Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Matovič sľuboval až tritisíc testov denne: GRAF Krutá realita a rekord pred Veľkou nocou

Matovič hovoril o možnosti testovať až 3-tisíc ľudí denne. Zobraziť galériu (4)
Matovič hovoril o možnosti testovať až 3-tisíc ľudí denne. (Zdroj: TASR/ Milan Kapusta, gettyimages.com, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Plány novej vlády v boji s koronavírusom nejdú už tak podľa predstáv prvého muža nového kabinetu. Igor Matovič ako premiér už po nástupe do funkcie predsedu vlády kritizoval vládu nie len za nedostatočný stav v štátnych hmotných rezervách, ale aj za počet testov, ktoré robila. Predseda OĽaNO mal pritom koncom marca ešte slová o niekoľkých tisícoch testoch denne.

Matovič ešte 23. marca pred zasadaním ústredného krízového štábu vysvetľoval, ako sa chce dostať k testovaniu tritisíc ľudí za deň. „Dnešná kapacita štátu je tisíc testov denne, kapacita súkromných zariadení je približne tisíc, ďalšia tisícka by sa vedela urobiť v spolupráci s laboratórií plus univerzitné kapacity,“ povedal premiér.

KORONAVÍRUS Matovič sľuboval až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O podobných číslach vtedy hovoril aj minister Marek Krajčí. "Momentálne sú kapacity na dvetisíc testov denne, ktoré už vieme zrealizovať veľmi rýchlo. Tých tritisíc testov denne môže byť reálnych," vyjadril sa šéf rezortu zdravotníctva koncom marca.


KORONAVÍRUS Matovičova vláda chce rapídne zvýšiť testovanie: Máme už dvetisíc testov na deň!


K trom tisícom je ďaleko

Tieto slová zazneli pred viac ako troma týždňami a dnes máme na stole reálne čísla, ktoré produkovalo ministerstvo vnútra. Na testoch sa podieľali ako štátne, tak aj súkromné laboratória a situácia vyzerala naozaj sľubne.

Počet testovaných ľudí podľa dní od začiatku apríla
Zobraziť galériu (4)
Počet testovaných ľudí podľa dní od začiatku apríla  (Zdroj: dáta MZ SR)

Rekord síce padol, no stále to nebolo tritisíc

Začiatkom nového mesiaca už bolo naplno cítiť kroky novej vlády v boji s vírusom. Keď sa pozrieme na počty testov zo začiatku mesiaca, je jednoznačné, že mali stúpajúcu tendenciu a 3. apríla už bolo zaznamenaných skoro 2-tisíc testovaných za jeden deň. Rýchlo sa to však zmenilo.

Pri prvotnom pohľade na graf za tento mesiac možno pozorovať dokonca istú striedavú tendenciu v počte testovaných dní, pretože od 5. apríla, kedy sme mali zatiaľ najnižší počet testovaní za deň, bolo opäť možno sledovať stúpajúci trend v počte testovaných ľudí. Toto rastúce číslo dokonca vystúpilo na zatiaľ slovenský rekord 2301 testov na Zelený štvrtok 9. apríla pred Veľkou nocou. Bolo to však stále od spomínaného a tak skloňovaného čísla trtisíc testov denne.

Zase dolu vodou

Od tohto dňa počet testujúcich viacmenej klesal a malou výnimkou je len počet testov za včerajšok, ktorý bol len o veľmi málo vyšší, ako ten z 13. apríla. Na teraz nie je jasné, prečo je počet testov stále na nižších úrovniach. Štát pritom v tomto období pristúpil aj k testovaniu občanov v rómskych osadách a aj na známom Luníku IX. Navyše je nutné povedať, že realizácia aj spomínaných dvetisíc testov denne, ako to avizoval Marek Krajčí, nie je celkom reálna a čísla denne prekračujú len jeden tisíc ľudí denne.

Česko ďaleko pred nami

Keď náš stav v oblasti testovania ľudí na nový koronavírus porovnáme napríklad s Českou republikou, pozorovať výrazný rozdiel. Podľa najnovších údajov Worldometers sme k dnešnému dňu otestovali zatiaľ 31,491 subjektov, zatiaľ čo Česko o viac ako stotisíc, a síce 137,409 ľudí.

KORONAVÍRUS Matovič sľuboval až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Bernd Wuestneck/dpa via AP)

Minister o nižšom počte testovaných vie, no zdôvodňuje to aj sviatkami

Krajčí si uvedomuje nízky počet testov a hovorí, že ani ten dnešný počet nebol príliš vysoký. "Je to spôsobené aj tým, že teraz boli sviatky," povedal Krajčí na dnešnej tlačovej konferencii. "Som sklamaný z toho, NCZI ešte nesfunkčnilo aplikáciu v súvislosti s COVID-19," 

Viac o téme: TestyVládaIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu