Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Z Domova sociálnych služieb v Pezinku je pozitívne testovaných 47 ľudí

Na snímke zľava primátor Pezinka Igor Hianik, riaditeľka odboru sociálnych vecí a vedúca oddelenia registrácie a financovania sociálnych služieb BSK Marica Šiková, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a minister zdravotníctva SR Marek K Zobraziť galériu (7)
Na snímke zľava primátor Pezinka Igor Hianik, riaditeľka odboru sociálnych vecí a vedúca oddelenia registrácie a financovania sociálnych služieb BSK Marica Šiková, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a minister zdravotníctva SR Marek K (Zdroj: TASR /Michal Svítok)

BRATISLAVA - Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. Otestovaných bolo spolu 78 klientov a 25 ľudí z personálu. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

"Ďalších 36 zamestnancov a deväť klientov má byť v najbližšom čase otestovaných, pretože z kapacitných dôvodov i dôvodov neprítomnosti na pracovisku nebolo možné ich všetkých otestovať v nedeľu," uviedol zástupca regionálneho hygienika Stanislav Duba. Dodal, že sedem ľudí zo zariadenia je momentálne hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB).

DSS Pezinok
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Duba hovorí, že sa zabezpečilo policajné odizolovanie zariadenia od okolia, a to opáskovanie a policajný dohľad. V zariadení sa podľa Nosálovej zabezpečila aj priestorová separácia a izolácia negatívnych klientov od pozitívnych. "Pokračuje sa v epidemiologickom vyšetrovaní personálu zariadenia a zápisničnom nariadení príslušných protiepidemických opatrení u osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s COVID-19 pozitívnymi klientmi," priblížil Duba.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V DSS Pezinok zabezpečili aj zvýšený hygienický režim, ktorý sa riadi jeho vnútorným krízovým plánom vypracovaným pre podobné udalosti. Pre ošetrujúci personál sa zaistilo aj doplnenie ochranných pomôcok, hovorí Duba. Taktiež bol v rámci protiepidemických opatrení vyčlenený aj personál, ktorý bude mať na starosti pozitívnych pacientov. Duba ďalej povedal, že v rámci objektu sa vybavilo segregované ubytovanie a priestory na oddych a stravovanie nakazeného a nenakazeného personálu.

DSS Pezinok
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"V spolupráci s Klinikou infektológie a geografickej medicíny UNB sa na dnes odsúhlasilo a zabezpečilo výjazdové lekárske klinické vyšetrenie klientov zariadenia s cieľom ich ďalšieho vyselektovania v zmysle možnosti sledovania zdravotného stavu v spolupráci so všeobecným lekárom, možnosti ich liečby v rámci zariadenia alebo potreby prevozu na hospitalizáciu," uvádza Duba.

DSS Pezinok
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Krajčí: Tím expertov robil skríning pozitívnych pacientov

Tím expertov z nemocníc z Bratislavy robil skríning pacientov z Domova sociálnych služieb v Pezinku, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. V pondelok to na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), ktorý klinický tím inicioval. Pacientom sa podľa Krajčího robilo EKG a meral sa im kyslík v krvi. "Na základe toho sa im bude nasadzovať liečba a tí, ktorí to budú potrebovať, budú transportovaní do nemocníc," povedal.

Marek Krajčí o situácii v DSS Pezinok

KORONAVÍRUS Minister zdravotníctva Krajčí: Inicioval som klinický tím, ktorý zasahuje v DSS v Pezinku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Primátor mesta Pezinok Igor Hianik zvolal krízový štáb mesta a mesto je súčinné s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktorý je zriaďovateľom DSS Pezinok. "Objekt je v súčasnosti zabezpečený, takisto aj priľahlé verejné priestory, je tam kontrola. Zamedzili sme akémukoľvek kontaktu dnu alebo von, aby sme predišli ďalšiemu šíreniu," povedal Hianik. Poznamenal, že mesto bude žiadať o mobilné testovacie jednotky. Dôvodom je, že väčšina zamestnancov DSS Pezinok je obyvateľmi mesta.

KORONAVÍRUS Z Domova sociálnych
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Od utorka rána (14. 4.) sa budú v Pezinku testovať mestskí policajti, zamestnanci zariadenia opatrovateľskej služby a zamestnanci nocľahárne či sociálneho oddelenia, hovorí Hianik. Uviedol tiež, že v zariadení opatrovateľskej služby, ktoré je v zriadení mesta, doteraz nebol potvrdený žiadny prípad ochorenia COVID-19.

Zamestnanci v DSS pracujú v dvoch zmenách, zatiaľ čo jedna pracuje, druhá oddychuje. "Pre službu, ktorá má oddychovať a má po službe, sú pripravené postele a izolačné priestory," poznamenala riaditeľka odboru sociálnych vecí BSK Marica Šiková. Medzi zamestnancami sú opatrovateľky, ošetrovatelia, sociálny pracovník, riaditeľka zariadenia, ľudia pracujúci v kuchyni a upratovačka, priblížila ďalej Šiková.

Juraj Droba o počtoch nakazených v DSS Pezinok

KORONAVÍRUS Predseda BSK Juraj Droba: V DSS Pezinok je pozitívne testovaných 47 ľudí (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Krajčí uviedol, že aj on mal informácie o tom, že v zariadení mali klienti príznaky respiračných ochorení už pred dvoma týždňami. "Závisí od lekára, čo ďalej robí a ako pristupuje k týmto pacientom. Nepredpokladalo sa, že by to mohlo byť ochorenie COVID-19. Pacienti boli symptomaticky liečení," podotkol minister. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba potvrdil, že situáciu preveruje. Nazdáva sa však, že riaditeľka DSS Pezinok "je kompetentná osoba na správnom mieste a konala tak, ako mala".

KORONAVÍRUS Z Domova sociálnych
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

V DSS Pezinok bolo v nedeľu na nový koronavírus pozitívne otestovaných 47 osôb. Zariadenie pre seniorov je od soboty (11. 4.) v karanténe po tom, ako sa u jedného z klientov potvrdilo ochorenie COVID-19.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoPezinokKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu