Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Členka Dobrej voľby iniciovala spojenie organizácií: Desať odporúčaní slovenskej vláde

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Šesť organizácií z oblasti sociálnych služieb, vrátane Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb sa dnes spojilo a sformulovali desať odporúčaní budúcej vláde SR, ktorá vzíde z februárových parlamentných volieb.

Spojenie šiestich organizácií zo sociálnych služieb, aby zadefinovali desať odporúčaní z odbornej praxe pre budúcu vládu. Budú ich požadovať v prvej polovici volebného obdobia. 

Desať opatrení pre vládu

Ide o novú legislatívu, zriadenie Fondu odkázanosti, viac verejných zdrojov na dlhodobú starostlivosť, plánovanie a zabezpečenie zdrojov vzhľadom na demografický nárast odkázaných, zjednotenie posudkovej činnosti, priajtie súbora opatrení na stabilizáciu personálu v sociálnych službách, úpravu kompetencie samosprávy a garantovanie ich podielu na financovaní príspevku na prevádzku poskytovateľov sociálnych služieb.

Členka Dobrej voľby iniciovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Ďalej ide o garanciu financovania terénnej opatrovateľskej služby aj štátom, o reálne nastavenie financovania krízovej intervencie a o spravodlivú a efektívnu kontrolu kvality služieb, nie paušálny hon na čarodejnice. S týmtio odporúčaniami sa stotožnili organizácie: Asociácia poskytovateľov sociálnych služiev v SR, Slovenská katolícka charita, Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku, Komora opatrovateliek Slovenska, Asociácia odborných pracovníkov sociálnych služieb, Asociácia manažérov a audítorov sociálnych služieb.

Členka Dobrej voľby iniciovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Kritika strany Smer

Na kandidátnej listine Dobrej voľby okrem lídra Tomáša Druckera a bývalých členov Mosta-Híd figuruje aj ústavný právnik Peter Kresák, bývalý predseda ZMOS-u, starosta Štrby Michal Sýkora, rektorka Lucia Kurilovská a novinárka a odborníčka na sociálne otázky Anna Ghannamová. „Sú to ľudia, ktorí majú výsledky. Keď ich posadíte do diskusie, tak netárajú, nehádajú sa a rozmýšľajú v súvislostiach,“ povedal.

Ghannamová dlhodobo kritizuje politiku Smeru, pretože „dlhodobo ignoruje problémy odkázaných seniorov a diskriminuje tých, ktorí si vyberú neverejného poskytovateľa sociálnej služby“. Anna Ghannamová, ktorá začínala ako známa moderátorka v Markíze či TA3.

Viac o téme: Anna GhannamováTomáš DruckerDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu