Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kotleba sa opäť postavil pred súd: Pre šeky so sumou 1488 eur mu hrozí basa!

Marian Kotleba na pojednávaní. Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba na pojednávaní. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Predseda ĽSNS Marian Kotleba obžalovaný pre darovanie sporných šekov na sumu 1488 eur spochybňuje znalca a jeho posudok o tom, že toto číslo je notoricky známa neonacistická šifra. Po jeho vyjadrení a rozhodovaní o dôkazných návrhoch Špecializovaný trestný súd proces odročil na 9. apríla a 15. mája.

Aktualizované 17:55

"Z výpovede znalca značne vyplynulo, že bol pribratý nezákonne. Nezložil sľub tak, ako to udeľuje zákon," povedal Kotleba na margo znalca Jana Uhlířa. Znalec vo svojej výpovedi uviedol, že sľub neskladal osobne do rúk vyšetrovateľa, čo je podľa obhajoby v rozpore s Trestným poriadkom. Kotleba tiež uviedol, že prokurátor vynechal pri čítaní posudku originálnu anglickú vetu šifry pravicového extrémistu Davida Lana, ktorá má byť skrytá pod číslom 14.

Obžalovaný namietal taktiež postup súdu, podľa ktorého naprával chyby prokurátora, keď nečítal český originál znaleckého posudku. Kotleba tvrdí, že tak bola narušená rovnosť procesných strán. Kotleba tiež reagoval na slová znalca o tom, že nemeckí nacisti likvidovali fyzicky a psychicky postihnutých ľudí.

Lder ĽSNS Marian Kotleba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Upozornil, že oni takým ľuďom pomohli aj skrz odovzdanie šeku. Poukázal tiež na mailovú adresu znalca, ktorá obsahuje meno Stauffenberg. Obžalovaný dodal, že ide o nemeckého nacistického dôstojníka, ktorý napadol Poľsko. Claus von Stauffenberg bol okrem toho dôstojník, ktorý spáchal neúspešný atentát na Adolfa Hitlera.

Po výpovedi znalca nasledovalo rozhodovanie o dôkazných návrhoch. Prokurátor Tomáš Honz chce zahrnúť do dokazovania kandidátnu listinu ĽSNS do parlamentných volieb 2020. Sudkyňa Ružena Sabová to schválila. Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. 

Aktualizované 16:05

Číslo 1488 je notoricky známa neonacistická šifra. Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu v procese s Marianom Kotlebom okolo jeho sporných šekov to potvrdil český znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř. Znalec je presvedčený, že politická strana ĽSNS úplne evidentne nadväzuje na rad tradícií z rokov 1939 až 1945, z čias vojnového Slovenského štátu pod vedením prezidenta a odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa. Znalec tiež pripomenul používanie podobizne Tisa na mítingoch ĽSNS.

K samotnej šifre 1488 uviedol to, čo je aj v obžalobe. Číslo 14 považuje za neonacistickú šifru nadväzujúcu na slová pravicového teroristu Davida Lana o zabezpečení budúcnosti pre "biele deti". "Kto sa na ňu odvoláva, jednoznačne súhlasí s jej rasistickým podtextom," uviedol znalec. Číslo 88 má znamenať ôsme písmeno v abecede, čiže HH. To symbolizuje nemecký nacistický pozdrav Heil Hitler. "Každý, kto používa túto skratku, ju používa s vedomím, že názorovo súhlasí s tým, že vzdávame vedome hold masovému vrahovi Adolfovi Hitlerovi," vysvetlil znalec.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz sa ho spýtal, aký mal nemecký nacistický režim postoj voči telesne postihnutým ľuďom. Narážal tak na fakt, že jedna z rodín, ktorá dostala sporný šek, mala postihnuté deti. Znalec Uhlíř pripomenul, že nemecký nacistický režim fyzicky a psychicky postihnutých ľudí tajne fyzicky likvidoval a vzbudzoval voči nim nenávisť u väčšinového obyvateľstva.

Aktualizované o 15:20

Niekdajšie logo politickej strany ĽSNS obžalovaného Mariana Kotlebu bolo fašistické. Vyplynulo to z výpovede znalca v oblasti heraldiky Ladislava Vrtela v procese s Kotlebom pre sporné šeky na 1488 eur na Špecializovanom trestnom súde. Znalec skúmal rovnoramenný dvojkríž, ktorý strana donedávna používala ako svoje logo.

"Kríž Hlinkovej gardy je slovenským ekvivalentom hákového kríža. Kríž Hlinkovej gardy je symbolom slovenského fašizmu, respektíve slovenského nacizmu," povedal znalec Vrtel. Používanie takéhoto kríža považuje za demonštratívne prihlásenie sa k slovenskému fašizmu.

Aktualizované o 11:48

Kotleba, ktorý trvá na svojej nevine, odmietol vypovedať pred súdom, chce tak urobiť až neskôr. „Súd pristúpi k výpovedi obžalovaného po vykonaní všetkých dôkazov,“ reagovala samosudkyňa Ružena Sabová. Prokurátor takýto postup nenamietal

Aktualizované o 10:55

„Som nevinný,“ uviedol Kotleba vo svojom vyhlásení pred jeho výpoveďou. Po tej nasledovalo uznesenie, ktorým sudkyňa povolila do rozsahu dokazovania svedeckú výpoveď historika Jakuba Drábika. Ten je autorom populárnej knihy Fašizmus, ktorý vo svojich rozhovoroch za fašistov označuje aj Kotlebu a jeho ĽSNS.

Spolu s Kotlebom prišli do budovy Justičnej akadémie desiatky jeho priaznivcov vrátane novozvolenyćh poslancov parlamentu. Prítomní sú napríklad Milan Mazurek, Peter Krupa alebo Stanislav Mizík.

Výkvet toho najhoršieho: Do parlamentu mieri obžalovaný Kotleba, bitkár aj hovorca

Na otvorení hlavného pojednávania sudkyňa uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšieho paragrafu, než uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz. Teda, že by ho mohla súdiť zo založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a nielen za prejav sympatie k hnutiu.

V tomto prípade by nebolo možné obžalovanému uložiť peňažný ani podmienečný trest. Kotlebovi by hrozil prísnejší trest, až osem rokov odňatia slobody, ktorý sa podľa Honza nedá vyriešiť podmienkou. Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Číslo 1488 považuje ÚŠP za extrémistickú symboliku.

Viac o téme: PojednávaniePezinokKotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu