Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia varujú! FOTO Vo viacerých lokalitách hrozia povodne, po rekordne teplom víkende príde zmena

Počasie na Slovensku Zobraziť galériu (7)
Počasie na Slovensku (Zdroj: TASR/Martin Baumann, FB/SHMÚ, Polícia SR)

BRATISLAVA – Po víkende, ktorý pripomínal jar, Slovensko sužujú prvostupňové výstrahy pred dažďom, vetrom, vetrom na horách a tiež pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa. Meteorológovia súčasne avizujú, že v ďalších dňoch sa postupne ochladí.

Extrémne teplá sobota

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti skonštatoval, že v sobotu bolo na západnom i strednom Slovensku a na Spiši veľmi teplo a miestami tu boli prekonané rekordy maximálnej dennej teploty, pričom najvýraznejšie a najpočetnejšie boli na juhozápade krajiny.

Meteorológovia varujú! FOTO Vo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Najteplejšie bolo v Kuchyni pri Malackách, podľa klimatologickej stanice sa pri slnečnom počasí oteplilo až na 18 °C. Naopak, na druhej strane nášho územia bolo pri nízkej inverznej oblačnosti podstatne chladnejšie a napríklad v Medzilaborciach bolo maximum teploty len 2 °C,“ spresnil SHMÚ.

Veľmi teplo bolo aj v nedeľu, i keď nie až tak ako v sobotu. SHMÚ tiež uviedol, že v ďalších dňoch sa bude postupne ochladzovať.

PREDPOVEĎ POČASIA na týždeň prinášame v predošlom článku. Po takmer jarnom víkende nastane poriadna zmena: Koniec týždňa bude mrazivý

Dážď

V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina sa do 12:00 nasledujúceho dňa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 60 až 70 mm. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ podčiarkol SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor

Silnejší vietor do 15:00 potrápi regióny Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Nitra, Topoľčany, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Poprad a Liptovský Mikuláš. V uvedených lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 12 až 14 m/s (45 až 50 km/h) a v nárazoch rýchlosť 18 až 20 m/s (65 až 70 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul hydrometeorologický ústav.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor na horách

Do 18:00 platí aj výstraha pred vetrom na horách. V okresoch Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín sa na horách v polohách nad cca 1500 m miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ dodal SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa

Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a pretrvávajúci dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa sa dotýka lokalít Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Bytča, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina – sever, Žilina – Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica a Brezno. SHMÚ pripomína, že prvostupňová hydrologická výstraha spôsobiť škody na majetku menšieho rozsahu.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu