Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu sprevádza chaos: Koalíciu zachránil Galko, Kotleba mal nehodu a opozícia zablokovovala rokovanie

Zobraziť galériu (22)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslancov parlamentu čaká posledná mimoriadna schôdza v tomto zložení. O necelé dva týždne čakajú Slovensko parlamentné voľby. Vláda na poslednom rokovaní schválila niekoľko opatrení, ktoré sa dnes chystajú prerokovať v skrátenom legislatívnom režime. Z koaličných strán opatrenia nepodporí Most-Híd. Smer a SNS však majú podporu ĽSNS. Šéf Smeru však odmieta, že by o podpore s kotlebovcami rokoval. Opozícia sa schôdzu nechystá podporiť.

  • na poslednej mimoriadnej schôdzi, ktorú zvolal Andrej Danko, by mal parlamentu schvaľovať vládne opatrenia, a to 13. dôchodok, dvojnásobné zvýšenie prídavku na dieťa, ale aj zrušenie diaľničných známok
  • poslanci Mosta-Híd sa na schôdzu nechystajú, schôdzu i vládne opatrenia však podporí strana Mariana Kotlebu ĽSNS, opoziční poslanci sa ju nechystajú podporiť
  • prezidentka Zuzana Čaputová má aj pred voľbami právo využiť celú 15-dňovú lehotu na vetovanie zákonov parlamentu

Posledný pokus koalície: Poslancov čaká mimoriadna schôdza! Rýchle schvaľovanie návrhov za 800 miliónov


VIDEO Začína sa polsedná mimoriadna schôdza parlamentu

16:00 "Sme radi, že sa nám podarilo zastaviť nezákonne zvolanú schôdzu parlamentu do zajtra rána. Nikam neodchádzame. V parlamente budeme nocovať a zajtra vytrvalo pokračovať," nechal sa po dnešku počuť Miroslav Beblavý.

15:10 "S nikým so Smeru ani SNS sme nehovorili," vyhlásil Galko.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:03  "Prišli sme ako zodpovední poslanci a sme tu pre ľudí až do 29.2. sme poslancami a budeme zodpovedne plniť svoje úlohy. My nehráme žiadne politické hry, zdôvodňuje poslankyňa Natália Blahová rozhodnutie Galkovcov.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:00 Tlačová konferencia: Galkovci sa vyjadrujú k hlasovaniu, ktorým podporili koalícu SNS a SMER, kritike vo vnútri strany aj opozície a voličov.

 

14:58 Otvorenie mimoriadnej schôdze pléna považuje podpredseda parlamentu Béla Bugár za frašku. "To, čo sa urobilo, že sa otvorila schôdza a teraz takýmto spôsobom 'posledná vynútená schôdza' skončila, to je hanba," povedal Bugár

14:51 "Nemáme inú možnosť, ako tejto schôdzi zabrániť," hovorí teraz Jozef Mihál. "Preto tu budeme stáť, treba to vydržať."

14:50 Beblavý vysiela priamy prenos z prázdnej sály Národnej rady. Hovorí, že v blokovaní rečníckeho pultu budú pokračovať celý deň aj celú noc aj počas začiatku schôdze o 9. hodine ráno. ČO urobí Dqanko nie je zatiaľ jasné. Poslanci sa striedajú pri kamere.

 

14:39 Miroslav Beblavý z PS/SPOLU zverejnil na Facebooku seflie z rokovacej sály. Vďaka nemu a jeho kolegov Danku musel schôdzu odložiť, keĎže odmietli opustiť rečnícky pult.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Miroslav Beblavý/Facebook)

 

14:35 Predseda DS Michal Kravčík vyzval Galka a ďalších k odchodu z kandidátky. 

"Členovia DEMOKRATICKEJ STRANY, poslanci NRSR na čele s Galkom sa rozhodli podieľať na volebnej korupcii. Moju dôveru definitívne stratili a žiadam ich o odchod z volebnej kandidátky Demokratickej strany," napísal na Facebooku. Neskôr status vymazal.

14:30 Janu Kiššovú veľmi prekvapilo, že odídenci z SaS podporili otvorenie mimoriadnej schôdze. Kiššová odišla zo SaS spolu s Galkovcami, neskôr však opustila aj Demokratickú stranu.

14:26 Vláda vyjadrila že názor na Istanbulský dohovor nemení. Naďalej s ním vraj nesúhlasí. 

14:19 Demokratická strana na 15:00 avizuje tlačovú konferenciu, na ktorej sa vyjadria k tomu, prečo hlasovali za otvorenie schôdze.

14:09​ Vyjadrenie Antona Hrnka z SNS.

14:07 Brífing Bélu Bugára po odročení schôdze. Bugár prirovnal dnešnú schôdzu k dávnym časom. "Pamätáte si, keď Hlina obsadil kecpult, tak sa musel namontovať ďalší kecpult," povedal Bugár.

14:04 Brífing PS/Spolu. V parlamente je chaos a vo foyer NR SR sú viacerí ľudia, ktorí na niektorých poslancov kričia.

13:53 Galko medzitým vysvetlil, prečo zahlasovali s koalíciou. „Pred malou chvíľou sme s kolegami z Demokratickej strany zahlasovali za otvorenie mimoriadnej schôdze NR SR. Sme v robote a sme pripravený pracovať a vysvetliť v rozprave, čo si o jednotlivých návrhoch smerákov myslíme. Z politických strán, ktoré si hovoria "demokratická opozícia" s nami nikto nerokoval, nikto z nich nebol sa s nami dohodnúť na nejakom spoločnom postupe. Ďalšie informácie v priebehu dňa,“ uviedol. 

13:50 Andrej Danko nakoniec prerušil schôdzu do zajtrajšieho dňa. Mimoriadna schôdza tak bude pokračovať zajtra. 

13:47 Beblavý počas pauzy napísal na sociálnej sieti, že mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne postupy. „Obsadili sme rečnícky pult a blokujeme nezákonnú schôdzu. Danko nás vyzýva, aby sme dodržiavali rokovací poriadok. My ich vyzývame, aby dodržiavali zákony a ústavu,“ uviedol. „Žiadame prerušenie nezákonnej schôdze, kým o zákonnosti jej konania nerozhodne ústavný súd. Nedovolíme Dankovi, Ficovi a Kotlebovi zruinovať Slovensko 11 dní pred voľbami,“ dodal. 

13:42 Mimoriadna schôdza bola otvorená vďaka tomu, že sa prezentovali aj piati odídenci z SaS okolo Ľubomíra Galka. Na úvod sa prezentovali Galko, Blahová, SLoboda, Kaščáková a Rajtár. Vďaka tomu sa prezentovalo 77 poslancov a schôdzu otvorili. Šesť opozičných poslancov, ktorí sú v koalícii PS/SPOLU blokujú schôdzu.

13:38 Beblavý žiadal o prednesenie procedurálneho návrhu, Danko to však neumožnil. Beblavý chcel vysvetliť, prečo tortu do pléna priniesol. Novinárom pred rokovaním vysvetlil, že ide o svadobnú tortu budúcej koalície zloženej zo Smeru, SNS a ĽSNS.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:32 Pri Igorovi Matovičovi sa pristal Boris Kollár a niekoľko poslancov strany SaS.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:30 Andrej Danko zvoláva poslanecké grémium na 13:45. Uviedol, že takých poslancov tu ešte nemali, aj keď tu boli takí, ktorí používali vizuálne pomôcky. „Chcem vás požiadať, aby ste opustili rokovaciu sálu a povedať vám, že máte neospravedlnenú účasť.“ Beblavý a ďalší poslanci stoja stále pri pultíku. „Máte právo na svoj pocit, ale nemáte právo zneužívať mandát poslanca a správať sa nepríčetne.“

Galéria: Beblavý s ďalšími poslancami priniesli do sály tortu

13:28 Danko ich vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. „Prosím, aby ste rešpektovali, že ste boli vykázaní zo sály. Ešte sa nestalo, aby to za štyri roky niekto nerešpektoval,“ uviedol Danko. V sále počuť krik ostatných poslancov, ktorí protestujú. 

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:25 Danko sa háda s Cigánikou. Požiadal Beblavého a spol., aby odišli. Cigániková protestuje. Danko chce zvolať poslanecké grémium. 

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:24 „Vítam vaše nadšenie, bárs by ste tu stáli až do volieb,“ povedal Danko. „Nezabudnite, že minister môže hovoriť aj zo svojho miesta,“ hovorí Danko. Beblavý, Petrík, Dubačová, Mihál a Poliačik ešte stále stoja s tortou pri pulte. 

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:20 Marián Kotleba nie je v rokovacej sále parlamentu. Podľa našich informácii malo auto, ktoré ho prevážalo s ďalšími kolegami dopravnú nehodu na diaľnici medzi Trnavou a Bratislavou.

13:16 Beblavý pristúpil k Dankovi. „Keďže pán Beblavý mi oznámil, že tu plánuje stáť dlhšie obdobie, tak vám dávam čas do 13:25. Dovtedy zvážte, či odídete, inak budete zo sály vykázaní,“ uviedol Danko. Beblavý s poslancami stále stoja aj s tortou pred pultom. 

13:13 Počas krátkej prestávky sa pred pultík postavil Miroslav Beblavý spolu s niekoľkými poslancami a doniesli „svadobnú tortu“. „Pán Poliačik prekonal všetky vizuálne pomôcky pána Matovič. Poprosím poslancov, aby sa vzdialili od pultu a vyniesli tortu von,“ uviedol Danko.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:09 Nasleduje hlasovanie o programe, ktorý schválili. Procedurálny návrh podala Natália Grausová z ĽSNS a Martin Klus. Grausová žiada, aby sa kresťania pomodlili modlitbu „otčenáš“. Martin Klus za SaS uviedol, že keďže ide o schôdzu, na ktorú je podané trestné oznámenie, žiada o schôdzu bez jeho prítomnosti a nechce ju viesť. Danko to zakázal. 

13:06 Parlamentu je uznášaniaschopný. Prítomných je 77 poslancov. 

13:05 Šéf parlamentu otvoril mimoriadnu schôdzu. 

13:02 Krátko po jednej sa poslanci pomaly schádzajú v sále. Kotlebovci zatiaľ v miestnosti chýbajú. Zdá sa však, že prišla väčšina poslancov. 

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: topky)

12:55 Richard Sulík povedal, že poslanci SaS sa síce budú prezentovať, ale schôdzu nepodporia.

12:45 Brífing strany SaS k mimoriadnej schôdzi na tému „Predvolebná korupcia nie je riešenie, toto navrhuje SaS“.​

12:41 "Dohovor nikdy platný nebude," povedal líder Mosta na možnosť odsúhlasenia Istanbulského dohovoru.

12:38 Árpád Érsek povedal, že nebude súhlasiť s návrhom zrušenia diaľničných známok. "Nepredložím tento návrh na dnešnú schôdzu," povedal Érsek, ktorému to z pohľadu zahraničných a domácich vodičov nepríde finančne fér. "Vyzval by som pána predsedu, aby sa nevyjadroval k doprave ako k rezortu, ktorý mu nepatrí," uzavrel Érsek.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:33 Bugár tvrdí, že klub nebude hlasovať za otvorenie schôdze. Uviedol dva dôvody. "Po prvé, je krátko pred kampaňou. Po druhé, ráno mi zavolal predseda Fico a povedal: "zachovajme sa tak, ako chceme," ja si myslím, že ráno sa zobudiť a buchnuť sa po bruchu a povedať si, že toto nám pomôže v kampani nie je dobrý napad. Toto dokonca nehovorí ani o stabilite. Takýto návrh sa dal hocikedy prijať," odôvodňuje Bugár.

Galéria: Brífing Most-Híd

12:31 Poslanci Mostu-Híd nepodporia otvorenie tejto schôdze.

12:30 Tlačová konferencia strany Most-Híd. Béla Bugár, minister dopravy Árpád Érsek a poslankyňa Irén Sárközy sa vyjadria k mimoriadnej schôdzi. 

12:14 "O 13:00 sa ukáže, či je skutočná korupčno-fašistická koalícia," povedal na margo blížiacej sa schôdze Miroslav Beblavý. "Verím, že nielen v opozícii, ale aj dokonca v Smere vyjadria svoj názor niektorí poslanci tým, že za ňu nezahlasujú alebo aspoň neprídu," uzavrel Beblavý.

PS/Spolu prinieslo na tlačovku svadobnú tortu
Zobraziť galériu (22)
PS/Spolu prinieslo na tlačovku svadobnú tortu  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:12 "Neradi kazíme takéto svadby, ale doniesli sme im k tejto svadbe aj tortu," povedal Michal Truban na margo možného spojenia hlasov na otvorenie schôdze s kotlebovcami.

Galéria: Brífing PS/Spolu

12:11 ​Brífing lídrov PS/SPOLU Michala Trubana a Miroslava Beblavého k mimoriadnej schôdzi.

12:04 Vláda zmenila uznesenie k Istanbulskému dohovoru, vyslovila s ním súhlas

Vláda SR navrhuje parlamentu zmeniť uznesenie k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor) a nesúhlas s dokumentom nahradiť súhlasom. Vyplýva to z uznesenia, ktoré vláda prijala v utorok per rollam.

12:02 Kiska hovorí o dvoch rizikách. „Druhým je to, čo som hovoril už minulú jeseň. Chystá sa koalícia Smer, SNS a fašisti,“ uviedol. „Chceme, aby dobré dôchodky mali každý mesiac, ale Smer si na nich spomenul až teraz na konci volebného obdobia,“ povedala Remišová.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Galéria: Brífing Za ľudí

12:00 Brífing lídra Za ľudí Andreja Kisku a Veroniky Remišovej k mimoriadnej schôdzi.

11:59 Členovia strany Za ľudí a koalície PS/SPOLU pred tlačovkou. 

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:50 Ak koalícii prejdú aktuálne návrhy, hrozí v budúcnosti podľa analytikov uťahovanie opaskov.
Bez prijatia adekvátnych kompenzačných opatrení by ekonómovia považovali rozpočet po schválení vládnych opatrení za rizikový, až veľmi rizikový. Tvrdia to analytici združení v Klube ekonomických analytikov (KEA), podľa ktorých by rozpočet s navýšeným deficitom o 0,5 % až 0,8 % HDP v nasledujúcich rokoch bol pre novú vládu rozpočtovou mínou. 

Kollár schôdzu podporí, ak Smer splní dve podmienky

Poslanci hnutia Sme rodina pôvodne avizovali, že mimoriadnu schôdzu nepomôžu otvoriť. V prípade, že sa otvorí, poslanci hnutia zahlasujú za trinásty dôchodok. „Táto mimoriadna schôdza nemá byť ničím iným, len politickým činom Robertom Fica, aby nabral body, aby si vykúpil beztrestnosť a zachránil potápajúci sa Smer-SD,“ uviedol ešte minulý týždeň líder hnutia Boris Kollár.

Kollárova strana je ochotná podporiť mimoriadnu schôdzu, má dve podmienky

Včera sa však rozhodol inak. Na tlačovke oznámil, že je ochotný dodať troch poslancov, ktorí podľa jeho informácií chýbajú na to, aby bola schôdza otvorená, ak budú splnené dve jeho podmienky. Prvou podmienkou je to, aby šéf Smeru Robert Fico predstúpil pred ľudí a ospravedlnil sa. „Musí povedať ľudia prepáčte, že som vás desať rokov klamal,“ uviedol s tým, že trinásty dôchodok sľubovala strana Smer už pred desiatimi rokmi. Druhou podmienkou je, aby zachránil štyri deti, ktoré potrebujú peniaze na liečbu.  

Kto sa chystá schôdzu podporiť?

K mimoriadnej schôdzi sa vyjadrili viaceré strany. Most-Híd minulý týždeň oznámil, že schôdzu neplánuje podporiť a poslanci nemajú v pláne ani prísť. Minister dopravy za Most Árpád Érsék s návrhom nesúhlasí, poplatky chcel skôr zvyšovať. „Ja som chcel zvyšovať, lebo jedenásť rokov neboli zvyšované diaľničné poplatky na Slovensku,“ uviedol. Fico bol z reakcie Bugára prekvapený. Schôdzu sa chystá podporiť aj ĽSNS Mariana Kotlebu. Šéf Smeru odmietol, že by o podpore vládnych návrhov s touto stranou rokoval. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Poslanec SaS Alojz Baránik chce, aby liberáli na schôdzu prišli, no jej otvorenie podporiť nechce. Ak sa schôdza otvorí, Baránik je za to, aby sa poslanci zapojili do diskusie. Poslanci OĽaNO sa podľa lídra Igora Matoviča na schôdzi zúčastnia, pretože „pracujú do posledného dňa“. Jej otvorenie nepodporia, do prípadnej diskusie sa však chcú takisto zapojiť. Veronika Remišová sa schôdze zúčastní, aby zablokovala prijatie škodlivých zákonov. Miroslav Beblavý uviedol, že nezaradení poslanci, ktorí sú v strane SPOLU, sa na schôdzi nebudú prezentovať a nebudú ani hlasovať za návrhy. Schôdzu nepodporí ani Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Peter Kresák (všetci sú aktuálne v Dobrej voľbe).

Zvolanie mimoriadnej schôdze

Vláda v stredu schválila návrhy zákonov, ktoré budú na programe mimoriadnej schôdze. Ide o návrh na zdvojnásobenie prídavku na dieťa, zavedenie trinásteho dôchodku, návrh na zrušenie diaľničných známok za užívanie vymedzených úsekov ciest. Práve posledný menovaný návrh bol jednou z podmienok Andreja Danka na otvorenie mimoriadnej schôdze. Zrušenie diaľničných známok je návrhom z dielne SNS. Tento návrh má aj podporu Smeru, rovnako ako SNS sľúbila podporu schváleným sociálnym opatreniam. 

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Rozhodne prezidentka

Aj keby vládne opatrenia parlamentom nakoniec prešli, musí ich schváliť, resp. neschváliť prezidentka Zuzana Čaputová. Tá môže aj pred voľbami využiť celú 15-dňovú lehotu na vetovanie zákonov parlamentu. Podľa Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského by bol takýto postup hlavy štátu v súlade s ústavou. Ak by hlava štátu využila 15-dňovú lehotu a nevrátila by či nepodpísala zákony ihneď po ich prípadnom schválení, parlament by sa nimi mohol zaoberať až po parlamentných voľbách.

MIMORIADNY ONLINE Poslednú schôdzu
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Je to plne v súlade s ústavou a princípom deľby moci, pretože parlament samozrejme vie o tomto ústavnom práve prezidenta a príslušnú legislatívu mohol schváliť počas VII. volebného obdobia kedykoľvek, nielen na jeho samom závere,“ vyjadril sa Bujňák. Podľa neho prezidentka môže vrátiť zákon v momente, ak má k nemu pripomienky, pričom nemusia súvisieť iba s jeho obsahom. V minulosti prezidenti vetovali zákony aj z dôvodu osobného nesúhlasu. Ako príklad Bujňák uviedol, keď v júni 2013 vtedajší prezident Ivan Gašparovič neodobril zníženie trestnej sadzby zo štyroch na tri roky v prípade drogovej trestnej činnosti, čo umožňovalo súdu uložiť aj podmienečný trest.

Aj v minulosti schvaľovali opatrenia tesne pred voľbami

Ústavný právnik vysvetlil, že parlament v rôznych volebných obdobiach opakovane schvaľoval návrhy zákonov bezprostredne pred voľbami. Zdôraznil ale, že takéto návrhy nemali tak „zásadne negatívny rozpočtový dopad“ ako v tomto prípade a odlišovali sa od aktuálne predložených návrhov v dôležitom bode. „Kľúčové časti viacerých predložených návrhov totiž majú nadobudnúť účinnosť 1. januára 2021. Ak sa ale schvaľuje návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní v súlade so zákonom, očakáva sa, že zmeny nadobudnú účinnosť okamžite, teda dňom vyhlásenia,“ dodáva Bujňák. Pokiaľ majú kľúčové časti viacerých predložených zákonov nadobudnúť účinnosť 1. januára 2021, mali byť podľa neho predložené do štandardného legislatívneho procesu, ktorého súčasťou by tiež bolo medzirezortné pripomienkové konanie.

Ústava hovorí, že prezident môže vrátiť zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona do prezidentskej kancelárie. „Pokiaľ by tak pani prezidentka urobila a zákony by vrátila po 29. februári 2020, parlamentu v novom zložení by museli byť predložené v podobe nových návrhov,“ vysvetlil ústavný právnik. Ak by prezidentka do parlamentu vrátila zákony skôr a ten by jej veto prelomil pred 29. februárom 2020, hlava štátu by sa ešte mohla obrátiť na Ústavný súd SR s návrhom na vyslovenie protiústavnosti zákonov. Pokiaľ by teda bola názoru, že došlo k zásadnému porušeniu pravidiel týkajúcich sa legislatívneho procesu.

Viac o téme: ParlamentMimoriadna schôdzaSmerSme rodinaTrinásty dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu