu RPS podľa radnice realizuje osobnú komunikáciu s občanmi tejto minoritnej komunity. Jej cieľom je informovať o správnom postupe dodržiavania hygieny, nezdružovaní sa v skupinách a zároveň odporúčať izoláciu v domácom prostredí. 

Členovia RPS v spolupráci s mestskou políciou realizovali tiež distribúciu letákov s preventívnymi opatreniami v slovenskom aj rómskom jazyku. "V záujme ochrany zdravia sú Rómovia napomínaní, aby nosili na verejnosti ochranné rúško. Mnohí z komunity sú disciplinovaní a zodpovední, ale nájdu sa aj takí, ktorí sú voči opatreniam ľahostajní. Avšak väčšina Rómov, pohybujúca sa po meste, podobne ako aj majoritná skupina obyvateľov, nosí rúška," zhodnotila hovorkyňa mesta.

Jeden z členov RPS Dezider Šandor prostredníctvom krátkych audiovizuálnych záznamov, ktoré sám natáča v rómčine a zároveň uverejňuje na sociálnej sieti, upozorňuje svojich spoluobčanov, ako sa majú správať - čo a ako robiť, aby predišli ochoreniu COVID-19. Príslušníci poriadkovej služby tiež koordinujú pohyb obyvateľov rómskej osady po meste, najmä v jeho južnej časti. "Vo výraznej miere sa podieľajú na sprísnenom režime a koordinácii vstupu marginalizovaného obyvateľstva do priestorov skladov civilnej ochrany, kde prebieha každý mesiac výdaj sociálnych dávok," doplnila Mištaničová.

Ďalším z preventívnych opatrení, ktoré mesto Trebišov prijalo na zamedzenie šírenia nákazy, je zvýšená dezinfekcia verejných priestranstiev. Dezinfekcii podlieha aj rómska osada, a to najmä priestory v okolí bytových domov a výdajníka pitnej vody. S členmi RPS spolupracujú aj terénne sociálne pracovníčky.

Viac o téme: Rómska osadaNákazaTrebišovKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu