Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci s koronavírusom v zahraničí! Štvorčlenná rodina bola v kontakte s našimi občanmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi, TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

VIEDEŇ - V Rakúsku potvrdili koronavírus u štvorčlennej slovenskej rodiny. Informoval o tom v piatok rakúsky portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF). Priebeh ochorenia Covid-19 v prípade štvorčlennej slovenskej rodiny je stabilný s príznakmi podobnými chrípke. Priebeh ochorenia Covid-19 v prípade štvorčlennej slovenskej rodiny, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe v rakúskej obci Kittsee ležiacej v spolkovej krajine Burgenland neďaleko slovenských hraníc, je stabilný s príznakmi podobnými chrípke.

Štvorčlenná rodina so Slovenska sa vraj nenachádza v karanténe v chate pri Neziderskom jazere v spolkovej krajine Burgenland, ale vo svojom dome v Kittsee. V Rakúsku sa tak počet prípadov nákazy zvýšil na 66, prípady evidujú vo všetkých spolkových krajinách. Viedeň medzičasom v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu dočasne zrušila priame letecké spojenia s Južnou Kóreou, Iránom a Milánom a Bolognou v Taliansku.

Navštíviť mala kongres v USA

Matka rodiny bola nedávno na medzinárodnom kongrese v Spojených štátoch. V deň svojho návratu vykazovala prvé symptómy. Následne ju informovali, že prišla preukázateľne do styku s osobou s ochorením COVID-19. Keďže aj zvyšní členovia rodiny - manžel a dve deti - vykazovali príznaky ochorenia, nechali si odobrať vzorky.


ONLINE Koronavírus sa šíri celým svetom: Nakazených je už minimálne päť Slovákov


Zdržiavajú sa v karanténe

"Výsledky testov sa nedávno potvrdili ako pozitívne. Rodina je v súčasnosti v domácej karanténe," povedala na margo slovenskej rodiny podľa ORF Brigitte Novoselová z krízového štábu. Aktuálne sa pripravuje zoznam osôb, s ktorými mohli prísť do kontaktu, ktoré sa taktiež podrobia karanténe. Koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúce respiračné ochorenie COVID-19.

Počas nakazenia boli aj na Slovensku

Štvorčlenná rodina, ktorá je nakazená novým koronavírusom a nachádza sa v karanténe v Rakúsku, sa počas nakazenia nachádzala aj na území Slovenskej republiky. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga. Ako doplnil, situácia sa rieši komplexne.

"Prípad nakazenia u štvorčlennej slovenskej rodiny v Rakúsku môžeme potvrdiť," uviedol Tomaga. Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že 339 vzoriek je negatívnych.

Priebeh je stabilný

Informovali o tom na sobotňajšej tlačovej konferencii riaditeľ burgenlandského krajinského úradu Ronald Reiter a Brigitte Novoselová z koordinačného štábu pre koronavírus, píše agentúra APA.

Nákaza novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa u rodiny pochádzajúcej zo Slovenska potvrdila v piatok večer. Doposiaľ bola identifikovaná len jedna kontaktná osoba v Rakúsku, ktorá prišla do styku s nakazenou Slovenkou, jej manželom a deťmi. Tento Rakúšan sa však v Burgenlande momentálne nenachádza. Slovenka sa vírusom infikovala na kongrese v Spojených štátoch.

Boli v kontakte so Slovákmi

V Kittsee v okrese Neusiedl am See vlastní rodina len prázdninový dom, v ktorom sa aktuálne nachádzajú v domácej karanténe. "Uviedli, že v obci nemali žiadne sociálne kontakty, a ani sa po obci nepohybovali," povedala Novoselová. Ako ďalej píše APA, rodina má trvalý pobyt na Slovensku, kde deti manželského páru chodia aj do školy. Väčšina osôb, ktoré sa s rodinou dostali do kontaktu, žije teda zrejme na Slovensku. Rakúsko preto v tomto prípade spolupracuje so slovenskými úradmi a veľvyslanectvom vo Viedni.

Spojenie so školou v Bratislave, teraz ju zavrú

V Bratislave prerušuje vyučovanie v súvislosti s novým vírusom Covid-19 ďalšia škola. Chodili do nej deti z rodiny, ktorá žije v susednom Rakúsku a u ktorej sa potvrdil koronavírus. Cambridge International School v bratislavskom Starom Meste bude predbežne zatvorená od pondelka 9. marca až do 22. marca.

„Vedenie školy oznamuje rodičom, študentom a zamestnancom, že v súlade s pokynmi Regionálneho úradu zdravotníctva v Bratislave v súvislosti s výskytom koronavírusu Covid-19 u rodinného príslušníka detí navštevujucich naše školské zariadenie je z dôvodu karanténnych opatrení s okamžitou platnosťou prerušený výchovno-vzdelávací proces na našej škole od 9. marca do 22. marca 2020,“ uvádza sa v stanovisku.

Viac o téme: SlováciRakúskoKoronavírusNeziderské jazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu