Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Realitné kancelárie na margo opatrení vlády: Pomoc vítame, očakávali sme však viac

Premiér SR Igor Matovič
Premiér SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Realitné kancelárie vítajú opatrenia vlády SR, ktoré premiér Igor Matovič oznámil verejnosti v nedeľu 29. 3., avšak nepovažujú ich za dostatočné a nesplnili ich očakávania. Uviedla to Realitná únia SR a Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska.

Tajomník RÚSR Mojmír Plavec považuje ekonomické opatrenia vlády za pozitívny krok v boji s koronakrízou. Realitné kancelárie sú podnikateľskými subjektmi, avšak ich makléri sú prevažne živnostníkmi. Pomôcť by im teda mohla prisľúbená podpora pre SZČO. „Presné podmienky finančnej pomoci a jej adresátov budeme vedieť určiť až po schválení konkrétnych opatrení vládou či parlamentom,“ dodal Plavec.

Únia zároveň tvrdí, že kanceláriám by pri výpadku ich tržieb pomohli aj ďalšie opatrenia zamerané na minimalizáciu ich fixných nákladov. Ide napríklad o prenájom priestorov a marketing. „Prenájom priestorov, ktoré sú na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR povinne uzatvorené, je v súčasnej dobe pre každého podnikateľa veľkým luxusom,“ upozornil Plavec s tým, že riešenia tohto problému sa uskutočňujú na individuálnej rovine medzi prenajímateľmi a nájomcami.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


NARKS opatrenia nepovažuje za dostatočné a jasné. „Nevieme, ako sa podpora bude počítať, či z vymeriavacieho základu, alebo ako budú dokazovať pokles tržieb, ako rýchlo bude vláda schopná pomôcť, keďže výpadok tržieb je aktuálny,“ vysvetlila asociácia.

Ako dodali, očakávali razantnejšiu pomoc pri odvodoch a daniach. Upozorňujú, že SZČO či malí a strední podnikatelia budú túto situáciu zvládať najťažšie, pričom práve oni tvoria pilier ekonomiky. Popri výpadkoch tržieb budú musieť plniť všetky svoje záväzky.

„Miesto priamej pomoci sa im čiastočne pomôže cez ďalšie pôžičky, ktoré však budú musieť aj s úrokom splatiť,“ upozornila asociácia a zároveň dodala, že by uvítala priamu pomoc a jasné postupy, ktoré by pomohli práve teraz.

Viac o téme: OpatreniaVládaIgor MatovičKoronavírusRealitné kancelárie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu