Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poburujúci prípad neexistujúcich ochranných masiek: Nádej za milióny eur zhasla, podvodníci bez svedomia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - V čase, kedy je smutnou témou číslo jeden koronavírus, podvodníci nespia. Práve naopak. Ich taktiky sa v mnohých prípadoch zameriavajú na to, čo verejnosť najviac potrebuje. Výnimkou nie je ani biznis s ochrannými maskami a rúškami.

O jednom z prípadov informoval na svojej webovej stránke Europol. Ešte v polovici marca nemecké zdravotnícke orgány uzavreli zmluvu s dvomi spoločnosťami v Zürichu a v Hamburgu. V pláne bolo zaobstaranie masiek za milióny eur. Nasledovala reťaz odporúčaní.

Samé sľuby

Najprv sa kupujúci dostali do kontaktu s legitímne vyzerajúcou španielskou firmou, ktorá predávala ochranné pomôcky. Záujemcovia netušili, že ide o podvodníkov. Prostredníctvom emailovej komunikácie spoločnosť uviedla, že má k dispozícii 10 miliónov kusov masiek. Do predaja ale šikovne zahrnuli dôveryhodne pôsobiaceho predajcu z Írska. Tento sprostredkovateľ prisľúbil, že kupujúcich spojí s ďalším dodávateľom, tentokrát z Holandska. 

KORONAVÍRUS Na Slovensku hlásia menej vrážd aj lúpeží: Kriminálnici však útočia takticky, varuje aj Europol

Tvrdili, že majú spolu silný obchodný vzťah, a že dodajú ďalších 10 miliónov kusov masiek. Neskôr padla dohoda o počiatočnom dodaní jeden a pol milióna masiek. Preddavok platby predstavoval 1,5 milióna eur. Kupujúci teda iniciovali bankový prevod do Írska. Zároveň sa pripravovali na dodávku tovaru. No krátko predtým, než mali doraziť očakávané ochranné pomôcky, kupujúcich informovali o tom, že platba neprešla. Na zabezpečenie tovaru mali uhradiť núdzový prevod vo výške 880-tisíc eur na účet holanského dodávateľa. Masky ale aj tak neprišli.

Oficiálny záznam neexistoval

Prečo však padlo rozhodnutie pre takýto komplikovaný nákup? Dôvod bol jasný. Globálny nedostatok ochranných pomôcok sťažoval ich zabezpečenie bežnou cestou. Ukázalo sa, že holandská spoločnosť skutočne existuje. No ich webová stránka bola naklonovaná a zneužitá. Oficiálny záznam o objednávke vôbec neexistoval.

Napodiv však malo všetko dobrý koniec. Keď si kupujúci uvedomili, že ide o podvod, okamžite kontaktovali svoju banku v Nemecku. Do akcie sa zapojil aj Europol. Napokon sa podarilo získať späť celú sumu. Financie sú nateraz zmrazené a stále prebieha vyšetrovanie. Zatknuté už boli dve osoby v Holandsku. Kto ďalší skončí v putách, ukážu možno už najbližšie týždne či mesiace. Isté je, že na podvodníkov bez svedomia si treba dať dobrý pozor aj v čase, keď útočí koronavírus.

Viac o téme: KriminalitaKoronavírusOchranné masky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu