Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koronavírus ovplyvní aj slovenskú ekonomiku: NBS má záujem minimalizovať dopady pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska pozorne monitoruje vyvíjajúcu sa situáciu a aktívne komunikuje s finančnými inštitúciami o minimalizovaní dopadov pandémie na slovenskú ekonomiku a finančný sektor. Ako ďalej uviedla, bankový dohľad využije dostupné regulačné nástroje na úpravu operatívnych, kapitálových a likviditných požiadaviek na banky v nastávajúcom období.

V rámci držania kapitálu v bankách budú umožnené rôzne dočasné úľavy. Cieľom totiž je podporiť európsku a slovenskú ekonomiku. Od bánk sa súčasne podľa vyjadrení NBS očakáva, že dočasné uvoľnenie požiadaviek využijú výlučne na podporu a stabilizáciu ekonomiky.

Pokiaľ ide o kapitál bánk, tak kapitálovú požiadavku vyplývajúcu z Piliera 2 bude čiastočne možné plniť aj inými nástrojmi ako vlastným kapitálom Tier 1. Dočasne a v odôvodnených prípadoch bude možné upustiť aj od plnenia vankúša na zachovanie kapitálu vo výške 2,5%. V oblasti likvidity bude v odôvodnených a krátkodobých situáciách možné znížiť plnenie ukazovateľa krytia likvidity, tzv. Liquidity Coverage Ratio.


KORONAVÍRUS ONLINE Slovensko má už 21 nakazených: Podozrenie u ďalšej učiteľky v škôlke


Národná banka Slovenska taktiež monitoruje kroky, ktoré zavádzajú niektoré banky na odpustenie poplatku pri žiadosti klienta o odklad splátok. V spoločnosti čoraz viac rezonujú obavy ľudí, ako zásadne ovplyvní ich bežný život šíriaca sa pandémia koronavírusu. Prípadný výpadok príjmu, alebo jeho dočasné zníženie z dôvodu PN či OČR, ovplyvní ich finančnú situáciu a schopnosť splácať bežné výdavky, medzi nimi aj úverové splátky.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Banky síce vedia ponúknuť možnosť odložiť si splátky, no klienti by si to mali dobre premyslieť. Či už pre fyzický kontakt na pobočke, predĺženie celého úveru alebo zápis v úverovom registri. "Banky sú aj naďalej povinné dodržiavať obozretné a primerané úverové štandardy a adekvátne pravidlá na identifikovanie zlyhaných expozícií," hovorí NBS.

Finančné inštitúcie prijali viaceré opatrenia 

Pokiaľ ide o výkon dohľadu na mieste, jednotlivé aktivity budú podľa vyjadrení Národnej banky Slovenska posunuté a upravené tak, aby sa skontrolovali najdôležitejšie funkcie finančných inštitúcií. Pri kontrole plnenia nápravných opatrení bude zohľadnená špecifická situácia inštitúcií s dôrazom na zabezpečenie chodu kritických funkcií. NBS je pripravená operatívne prehodnocovať aktivity dohľadu.

Finančné inštitúcie aktuálne na Slovensku prijali viaceré opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu. Obmedzili otváracie hodiny pre verejnosť, minimalizujú rokovania, obmedzili pracovné cesty a prešlo sa na prácu z domu pri činnostiach umožňujúcich takúto formu. Zároveň sa finančné inštitúcie naďalej sústreďujú na plynulé zabezpečenie funkčnosti najdôležitejších služieb pre klientov.

Viac o téme: EkonomikaSlovenskoNBSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu