Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Česku neustále rastie počet prípadov koronavírusu: Najnovšie informácie hovoria už o čísle 26

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: reprofoto tn.cz)

PRAHA - Ďalších päť pacientov pozitívne testovaných na koronavírus ohlásila dnes večer pražská Nemocnice Na Bulovce. Na twitteri to uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO). Počet nakazených v Českej republike tým stúpol na 26.

"Jeden z novo potvrdených je muž, ktorý sa zdržiaval v Bostone. Dvaja nakazení boli v posledných dvoch týždňoch v rámci jednej skupiny na lyžiach v Taliansku. Koronavírus sa tiež potvrdil u manželského páru, ktorý bol v kontakte s nakazenou ženou v Rakúsku, tá sa vrátila z Bostonu. U troch sa prejavili klinické príznaky, dvaja pacienti sú bez ťažkostí. Teraz sú všetci v domácej karanténe, "uviedol Vojtěch.

Ministerstvo zdravotníctva dnes nariadilo dvojtýždňovú karanténu po návrate z Talianska odo dneška aj cudzincom, ktorí v ČR trvale a prechodne žijú alebo pracujú, oznámil popoludní po rokovaniach krízového štábu premiér Andrej Babiš (ANO). Obmedzenie sa ale nevzťahuje na vodičov kamiónov a zdravotnej služby a na pilotov. Na desiatich hraničných priechodoch budú od pondelka náhodné kontroly, pri ktorých budú hasiči ľuďom v autách merať teplotu. Česko tiež prestalo oddnes vydávať víza ľuďom v Iráne. Vojtěch považuje tamojšiu situáciu za časovanú bombu.

Nový typ koronavírusu sa naďalej šíri hlavne v Iráne a v Južnej Kórei, nové prípady ale hlásia aj európske krajiny. Najviac nakazených - cez 80.000 - eviduje stále Čína, ktorá v každodennej bilancii zaznamenala 99 nových prípadov. Počet pacientov však prudko vzrástol v Iráne, kde testy prítomnosť koronavírusu potvrdili u viac ako tisícky ľudí. V Južnej Kórei od piatku pribudlo 448 nových prípadov. Bilancia v európskych krajinách je nižšia, cez 100 nových prípadov nákazy dnes ohlásili francúzske úrady, o 60 nakazených stúpla bilancia v Holandsku, cez 40 prípadov ohlásilo Nemecko a Británia.

V Taliansku za posledných 24 hodín vzrástol počet prípadov o 1247, v krajine je teda celkom 5883 chorých. Choroby COVID-19, ktorú tento vírus spôsobuje, podľa novej bilancie talianskych úradov podľahlo ďalších 36 ľudí, choroba si tu vyžiadala 233 životov. Cez 500 ľudí sa však už úspešne vyliečilo. V Česku bolo doteraz testované 594 ľudí, v krajine je 21 nakazených.

Viac o téme: NemocnicaNákazaČeská republikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu