Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kollárovo hnutie je ochotné podporiť mimoriadnu schôdzu: Máme dve podmienky! Bizarná výzva

Boris Kollár je ochotný podporiť mimoriadnu schôdzu Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár je ochotný podporiť mimoriadnu schôdzu (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Sme rodina je ochotné podporiť otvorenie utorkovej mimoriadnej schôdze parlamentu, ak sa predseda Smeru Robert Fico ospravedlní ľuďom a ak premiér Peter Pellegrini vyčlení osem miliónov eur na liečbu ťažko chorých detí.

Podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára chýbajú Ficovi na otvorenie schôdze tri hlasy. Ak budú splnené podmienky hnutia, otvorenie schôdze podporí podľa Kollára celý poslanecký klub Sme rodina. Poslanci by zároveň zahlasovali za navrhované sociálne opatrenia. Od Fica žiada hnutie ospravedlnenie ako dôkaz toho, že zavedenie 13. dôchodkov nemyslí ako populistický krok.

Kollárovo hnutie je ochotné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pomôžeme, ale máme dve podmienky

„Dávame Robertovi Ficovi ponuku, že mu dodáme dostatočný počet poslaneckých hlasov na otvorenie schôdze, lebo máme informácie, že mu traja chýbajú,“ uviedol Kollár. Spravia tak, ak splní dve podmienky. „Musí prísť pred ľudí, postaviť sa a ospravedlniť sa im. Musí povedat ludia prepácte, že som vás desať rokov klamal,“ uviedol s tým, že trinásty dôchodok sľubovala strana Smer už desať rokov. Druhou podmienkou je, aby zachránil štyri deti. 

Kollárova strana je ochotná podporiť mimoriadnu schôdzu, má dve podmienky

Kollár na pondelkovej tlačovej konferencii zároveň uviedol, že ak podmienky splnené nebudú, Sme rodina v prípade svojej účasti vo vládnej koalícii vyčlení potrebné financie na záchranu detí. Jeho hnutie chce tiež vo vláde zaviesť tzv. úrad boja proti kriminalite politicky exponovaných osôb. Sme rodina už minulý týždeň avizovalo, že otvorenie schôdze nepodporí, poslanci hnutia by však zahlasovali za 13. dôchodok.

Kollárovo hnutie je ochotné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Mimoriadna schôdza

Dôvodom podľa Kollára je aj to, že ho majú vo svojom volebnom programe a počas volebného obdobia návrh predložili dvakrát. Na mimoriadnej schôdzi majú poslanci rokovať o vládnych návrhoch zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. O všetkých troch bodoch by mal parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Do programu schôdze sa zaradil aj návrh na vyslovenie nesúhlasu s Istanbulským dohovorom. Schôdzu iniciovali poslanecké kluby Smeru-SD a SNS.

Kollárovo hnutie je ochotné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ako aj samotné predložené opatrenia kritizujú viacerí opoziční poslanci. Poslanci za OĽaNO a SaS neplánujú program schôdze podporiť, ak sa však otvorí, chcú sa zapojiť do diskusie. Naopak, ĽSNS zvolanie schôdze podporuje, a to pre rokovanie o Istanbulskom dohovore. Poslanci vládneho Mosta-Híd so zvolaním schôdze nesúhlasia a neplánujú sa na nej ani zúčastniť.

Viac o téme: Boris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu