Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aprílové počasie nesklame! FOTO Na celom Slovensku bude mrznúť, potom zažijeme ďalší extrém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Aprílové počasie sa nezaobíde bez vrtochov! V noci z utorka na stredu bude na celom Slovensku mrznúť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva, že teplota poklesne až na -4 °C. V druhej polovici týždňa však príde opačný teplotný šok.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

Utorok

Do približne 16:00 bude vo všetkých okresoch Bratislavského a Trnavského kraja, tiež v regiónoch Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Šaľa fúkať silnejší vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 70 km/h.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varoval SHMÚ.  

Za studeným frontom sa k nám podľa SHMÚ v studenom vzduchu od severozápadu rozširuje tlaková výš. Súčasne sa vo vyšších vrstvách ovzdušia cez našu oblasť presúva ďalej na juhovýchod brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Na viacerých miestach sa objavia prehánky alebo dážď. Meteorológovia avizujú ochladenie. Maximálna denná teplota vystúpi na 7 až 12, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši na okolo 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo -5 stupňov. 

Streda

Pre celé územie Slovenska je vydaná prvostupňová výstraha pred nízkymi teplotami. Od polnoci do zhruba siedmej rána sa miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -2 až -4 °C.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre poľnohospodárske plodiny. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie poľnohospodárskych plodín,“ upozornil hydrometeorologický ústav.

Nad alpskou až jadranskou oblasťou sa bude udržiavať stred tlakovej výše a na jej prednej strane k nám začne od severozápadu prúdiť teplejší vzduch.

Počasie bude jasné až polooblačné, cez deň miestami prechodne oblačné. Nad ránom sa ojedinele vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. V noci bude veľmi chladno, ale cez deň sa oteplí.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 1 až -4 stupne, v údoliach ojedinele aj na okolo -6 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 11 až 16, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Horehroní zväčša 6 až 11 stupňov. V noci bude spočiatku miestami fúkať prevažne severozápadný vietor rýchlosťou do 30 km/h - najmä na juhozápade a v Podtatranskej kotline, neskôr zoslabne. Cez deň sa postupne dostaví západný až severozápadný vietor, ktorý bude fúkať rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Štvrtok

Stred tlakovej výše sa presunie cez Balkán nad centrálne Stredomorie a po jej severnej strane k nám bude od západu prúdiť teplý vzduch.

Rátajte s malou, prechodne aj zväčšenou vysokou oblačnosťou. Cez deň bude veľmi teplo.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 3 až -2, v údoliach ojedinele na okolo -4 stupne. Nad ránom sa miestami objaví prízemný mráz, tiež aj v nížinách. Maximálna denná teplota dosiahne 18 až 23 stupňov. V noci bude fúkať prevažne slabý, cez deň južný až juhozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Piatok

Oblasť vyššieho tlaku nad strednou Európou zoslabne a zároveň postúpi do našej oblasti od severu zrážkovo nevýrazný zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad severozápadným Ruskom.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude polooblačno až oblačno a ojedinele hrozia prehánky alebo búrky. Znova sa očakáva veľmi teplé počasie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 9 až 4, v údoliach miestami na okolo 2 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 19 až 24, na severe miestami na približne 17 stupňov.

Sobota

V nevýraznom poli relatívne vyššieho tlaku vzduchu postúpi studený front z našej oblasti ďalej na juh.

Cez víkend sa mierne ochladí. Do rána sa ochladí na 6 až 1, na severe a na Horehroní miestami na približne -1 stupeň. Maximálna denná teplota vystúpi na 12 až 18 stupňov, pričom na severe bude ojedinele aj chladnejšie.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Nedeľa

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné tlakové pole.

Bude polooblačno až oblačno a ojedinele treba rátať s prehánkami či búrkami. Najnižšia nočná teplota poklesne na 6 až 1, v údoliach ojedinele bude aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota dosiahne 14 až 20 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Viac o téme: PredpoveďOchladenieVýstrahyOtepleniePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu