Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Prírodovedci z Univerzity Komenského pracujú na získaní genómov vírusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave pracujú prírodovedci na odhalení úplnej genetickej informácie nového koronavírusu na Slovensku. V tlačovej správe, ktorú zaslala UK, to uviedla jej hovorkyňa Lenka Miller.

Najprv sa na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied vedcom podarilo z vírusu izolovať vzorky nukleovej kyseliny Sars-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku. Teraz vedci z UK pracujú na ich genetickom preskúmaní. Výskum má priniesť bližšie informácie o pôvode vírusu a zároveň môže byť hodnotným podkladom pre ďalší vývoj liečiv.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


DNA vzorky nového koronavírusu poslali vedci zo SAV na UK vo forme vyčistenej nukleovej kyseliny, teda v podobe, v akej nie je infekčná. V spolupráci s Talianskom, Francúzskom a Nemeckom by sa chceli zamerať na hľadanie vzťahu medzi rozdielmi v genómoch vírusu a odlišnostiach v prichytávacích miestach vírusu, ktoré sú v rôznych skupinách populácie odlišné.

„Chceli by sme sekvenovať podstatne viac izolátov z rôznych miest nákaz a zmapovať tak celé Slovensko,“ povedal Tomáš Szemes z Prírodovedeckej fakulty UK. Prírodovedci sú presvedčení, že dôležité bude, aby výskum priniesol kvalitné a relevantné výsledky. Vedecký park UK bol založený v roku 2015. Je špecializovaným výskumným a vývojovým pracoviskom UK s prioritným zameraním na oblasť biomedicíny, enviro-medicíny a biotechnológií.

Viac o téme: BratislavaUniverzita KomenskéhoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu