Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kotlebovi ani Blahovi to nevyšlo: Miesto predsedu výboru si však uchmatol Dostál

Marian Kotleba a Ľuboš Blaha
Marian Kotleba a Ľuboš Blaha (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok zvolili Ondreja Dostála (SaS) za predsedu parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Dostál avizoval, že po sfunkčnení výboru sa funkcie vzdá. Poslanci opätovne nezvolili predsedu výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Podľa pôvodnej dohody poslaneckých klubov mala oba výbory obsadiť opozícia. Voľbou predsedov výborov plénum ukončilo druhý rokovací deň štvrtej schôdze NR SR.

Dostál sa svojej funkcie plánuje vzdať po zvolení podpredsedov výboru. Na post šéfa ľudskoprávneho výboru opätovne kandidoval aj Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorý nezískal potrebný počet hlasov. Na funkciu predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti VOS kandidoval opätovne Marian Kotleba (ĽSNS) a o funkciu sa uchádzal aj Juraj Gyimesi (OĽaNO). Ani jedného do funkcie poslanci nezvolili. Voľba sa bude opakovať. Kotlebu a Blahu plénum zvolilo za členov výborov.

S kandidatúrou Kotlebu a Blahu za šéfov uvedených výborov mali problém koaliční poslanci. Po opakovaných neúspešných voľbách sa rozhodli kandidovať koaliční poslanci Dostál a Gyimesi, ktorí tak chceli tieto výbory sfunkčniť a následne sa svojich postov vzdať. Vzhľadom na to, že do programu štvrtej schôdze parlamentu pribudli dva vládne návrhy zákonov, bude rokovanie pokračovať aj v piatok (3. 4.). Poslanci sa zídu o 9.30 h, rozhodovať majú o návrhu zákona o sociálnom poistení a návrhu o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva. Prerokovať ich majú v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac o téme: VýborNR SROndrej DostálĽuboš BlahaMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu