Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOĽBY 2020 Rektori dvoch univerzít v Bratislave vyzývajú mladých: Poďme voliť! Študentom dali voľno

Rektor UK Marek Števček (vpravo) a rektor STU Miroslav Fikar
Rektor UK Marek Števček (vpravo) a rektor STU Miroslav Fikar (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Rektori Slovenskej technickej univerzity a Univerzity Komenského vyzývajú študentov, aby pristúpili k volebným urnám. Denní študenti dvoch univerzít budú mať preto v piatok pred voľbami od poludnia rektorské voľno, aby stihli ísť v sobotu voliť v parlamentných voľbách. Informovala o tom vedúca oddelenia pre vonkajšie vzťahy Martina Mášiková.

Výzva rektorov dvoch bratislavských univerzít znie jasne - poďme voliť v duchu našich univerzitných hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie. Na piatok 28. februára 2020 od poludnia vyhlásili rektorské voľno pre všetkých denných študentov UK aj STU. „Ľudia našej generácie v mladosti zažívali voľby, ktoré boli len naoko. Vždy vyhrala len jedna strana,“ píše sa vo výzve.

Dnes sa situácia otočila

Slobodné voľby nie sú podľa nich samozrejmosťou. „My, ktorí si to pamätáme, si preto veľmi vážime hodnotu práva slobodne sa rozhodnúť vo voľbách,“ uviedli rektori Marek Števček (UK) a Miroslav Fikar (STU). „V tých časoch, pred rokom 1989, boli voľby neslobodné a informácie vzácne. Dnes sa situácia otočila. Voľby sú slobodné a musíme sa vysporiadať s pretlakom informácií.“

Rektori vo výzve uviedli, že v správach sa často miešajú fakty s polopravdami, vo veľkom sa šíria výmysly a lži. „Na sociálnych sieťach sa šíria negatívne emócie. Žiaľ, keď sa emócie zrazia s faktmi, majú fakty často smolu. Nežijeme v jednoduchej dobe,“ napísali s tým, že v dnešnej dobe sa zmeny sa dejú závratným tempom, v rozvoji technológií, v ekonomike, vo vzdelávaní a veľkou výzvou je aj klimatická kríza. 

Slovensko patrí do Európy

„Budúcnosť sa mnohým spája s pocitmi neistoty. Je však neprijateľné, ak niekto túto neistotu premieňa na strach a rozširuje ho v podobe xenofóbie, rasizmu či nenávisti,“ hovoria rektori. Slovensko podľa nich patrí do Európy a Európska únia je garantom geopolitickej a hodnotovej orientácie. „Pre nás akademikov sú dôležité dobré vzťahy s tými najkvalitnejšími európskymi univerzitami,“ uviedli.

Poďme voliť

„O tom, aká bude naša budúcnosť, už o pár dní rozhodneme v demokratických a slobodných voľbách. Obraciame sa na vás, milé študentky a študenti. Poďme voliť. Každý z nás má svoj hlas a môže vyjadriť svoj názor. Využime toto právo,“ dodali rektori. Rozhodli sa preto, že denným študentom a študentkám udelíme predvolebné rektorské voľno v piatok 28. februára 2020 od poludnia. Chcú im poskytnúť dostatočný čas na cestu domov. „V posledný deň pred voľbami si nechajme čas na úvahu a finálne rozhodnutie, komu dať svoj hlas v sobotu 29. februára 2020,“ dodali. 

Viac o téme: Parlamentné voľbyUniverzita KomenskéhoSlovenská technická univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu