Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Česko sa chystá na koniec pandémie: Vláda vydala ROZVRH otvárania prevádzok deň po dni

Česká republika bude otvárať prevádzky. Zobraziť galériu (2)
Česká republika bude otvárať prevádzky. (Zdroj: Facebook/Andrej Babiš, Gettyimages.com)

PRAHA - Zatiaľ čo u nás sa vo veľkom kalkulujú ekonomické škody, ktoré nový koronavírus napáchal, naši západní susedia majú už pred sebou plán, ako sa postupne dopracovať k obnoveniu ekonomiky. Spísali ho ako rozvrh s podrobnosťami, ako a ktoré jednotlivé prevádzky budú postupne otvárané.

V apríli začnú remeselníci a farmári

Vláda v Česku v utorok schválila podrobný plán postupného uvoľňovania reštriktívnych opatrení, ktorý by mal platiť v prípade, že sa bude dariť držať šírenie koronavírusu pod kontrolou. V pondelok 20. apríla budú môcť otvoriť remeselníci, autobazáre alebo farmárske trhy. Vláda povolila tiež konanie svadieb do desať ľudí.

Do júla sa však výučba do škôl v plnom rozsahu nevráti. Medzi poslednými by mohli ísť do školy žiaci druhého stupňa na základných školách a stredoškoláci. Do škôl  by sa však najskôr mali vrátiť vysokoškoláci, no aj to za obmedzených podmienok. Pôjde však o študentov posledných ročníkov. Pri aktivitách ich bude môcť byť najviac päť a pôjde o také činnosti ako rigorózne skúšky či štátnice.

Od 27. apríla sa otvoria maloobchodné prevádzky do 200 metrov štvorcových.

KORONAVÍRUS Česko sa chystá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva ČR)

V máji sa dočkajú posilňovne a reštaurácie

Česká vláda plánuje od 11. mája otvoriť prevádzky do tisíc metrov štvorcových, no platí pravidlo, že nesmú byť umiestnené v obchodných domoch nad päťtisíc metrov štvorcových. Na tento deň plánuje vláda povoliť tiež otvorenie posilňovní, fitness centier, no nebude možné využívať sprchy a šatne.

V máji by sa vzhľadom na možnú pozitívnu situáciu mohli do škôl vrátiť maturanti. Stať by sa tak mohlo rovnako od 11. mája za účelom konzultácií. Od 25. mája by sa mali otvoriť školy pre mladších žiakov. Výučba na prvom stupni pritom bude obmedzená s odporúčaním, aby sa v jednej skupine učilo len pätnásť detí bez možnosti priebežne zloženie skupiny meniť. Družiny fungovať nebudú. 

Koncom mája príde k otvoreniu ďalších prevádzok. Reštaurácie by mali byť otvárané od 25. mája. Pôjde tiež o bufety, pohostinstvá, vinotéky s prevádzkami fungujúcimi cez okienka. Svoje brány budú môcť otvoriť múzeá, galérie či zoologické záhrady. Vnútorné pavilóny však budú musieť zostať zatvorené. K zrušeniu nariadenia tiež príde aj pri kaderníctvach, manikúrach, masérskych službách alebo napríklad aj v prípade solárií. V týchto prípadoch bol však premiér Andrej Babiš odkázaný na názor odborníkov. „Pre epidemiológov je to jedna z profesií, ktorá je indikovaná ako veľmi riziková. V tomto smere sme u nich neuspeli, bohužiaľ,“ zdôvodnil Babiš, prečo k otvoreniu týchto služieb neprišlo skôr. 

Prelom príde podľa rozvrhu až v júni

Po prvom júni ráta ministerstvo školstva s prvými maturitami. V júni sa potom uskutočňujú prijímacie skúšky na stredné školy. Formou triednických hodín či konzultácie by sa do škôl mohli v poslednom mesiaci školského roku vrátiť aj žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci, netýka sa to študentov posledných ročníkov.

Od 8. júna sa otvoria všetky prevádzky v nákupných centrách, všetky reštaurácie, a to vrátane vnútorných priestorov. Otvárať budú môcť hotely a ďalšie ubytovacie služby a začať budú môcť aj taxislužby. Za špecifických kritérií budú môcť otvárať aj divadlá, zámky, hrady a ďalšie kultúrne subjekty. Povolia sa aj svadby nad desať ľudí a otvoria sa aj pavilóny v skôr sprevádzkovaných zoologických záhradách. Zvyšok prevádzok vláda bude otvárať vzhľadom na priebeh pandémie až koncom júna.

Viac o téme: Česká republikaKoronavírusOtváranie prevádzok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu