Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Košický stredoškolský internát prichýlil ďalších 15 repatriantov z Rakúska

Na snímke kontrola na hraničnom priechode Berg pri vstupe na územie Slovenska počas pandémie koronavírusu
Na snímke kontrola na hraničnom priechode Berg pri vstupe na územie Slovenska počas pandémie koronavírusu (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

KOŠICE – Ďalších 15 slovenských repatriantov, tentoraz z Rakúska, prišlo v pondelok na Školský internát na Medickej ulici v Košiciach. Do tohto karanténneho zariadenia Košického samosprávneho kraja (KSK) boli umiestnení v rámci povinnej karantény pri ich návrate na Slovensko.

Medzi nimi je aj jedna žena, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Podľa KSK v jej prípade k repatriácii nemalo dôjsť. "Ide prevažne o ľudí z Tirolska v Rakúsku, ktorí tam pracujú v hotelierstve. Košický samosprávny kraj sa počas víkendu snažil pripraviť na ich príchod. Zabezpečili sme pre nich teplú stravu aj hygienické balíčky. S ich ubytovaním pomôžu dobrovoľní hasiči z Ruskova aj Slovenský Červený kríž," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Podľa informácií z Ministerstva vnútra (MV) SR malo do Košíc prísť až 96 repatriantov, väčšina však do autobusov nenastúpila. "Je na mieste uvažovať o efektívnejšom spôsobe repatriácie. Za vážne pochybenie považujem aj to, že jedna žena, ktorá sa nachádzala v autobuse, bola ešte v Rakúsku pozitívne testovaná na nový koronavírus. Podľa nášho názoru nemala vôbec cestovať jedným autobusom s ostatnými repatriantmi, ale mala byť izolovaná. Pri tejto repatriácii teda došlo k viacerým vážnym pochybeniam," konštatoval Trnka. Žena z Rakúska v súčasnosti nemá klinické príznaky ochorenia a v karanténnom zariadení je izolovaná. Úrad KSK informoval, že opätovne bude testovaná koncom týždňa.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na stredoškolskom internáte je od utorka 31. marca ďalších viac než 200 repatriantov z Veľkej Británie. Počas víkendu (4. - 5. 4.) boli testovaní na infekčné respiračné ochorenie COVID-19. Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR výsledky by mali byť známe v pondelok. V prípade, ak budú testy negatívne, navrátilci budú môcť opustiť zariadenie a pokračovať v karanténe v domácom prostredí. Tí, ktorí budú pozitívne testovaní, ostanú v karanténe na internáte, prípadne budú presunutí do zdravotníckych zariadení.

KSK pripravuje na príchod repatriantov aj Školu v prírode v Kysaku. Umiestnení by tam mali byť v najbližších dňoch. "V rámci kraja máme k dispozícii ďalších deväť zariadení, ktoré sú pripravené na prípadnú karanténu. K už pripraveným školským internátom sme pridali aj stredoškolský internát pri strednej športovej škole. Obyvatelia nášho kraja nemusia mať obavy z umiestnenia repatriantov či zdravotníckeho personálu do týchto zariadení. V spolupráci s okresnými úradmi, hasičmi aj záchrannými zložkami sú všetci v povinnej karanténe izolovaní, nevychádzajú z izieb a rešpektujú nariadené pokyny," dodal Trnka.

V prípade výskytu nákazy v Nemocnici s poliklinikou Štefana Kukuru a Psychiatrickej nemocnici Michalovce vyčlenil KSK na karanténne účely pre zdravotnícky personál internát Dúha na Špitálskej ulici, v Trebišovskom okrese je pre lekárov z nemocnice v Trebišove a miestnej geriatrie k dispozícii turistická ubytovňa vo Viničkách, v okrese Sobrance je pre regionálnu nemocnicu pripravená turistická ubytovňa v Sobranciach. Lekári z nemocnice v Spišskej Novej Vsi môžu využiť internát pri hotelovej akadémii, pre Nemocnicu sv. Barbory a Psychiatrickú liečebňu v Rožňave vyčlenil kraj internát a turistickú ubytovňu pri obchodnej akadémii.

Internát pri Strednej športovej škole v Košiciach je vyhradený pre personál Detskej fakultnej nemocnice Košice, Východoslovenský onkologický ústav, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny. Železničná nemocnica a záchranná služba Košice majú k dispozícii internát a hotel pri Hotelovej akadémii na Južnej triede. Personál Univerzitnej nemocnice L. Pasteura, Nemocnice sv. Michala, Centra pre liečbu drogových závislostí a Vysokošpecializovaného odborného ústavu geriatrického sv. Lukáša môže využiť stredoškolské internáty na košickej Jedlíkovej ulici.

Viac o téme: InternátRakúskoKoronavírusRepatrianti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu