Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ONLINE zo súdu: Bödör poprel Tóthove slová o sledovaní novinárov, Haščák hovoril o Kočnerovej SMS

Zobraziť galériu (28)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Druhý týždeň pokračuje pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prvé tri dni priniesli množstvo emócií a výpovede svedkov, ktorí pred senátom Ruženy Sabovej sedeli dlhé hodiny. Dnes je na pláne výsluch aj finančníka Jaroslava Haščáka, ale aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

  • Zoltán Andruskó vypovedal takmer päť hodín, jeho výpoveď je v procese kľúčová
  • Marian Kočner aj Alena Zsuzsová odmietli Andruskóovu výpoveď, Zsuzsová označila jeho slová za klamstvo
  • Zsuzsová konfrontovala aj matku zavraždenej Martiny Kušnírovej
  • obhajoba považuje výsluch Andruskóa za kľúčový a dôveryhodný
  • Andruskó je už odsúdený a dostal vyšší trest, než bol v pôvodnej dohode, podľa obhajcov nemal preto dôvod klamať
  • Zsuzsová požiadala o to, aby sa pojednávalo v jej neprítomnosti, najbližšie príde až 22. januára a zrejme bude vypovedať v plnom rozsahu
  • prečítajte si, ako prebiehal tretí deň pojednávania v kauze Kuciak
  • Peter Tóth vypovedal takmer 9 hodín, výpoveď Miroslava Kriaka a Juraja Škrípa preto súd preložil
  • Tóth sa ospravedlnil rodičom Jána Kuciaka aj matke Martiny Kušnírovej
  • Podľa Tótha Kočner so Zsuzsovou zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka
  • Dnes vypovedá finančník Jaroslav Haščák aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý podľa Tótha spolufinancoval sledovanie novinárov

 

Video: Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Vo štvrtý deň hlavného pojednávania prišli vypovedať Jaroslav Haščák aj Norbert Bödör

Na súde budú v kauze Kuciak vypovedať Norbert Bödör a Jaroslav Haščák

16:55 Hlavné pojednávanie je prerušené do zajtra.

16:52 Senát Kočnerovi vyhovel a zajtrajšie hlavné pojednávanie sa vykoná bez obžalovaného Mariana Kočnera. Stredajšieho hlavného pojednávania sa obžalovaný chce zúčastniť. 

16:47 Obhajca Mariana Kočnera navrhuje, aby sa zajtrajšie hlavné pojednávanie vykonalo v neprítomnosti obžalovaného Mariana Kočnera. Prokurátor s tým súhlasí. 

16:45 Daniel Lipšic navrhuje, aby sa komunikácia z aplikácie Threema dala prečítať v digitálnej forme na nejakom plátne, aby sa ľahšie dalo vyfiltrovať to podstatné. 

16:40 Výsluch Michala Vargu sa prečíta len z prípravného konania. 

16:36 Výpoveď svedka je ukončená.

16:34 Daniel Lipšic pokladá svedkovu výpoveď za dôveryhodnú a tvrdí, že spoľahlivo vyvracia výpoveď obžalovaného Tomáša Szabóa. 

16:32 Svedok tvrdí, že mu Szabó rozprával o zneškodnení pirátov na lodi, na ktorej Szabó pracoval. "Neveril som tomu, lebo stále som presvedčený, že Tomáš nedokáže ublížiť človeku Takto zoči-voči. Preto som ani neveril, že by mohol nejako pomáhať pri obrane lodi voči pirátom," hovorí Sehnal. 

16:22 Advokát Roman Kvasnica sa pýta, či sa svedok stretol s obžalovaným Szabóom aj po vražde Jána Kuciaka. "Áno, stretol som sa s ním. Aj sme sa o tej vražde bavili, lebo to bolo veľmi medializované. Hovorili sme, že to boli asi zahraniční vykonávatelia a že asi sú už dávno niekde preč a sú nedolapiteľní," hovorí svedok. 

16:05 Svedka teraz vypočúva predsedníčka senátu Ružena Sabová. "Vedeli ste na aký účel mala byť použitá táto zbraň?" pýta sa sudkyňa. 

"Zbraň býva väčšinou na to, aby bola použitá voči niekomu. Ale ja som v prvom rade chcel, aby videli, že im chcem pomôcť. Ale bol som presvedčený, že nebudem vedieť vyrobiť takúto strojovú súčiastku. Ja som bol presvedčený, že on ako vysokoškolsky vzdelaný človek a človek, ktorý pracoval na polícii, bude vedieť, kde je tá hranica, ktorú už netreba prekročiť," hovorí svedok. O tom, na aký účel bola zbraň určená, sa údajne nerozprávali. 

16:03 Prokurátor nemá ďalšie otázky a možnosť pýtať sa svedka dostali obžalovaní a obhajcovia. Tomáš Szabó nemá žiadne otázky. Po celý čas sa dohaduje so svojimi advokátmi. 

15:58 Svedok hovorí, že sa zůčastnil druhej skúške streľby, lebo Marček so Szabóom mu nevedeli presne povedať, ako sa tá zbraň správa a aké má nedostatky. "Zbraň sa odskúšala s originálnou hlavňou, upravenou a potom aj s tlmičom. S tou upravenou hlavňou fungovala tak, ako má, ale s použitím tlmiča sa zbraň neprebíjala a bolo potrebné ju prebijáť po každom výstrele," opísal svedok. 

15:51 Podľa svedka by samotný tlmič bez úpravy nábojov nebol funkčný. 

15:49 Svedok opisuje, ako vŕtal hlaveň zbrane. Obžalovaní mu nechali na premeranie aj jeden alebo dva náboje. 

15:41 "Niekedy v polovici novembra som im odovzdal tie komponenty a potom som sa s nimi zúčastnil na jednej skúšobnej streľbe, kde som sa sám presvedčil, ako to funguje. Bola to zbraň maďarskej výroby, klasická 9mm pištoľ," hovorí bývalý spolužiak Tomáša Szabóa. 

15:35 Sehnal hovorí, že informácie o prípade má len z médií a nič bližšie k tomu nevie povedať. "Vyrobil som im komponent na zbraň. Niekedy v septembri za mnou Tomáš s Mirom prišli, či by som im vedel vyrobiť hlaveň do zbrane tak, aby sa dal na ňu pripevniť tlmič," opisuje Sehnal. 

Svedok tvrdí, že to robiť nechcel, ale Marček so Szabóm sa nedali odbyť. "Hovorili mi, že to potrebujú na vyrovnanie nejakého dlhu. že si od nejakého komárňaského mafiána požičali peniaze a nemajú mu to ako vrátiť, tak chcel od nich zbraň. Vedel som, že som asi jediný človek, ktorý to preňho dokáže a chcel som, aby už začal žiť normálny "šablónový" život, tak som na to horko-ťažko privolil," hovorí svedok. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:33 "Tomáš Szabó je môj bývalý spolužiak zo základnej školy a veľmi dobrý kamarát z detstva. Miroslava marčeka som spoznal až neskôr, keď si spolu otvorili obchod, dovtedy som ani nevedel, že má bratranca," hovorí Sehnal s tým, že Kočnera a Zsuzsovú nepozná. 

15:32 Marian Sehnal, ktorý mal upravovať zbraň pre obžalovaných Marčeka a Szabóa, skladá prísahu. S otázkami začína tradične prokurátor, ktorý sa svedka pýta, koho z obžalovaných pozná. 

15:30 Marian Sehnal sedí na svojom mieste a otáča sa na Tomáša Szabóa, ktorý sedí po pravej strane za svedkom. Szabó sa počas prestávky dohadoval s obhajcami, na svedka sa nepozerá. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:20 Výpoveď Reného Niytraya končí, po krátkej prestávke nasleduje výpoveď Mariana Sehnala. Podľa obžalovaného Szabóa bola Niytrayova výpoveď klamlivá a robí to len pre sľúbenú odmenu od štátu. 

15:11 Niytray hovorí, že sa o vražde Jána a Martiny rozprával so svojím dobrým kamarátom, policajtom Kuderom. Hovorili o aute Peugeot. Na to, že nejaké podobné auto videl, si spomenul na druhý deň. 

15:09 Sudkyňa sa pýta, na základe čoho svedkovi utkvela tvár Tomáša Szabóa. "Neviem vám to povedať, prečo si pamätám tváre," hovorí svedok. 

15:06 Niytraya sa pýta aj obhajca Tomáša Szabóa. Obhajca chce, aby svedok bližšie opísal vozidlo, ktoré videl na benzínke. Svedok hovorí, že si myslí, že malo vzadu zatemnené sklá. 

15:05 Marek Para sa pýta, či svedok zachytil fotografie obžalovaných v médiách. "Videl, ale až neskôr," povedal svedok. 

14:55 Prokurátor chce, aby svedok popísal tvár vodiča. "Mal plnšiu tvár a mal farbu. A tmavé oči a obočie. Videl som ho aj tu, na chodbe, len sa už trochu zmenil," hovorí svedok. Sudkyňa ho vyzvala, aby ukázal na osobu v miestnosti, ak sa tu nachádza. Svedok ukázal na obžalovaného Tomáša Szabóa. 

14:47 Prokurátor vyzval svedka, aby vlastnými slovami opísal, čo videl. "18. februára 2018 približne o 11-tej večer som vchádzal na čerpaciu stanicu v Sládkovičove. Vtedy tam už stálo jedno auto, bol to Peugeot Partner s komárňanskou značkou," hovorí svedok. 

"Auto stálo na mieste pre vozíčkarov, ja som zaparkoval vedľa neho tak, že medzi nami bolo ešte jedno voľné miesto. Pôvodne som si išiel kúpiť cigarety, ale nešiel som hneď dnu, prihlásil som sa na wifi a začal som si vypisovať. Potom som sa pozrel na to auto. Na mieste vodiča sedel chlap, ktorý bol oblečený v tmavom, mal čiapku a neoholenú tvár. Okolo pol 12-tej odišiel a ja som išiel dovnútra si kúpiť cigarety. Potom som išiel domov. Išiel som trošku rýchlejšie, tak 120 km/h a stretol som sa s tým autom z benzínky. To auto išlo veľmi pomaly. Keď som už vchádzal do Veľkej Mače, tak som spomalil, lebo som chcel vedieť, kam to auto smeruje. Bol mi podozrivý s tou pomalou jazdou a cudzou ŠPZ-tkou," opisuje svedok. 

"Ešte som urobil nejaké kolečko, netrvalo to viac ako minútu. Vtedy som videl, ako pán Kuciak odchádza z domu. Vtedy som nevedel, že je to on, len som vedel, že nejakí mladí sa nasťahovali. Vtedy som ho videl prvý aj poslednýkrát," povedal svedok. 

14:45 Marian Sehnal zatiaľ opustil pojednávaciu miestnosť. Na stoličku pred senát si sadol René Niytray, ktorý hovorí, že pracuje vo firme, ktorá robí so železom. Svedok zložil prísahu. Ide o svedka, ktorýpolícii opísal, ako videl auto s komárňanskou značkou na benzínke v Sládkovičove a neskôr aj vo Veľkej Mači. 

14:44 Sudkyňa číta poučenie, svedkovia sú zatiaľ v miestnosti spolu. Na začiatku bola overená ich totožnosť na základe občianskeho preukazu. Prvý ide vypovedať René Niytray.

14:40 Ďalšími na rade sú svedkovia René Nyitray a Marian Sehnal. 

14:39 "Pán svedok, mali ste aj vy vyhradený prietor na ubytovanie?" pýta sa Kočner. "Áno, aj ja som mal. Všetci majitelia," odpovedal Scwartz. Výpoveď svedka týmto končí. 

14:36 "Niekedy sa stalo, že Kočner doletel ako víchor, prezliekol sa a išiel si zabúchať pár loptičiek," hovorí svedok o periodicite výskytu Mariana Kočnera v golfovom areáli Báč. 

14:35 Podľa svedka boli dva drihy "výskytu" zsuzsovej v areáli. Buď mu priniesla balíček so včelými produktami alebo sa len stretla s obžalovaným Kočnerom. 

14:31 Svedka sa pýta Daniel Lipšic. Chce vedieť, či vie v akom časovom období sa tam Zsuzsová s Kočnerom stretávali. "Stretnutia prebiehali určite pred rokom 2018, lebo vtedy sa diali tie transakcie ohľadom týchto včelých produktov a výrobkov," hovorí Schwartz. "Stretávať sa prestali v nejakom zimnom období, ale presne to neviem povedať," hovorí svedok. 

14:30 "Pán svedok stretával sa pán Kočner v areáli Báč aj s inými osobami?" pýta sa svedka Zsuzsovej advokátka. "Ale určite," hovorí svedok. Stretnutia so Zsuzsovou videl vždy tak, že boli vonku na parkovisku. Nespomína si, či bol pri týchto stretnutiach s nimi aj niekto iný. 

Rodičia zavraždeného páru
Zobraziť galériu (28)
Rodičia zavraždeného páru  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:29 Zsuzsová mala nosiť Kočnerovi v krabici nejaké včelie produkty - mastičky a kašičky. 

14:26 Na svedka ma otázky aj obžalovaný Kočner. "Pán svedok, prebiehali na prelome rokov 2017/2018 v tomto areáli nejaké práce?" pýta sa Kočner. 

Schwartz vypovedá, že si nespomína na žiadne práce. Kočner sa preto pýta, kedy sa robila rekonštrukcia. 

14:23 "Chodila za ním nejaká žena, vždy mu priniesla balíček a z kasy sme jej dali peniaze. Potom ich pán Kočner vrátil, aby tam nechýbali. Nikdy som ju nevidel poriadne z blízka. Po medializácii som sa dozvedel, že to bola pani Zsuzsová, keď to zamestnanci začali hovoriť," rozpráva svedok. 

Aj on potvrdil, že obžalovaná Alena Zsuzsová chodila do Báču na červenom Mercedesi s komárňanskou poznávacou značkou. 

14:18 Svedok hovorí o tom, že keď Kočner vstúpil do golfového areálu, pomery sa trochu zmenili. Kočner mal iné predstavy o vonjkajšom dizajne. Niektorí golfisti kvôli nemu odišli a kúpili si členstvo inde. 

"Zvykol nadávať aj pred hosťami, bol vulgárny," opisuje svedok s tým, že Kočnera vnímali ako kontroverzného podnikateľa a pre marketing bol skôr škodlivý. 

14:14 Svedok pozná Kočnera dlhšie. Hovorí o tom, že má problémy s Tatra bankou, s ktorou sa súdi. "Požadovala jednorazové splatenie úveru, neviem na akom základe," hovorí svedok. 

14:11 Na rade je svedok Erik Schwartz, ktorý je spolumajiteľ golfového areálu v Báči. Vlastní ho s dcérou obžalovaného Mariana Kočnera Andreou Kočnerovou. 

14:06 Zsuzsová do areálu prichádzalana červenom Mercedesi. Ďalšie otázky na svedka nie sú, otázky nemá ani obžalovaný a nikto sa k jeho výpovedi ani nechce vyjadriť. Výpoveď svedka preto končí. 

14:04 Svedok hovorí, že Mariana Kočnera pozná cez jeho dcéru, ktorá ho príjimala do zamestnania. V súčasnosti svedok v Báči už nepracuje. Mariana Kočnera spolu s Alenou Zsuzsovou videl v areáli golfového ihriska asi dvakrát. "O čom sa však rozprávali, to neviem," vypovedal svedok. 

14:03 Po obednej prestávke sedí na stoličke pred senátom Andrej Tóth, manažér reštaurácie v golfovom areáli v Báči. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:54 Nasleduje obedná prestávka.

Marian Kočner mohol mať reálny vplyv na personálne záležitosti v NAKA, tvrdí Lipšic

 

16:17 Roman Kvasnica sa pýta, či sa svedok stretol s obžalovaným Tomášom Szabóom aj po vražde Jána Kuciaka. "Áno stretol. Bolo to veľmi medializované, tak sme sa bavili aj o tomto prípade. Hovorili sme, že asi to spravili nejakí zahraniční vykonávatelia, ktorí sú už dávno preč a sú nepolapiteľný," odpovedal Sehnal. 

12:51 Pojednávanie je prerušené za účelom obednej prestávky. Novinári nemali možnosť ísť za Jaroslavom Haščákom, ktorého výpoveď skončila, "z bezpečnostných dôvodov". 

12:45 Podľa advokáta Romana Kvasnicu má výpoveď Haščák význam pre toto trestné konanie. "Podľa môjho názoru už mám ozrejmené dve konania, z čoho vyplýva, že obžalovaný Kočner mal informácie z predmetu konania," hovorí Kvasnica. 

"Všetky vyjadrenia, ktoré z úst obžalovaného dneska vyzneli, svedčia o tom, ako je pán obžalovaný frustrovaný zo slovenských novinárov," povedal Kvasnica. 

12:34 K výpovedi Haščáka sa vyjadruje aj obžalovaný Kočner. Kočner opisuje ako volal s redaktorkou, ktorá podľa neho mala o ňom nepravdivo informovať. Obžalovaný hovorí aj o bývalej novinárke Martine Ruttkayovej, ktorej bolo podľa Haščáka ublížené zo strany jej kolegov. 

12:24 Haščáka sa pýta Roman Kvasnica. "Pán svedok, čo ste si predstavili pod správou o "odj**aní čuráka", konkrétne pod tým prvým slovom?" pýta sa Kvasnica. 

"Pod slovom odj**ať?" pýta sa Haščák. "Prepáčte teraz sa môj slovník, ale nepredstavil som si pod tým nič iné, ako to, že sa ho musíme zbaviť z toho prípadu, odstrániť ho odtiaľ. Pán Kočner mal vulgárny slovník a používal aj slová ako "je*ať, odj*bať, po*ebať, vy*ebať, používam ich aj ja. Ja to považujem za súčasť akejsi chlapskej komunikácie. Takže je to ako keď poviete "od*ebem tú škvrnu na nohaviciach," zakončil Haščák. 

12:15 Daniel Lipšic sa pýta aj na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Haščák tvrdí, že sa s Trnkom stretol na generálnej prokuratúre a malo to súvisieť s prípadom nováckych chemických závodov. 

Generálna prokuratúra zaistila majetok tejto firmy a Haščák s Trnkom preberal, akým spôsobom môžu postupovať. Neskôr ho mal stretnúť náhodne ešte raz alebo dvakrát. "Na oslave 50. narodenín pána Mariana Kočnera, ktorej som sa zúčastnil," hovorí svedok. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:14 Haščák hovorí o portáli Na pranieri. Kočner ho vraj nežiadal o žiadnu pomoc s týmto portálom. O tom, že obžalovaný dal sledovať novinárov sa mal Haščák dozvedieť až z médií. 

12:10 Svedok teraz odpovedá na otázky Danielovi Lipšicovi. Hovorí, že s Kočnerom si písal cez rôzne aplikácie. Podľa jeho slov jediný zásah bol v prípade Martiny Ruttkayovej. 

"Dopadlo to tak, že redaktori aj napriek stanovisku právnikov, že Martina Ruttkayová neporušila žiadny etický kódex, ostatní redaktori spísali petíciu, že s ňou pracovať nechcú. Vtedy sa vo vydavateľstve rozhodli, že ju z týždenníka preradia do denníka," hovorí Haščák. 

O tom, že Kočner Ruttkayovej platil aj dovolenku údajne nevedel. 

12:08 Predsedníčka senátu Ružena Sabová sa pýta, či Jaroslav haščák súhlasí s prečítaním komunikácie medzi ním a Marianom Kočnerom. 

"Musel by som si ju najskôr prečítať," reaguje Haščák. 

12:06 Reakcie Mariana Kočnera na články o jeho osobe boli vulgárne a prudké. Haščák však tvrdí, že nikdy nezaregistroval, že by sa Marian Kočner niekedy vyhrážal ublížením na zdraví nejakému novinárovi. 

12:03 Jaroslavovi Haščákovi teraz kladie otázky predsedníčka senátu Ružena Sabová. Sudkyňa sa pýta na to, či svedok komunikoval s obžalovaným o nebohom Jánovi Kuciakovi. Haščák tvrdí, že nie a ani si nespomína, že by mu Kočner o Kuciakovi hovoril. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:59 Obžalovaný sa pýta na etický kódex novinárov. "Stalo sa vám, poćas vášho pôsobenia v médiách, že by nejaký redaktor uverejnil vyslovene nepravdivú informáciu? Ak áno, ako ste to riešili?" pýta sa Kočner. 

"Žiaľ, aj médiá, ktoré máme my v portfóliu, skĺzavajú do veľmi tendenčného až klamlivého informovania. Toho dôkazom je aj to, že všetky médiá čelia žalobám. Týchto sporov len vo vzťahu k našim médiám je niekoľko desiatok. V prípade Mariana Kočnera boli tiež prípady, ktoré som ja zachytil, že nie sú úplne pravdivé," povedal svedok. 

11:56 Kočner sa Haščáka ďalej pýta, prečo kupoval médiá. Prvý bol podľa neho ekonomický. "Druhým dôvodom bolo, že sme sa cítili v určitom smere zodpovední za to prostredie na Slovensku, cítime sa so svojimi partnermi ako liberálni kapitalisti a toto sme komunikovali aj našim vydavateľom a v etickom kódexe," hovorí Haščák. 

11:47 Otázky Jaroslavovi Haščákovi kladie aj obžalovaný Marian Kočner. Pýta sa na to, akú mal Haščák mienku o dôveryhodnosti a hodnovernosti médií na Slovensku v čase, kedy kupoval médiá.

"V prvom rade som úplne bytostne presvedčený o tom, že médiá majú úplne kľúčovú rolu a sú nezastupiteľné v demokratickej spoločnosti. Čo sa týka kvality konkrétných médií, tak tá kvalita je rôznorodá. Sú novinári aj v tých mainstreamových médiách, ktorí sú veľmi povrchní a majú tendenciu bulvarizovať. Nielen, že robia svoju prácu nekvalitne, ale porušujú pri tom aj etiký kódex a zákony Slovenskej republiky," odpovedá Haščák. 

11:44 Haščák tvrdí, že správa od Mariana Kočnera o "odj**aní čuráka", súvisela práve s prípadom objednávky vraždy Sylvie Volzovej a malo ísť o odstránenie Lukáša Kyselicu z prípadu. 

11:36 Haščák hovorí, že s Kočnerom riešil odstránenie vyšetrovateľa Kyselicu z prípadu, v ktorom je pavol Rusko obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej. 

11:33 Haščák hovorí o tom, ako v apríli v roku 2012 pri kontrole v Privat banke sa zistilo, že banka neoznámila podozrivý prevod preňazí a banka dostala pokutu. "Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic a jeho hovorca vtedy údajne poskytli novinárom infomárcie z vyšetrovacie spisu, ku ktorým nemali mať prístup," povedal Haščák. 

11:25 "Predovšetkým som sa snažil pánovi Kočnerovi vysvetliť, že médiá sú naozaj nezávislé. Oni sa cítia nositeľom tohto produktu a ich vzťah k zamestnávateľovi je taký, že zabezpečuje všetky logistické a ekonomické veci, ale do obsahu sa zasahovať nemá. Čo my do značnej miery rešpektujeme. My do obsahu nezasahujeme," hovorí Jaroslav Haščák. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:20 "Ohľadom obžalovaného som začal v určitom čase vnímať, že portál Aktuality a špeciálne Ján Kuciak venujú veľký priestor Marianovi Kočnerovi," hovorí Haščák. "Jeho články som vnímal ako veľmi analytické. Práve články Jána Kuciaka mi udreli do očí, vedel pracovať s verejne dostupnými dátami a vedel ich skladať do obrazu, ktorý dával zmysel," opisoval Haščák. 

11:13 "Pán Marian Kočner a Privat banka podali trestné oznámenie v súvislosti s únikom informácií z trestného spisu, v tomto konaní bola jedna zo svedkýň Martina Ruttkayová (bývalá novinárka, ktorej Kočner platil za pozitívne články o ňom, pozn. red.)," opisuje svedok. "Redaktori týždenníka sa voči Ruttkayovej konaniu vtedy veľmi ostro ohradili s tým, že nechráni zdroj. 

"Vtedy som žiadal pána Mertusa, aby správanie vydavateľstva bolo voči pani Ruttkayovej bolo férové. Vtedy moja komunikácia s Marianom Kočnerom bola intenzívnejšia," vypovedá finančník. 

11:09 S Marianom Kočnerom sa Haščák bavil o médiách veľmi často. "Išlo predovšetkým o to, akým štýlom naše médiá informujú o jeho osobe a jeho podnikateľských aktivitách," hovorí Haščák. "Slovenská verejnosť vníma vlastníkov médií, pokiaľ sú dosiahnuteľní, že ten vlastník dokáže ovplyvňovať médiá a konkrétne výstupy v médiách formou, ktorá je pre nich akceptovateľná," hovorí Haščák s tým, že nielen Marian Kočner, ale aj iní vplvní ľudia majú tendenciu kontaktovať Haščáka, ale aj iných jeho kolegov, za účelom ovplyvňovania mediálnych výstupov. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:06 "V roku 2017 kúpila spoločnosť News and Media Holding asi 15-20 titulov, ktoré vlastnila spoločnosť Ringier Axel Springer," uviedol Haščák na otázku, či NMH mala nejaký podiel na webe Aktuality. O odkúpenie portálu nebol záujem ani zo strany kupujúceho ani zo strany predávajúceho. 

11:00 Marian Kočner je veriteľom skupiny Penta Funding, čo znamená, že spoločnosť Penta financuje všetky firmy, ktoré patria do tejto skupiny. Marian Kočner kúpil zmenky tejto spoločnosti. Ich hodnota bola asi 10 miliónov eur. 

10:57 "Pána Mariana Kočnera poznám asi od roku 1998 a až do roku 2010 boli naše stretnutia veľmi sporadické, asi aj náhodné. Až keď sa Marian Kočner stal klientom našej banky, tak naše stretnutia boli intenzívnešie. Aj naša komunikácia bola intenzívna až do doby, kedy bol Marian Kočner zadržaný. Témou našich rozhovorov boli médiá, ktoré Penta vlastní," hovorí Haščák. 

Spomína, že s Kočnerom komunikoval pravidelne, na dvojtýždňovej báze. "Súviselo to práve s tým, akým spôsobom naše médiá informovali o aktivitách pána Kočnera, respektíve jeho osobe," opisuje svedok. 

10:56 Prokurátor číta mená obžalovaných. Haščák hovorí, že okrem Kočnera nepozná nikoho z nich. "S pánom Kočnerom sa poznám asi 20 rokov. Patrí do širšieho okruhu mojich známych, kamarátov," hovorí svedok. 

10:54 Jaroslav Haščák pôsobí sebavedomo aj pri skladaní prísahy. Ako prvý sa Haščáka pýta prokurátor. 

10:53 Príslušníci ZVJS opäť priviedli obžalovaných, spolumajiteľ finančnej skupiny Penta už sedí na stoličke pre svedkov. 

10:52 Norbert Bödör po svojom výsluchu urýchlene opustil budovu Justičnej akadémie, na otázky novinárov neodpovedal. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:46 Pred výpoveďou svedkov sa vyjadruje aj Daniel Lipšic.

Daniel Lipšic sa vyjadruje k dnešnej výpovedi Norberta Bödöra na súde v Pezinku

10:40 Jaroslav Haščák pred výsluchom na súde v Pezinku. Vyjadril sa aj advokát Roman Kvasnica.

Vyjadrenie Jaroslava Haščáka a Romana Kvasnicu na dnešnom pojednávaní v Pezinku

10:33 Výsluch Norberta Bödöra sa skončil a predsedníčka senátu prerušila hlavné pojednávanie na 20 minút. Príslušníci ZVJS odvádzajú aj obžalovaných Kočnera a Szabóa. Marian Kočner odchádzal s neprítomným výrazom v tvári. 

10:27 Otázky má ešte advokát Roman Kvasnica. Po ňom sa môže vyjadriť aj Marian Kočner, ktorý však toto právo nevyužíva. Daniel Lipšic hovorí, že výpoveď tohto svedka je nedôveryhodná. 

Komunikácia z aplikácie Threema dokazuje, že práve cez tohto svedka Marian Kočner sledoval novinárov, že sa snažil ovplyvňovať rôzne trestné veci. Rovnako za nedôveryhodnú ju považuje aj advokát Roman Kvasnica. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:23 Obhajoba nemá žiadne otázky. Senát rozhoduje o návrhu Daniela Lipšica, ku ktorému sa priklonil aj Roman Kvasnica. Lipšic navrhoval čítanie časti komunikácie z aplikácie Threema. Súd dôkaz v tomto štádiu konania nepripustil. 

10:20 Sídlo detektívnej kancelárie mal Bödör v obchodnom centre v Nitre. "Chytali tam zlodejov a dávali pozor, aby sa nekradlo," hovorí svedok. Táto činnosť má trvať doteraz. 

10:19 Otázky má ešte prokurátor, ktorý sa pýta, či svedok vedel o tom, že polícia chystá nejaký zákrok na obžalovaných. "Nevedel som o tom. Ale v Bratislave sa už dva mesiace predtým o tom rozprávalo, že polícia už má nejaké tipy," hovorí svedok. Nespomína si však na to, od koho konkrétne to počul. 

10:13 Senát o návrhu rozhodne neskôr. Výsluchom svedka pokračuje advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Žiada Bödöra, aby vymenoval každého človeka z policajného zboru, s ktorým sa pozná. Okrem Krajmera a Gašpara, Bödör spomenul aj Mihála či Bernarda Slobodníka. 

Svedok hovorí, že v Nitre na polícii nepozná nikoho. "Prečo ste sa rozhodli ísť, v úvodzovkách, vypovedať práve na NAKA, ktorá riešila vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka," pýta sa Kvasnica. "Poradil mi to môj právnik," hovorí Bödör.

10:08 Lipšic sa pýta na to, či sa dostavil na výsluch v Nitre. Vraj dostal odkaz, že sledujú jeho dom, ktorý policajt v aute označil ako "záujmový". "Poradil som sa so svojím právnikom, pánom Cimmermanom, on mi poradil, aby som išiel na výsluch," povedal svedok. 

"Označovali ste v komunikácii s Marianom Kočnerom niekoho ako šéf?" pýta sa Lipšic. "Nespomínam si na to," odpovedá Bödör. Lipšic navrhuje predloženie listinného dôkazu a jeho prečítanie. Ide o komunikáciu z aplikácie Threema. Má ísť o komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

10:05 Bödör hovorí, že sa pozná aj s bývalým šéfom NAKA Robertom Krajmerom a bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. "S pánom Krajmerom sa poznám asi 20 rokov, s pánom Kaliňákom som sa stretával na nejakých akciách," povedal svedok. 

10:03 Daniel Lipšic sa pýta, či sa stretáva tak často aj s inými príbuznými, ktorí sú v tak vzdialenom pomere, ako je Tibor Gašpar. Lipšic chce, aby ich vymenoval. 

10:02 S Marianom Kočnerom komunikoval aj cez rôzne aplikácie. Medzi nimi aj Threema. Bödör tvrdí, že s Kočnerom nekomunikoval ani o sledovaní novinárov, ani o zmenkách či kauze Technopol.

09:58 Svedka sa pýta Daniel Lipšic, ktorý zastupuje Kuciakovcov. Rovnako sa pýta na vzťah Norberta Bödöra a obžalovaného Mariana Kočnera.

09:56 Kočner svedkovi hovoril aj o svojich politických ambíciach. "Ja som si myslel, že Kočner nemôže byť úspešný. Asi som mu to aj povedal," hovorí Bödör. 

09:54 Sabová sa pýta, či Bödör ponúkal Kočnerovi pomoc so sledovaním novinárov. "Nie," hovorí. "Prečo ste neponúkali, keď máte detektívnu kanceláriu?" pýta sa sudkyňa. "Ja som s tým nič nemal," povedal Bödör. 

09:52 Bödör má podnikateľskú aktivitu, ktorej predmetom je aj detektívna činnosť. Svedok hovorí veľmi potichu. "Pán svedok, ja vám nerozumiem. Vy máte nejakú rečovú chybu?" zvýšila hlas sudkyňa. "Nie, prepáčte," povedal svedok. 

09:51 Kočner na Bödöra nemá žiadne otázky, ani jeho obhajca a ďalší obžalovaný Szabó. Pýta sa preto sudkyňa Ružena Sabová. Svedka vyzvala, aby povedal, v akých spoločnostiach bol aktívny v roku 2017.

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:50 Pýta sa obhajkyňa Aleny Zsuzsovej, ktorá sa zaujíma o Petra Tótha. "On mi len povedal, že paparazzoval novinárov, vrátane Jána Kuciaka a komunikoval aj s pani Zsuzsovou. Bál sa, že bude spájaný s vraždou a povedal, že ide na políciu," hovorí svedok. "Bol veľmi nervózny," dodal. 

09:49 Prokurátor zatiaľ nemá žiadne ďalšie otázky. Možnosť pýtať sa, má teraz obhajoba a obžalovaný. 

09:47 Bödör tvrdí, že nevie povedať, či články, ktoré Ján Kuciak o ňom písal, boli pravdivé. Tvrdí, že sa o médiá nezaujímal, nikdy články nečítal a nikdy neriešil, či sú pravdivé. 

09:46 O Jánovi Kuciakovi vraj vedel, že bol investigatívnym novinárom, pretože písal články aj o ňom. 

09:44 Tibora Gašpara vraj Bödör nikdy nežiadal o nijaké informácie a ani ho o to nikto nežiadal. "Poznáte osobu, ktorá sa volala krstným menom Dušan?" pýta sa prokurátor. "Nie," odpovedá svedok. 

"Požiadal vás niekedy pán Kočner, aby ste zisťovali nejaké skutočnosti o nejakej osobe alebo o osobe Jána Kuciaka?" kladie ďalej otázky prokutátor. "Nie," odpovedá zase Bödör. 

09:40 Prokurátor sa pýta, či mal Bödör nejaké kontakty na polícii. "V kontakty nejakého vybavovania nie. Je všeobecne známe, že pán bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, je moja vzdialená rodina," hovorí svedok s tým, že s Gašparom sa stretával aj v čase, keď bol vo funkcii. 

"Stretnutia boli časté, my sa stretávame ako rodina. Približne raz za dva týždne. Bavili sme sa o tom, čo s deťmi a podobne, stretávame sa ako rodina," hovorí svedok. 

09:35 "S Petrom Tóthom som sa stretol až v auguste 2018, ozval sa mi sám a požiadal ma o stretnutie. Stretol som sa s ním v nejakej kaviarni v Bratislave a pýtal sa ma, či by som nejakým spôsobom vedel pomôcť pánovi Kočnerovi. Povedal som mu, že mu pomôcť neviem, ale v prípade, že by jeho manželka alebo deti mali nejaké existenčné problémy, tak som ochotný im pomôcť," hovorí podnikateľ. 

Peter Tóth vypovedal minulý týždeň.
Zobraziť galériu (28)
Peter Tóth vypovedal minulý týždeň.  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

"Potom sme sa stretli ešte asi dvakrát, kontaktoval ma on, pokiaľ si pamätám. Na druhom stretnutí sa ma pýtal na to isté, či sa niečo nezmenilo. Na treťom stretnutí, niekedy koncom septembra, sa ma pýtal, či poznám pani Zsuzsovú. Vtedy som mu povedal, že neviem o kom hovorí. Pýtal sa ma, či nesledujem, že bola zadržaná vo veci vraždy Kuciaka. Na stretnutí mi povedal, že s pani Zsuzsovou v kontakte bol, bol z toho rozrušený a povedal mi, že on zabezpečoval paparazzovanie novinárov. Povedal, že sa bojí, že do toho bude vtiahnutý a že ide na políciu," hovorí Bödör. 

09:33 Bödör hovorí o Kočnerovom portáli Na pranieri. Obžalovaný ho vraj nekontaktoval s tým, aby mu Bödör pomohol so sledovaním novinárov alebo získavaním informácií. 

Peter Tóth pritom vypovedal, že Norbert Bödör mal zaplatiť polovicu sumy zo sledovania novinárov a chcel sledovať aj politikov. 

09:31 Svedok hovorí, že si nespomína na mená konkrétnych novinárov, na ktorých sa Kočner sťažoval. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:30 Kočner sa vraj Bödörovi sťaźoval, že novinári o ňom nepíšu pravdu. Medzi médiami, ktoré ho hnevali, boli aj Aktuality, pre ktoré pracoval aj zavraždený novinár. 

09:29 Podnikateľ hovorí, že nesleduje médiá, ale vie, že sa o ňom píše. "Ja s médiami nekomunikujem," hovorí svedok. Prokurátor sa ho pýta, či ho médiá kontaktovali pred vraždou Jána Kuciaka. "Nie," odpovedal Bödör.

09:27 "Mariana Kočnera poznám ako ukecaného človeka, všade bol, všetko videl," povedal svedok s tým, že stretnutia väčšinou inicioval Marian Kočner. S obžalovaným vraj nikdy nechodili na dovolenky, ani oslavy a nestretávali sa ani s rodinami. 

09:24 Prokurátor sa svedka pýta, či pozná obžalovaných. Okrem Mariana Kočnera, Bödör uviedol, že ostatných nepozná. "Poznáme sa asi 10 rokov, považujem ho za známeho," povedal nitriansky podnikateľ. Prokurátor ho vyzval, aby sa vyjadril k tomu, čo mu je známe o skutku a o osobe Mariana Kočnera. 

09:23 Norbert Bödör už sedí pred senátom a skladá prísahu. Ostatní traja svedkovia musela z pojednávacej miestnosti odísť. 

09:13 Sudkyňa číta svedkom poučenie. Prvý bude vypovedať Norbert Bödör. 

09:12 Vypovedať by dnes mali aj svedkovia Andrej Tóth a Erich Schwarz, manažér a spolumajiteľ golfového areálu v Báči, v ktorom sa mala stretávať Zsuzsová s Kočnerom. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:06 Na pojednávaní sú prítomní aj rodičia zavraždeného Jána Kuciaka, rovnako aj Zlatica Kušnírová. Silvia Molnárová, ktorej brata mali rovnako zavraždiť Szabó s Marčekom, neprišla. 

09:05 Jeden z príslušníkov justičnej stráže si musel presadnúť, sudkyňa nevidela na obžalovaného. 

09:01 Sudkyňa otvorila štvrté hlavné pojednávanie. Na začiatku upozornila, že zvukový prenos z hlavného pojednávania nie je dovolený. 

09:00 Rovnako aj Tomáš Szabó sedí v druhom rade v lavici vedľa svojich obhajcov.

08:58 Do mistnosti už priviedli aj Tomáša Szabóa, ktorý je oholený a aj Mariana Kočnera. Kočner tentoraz nesedí na obvyklom mieste, ktoré susedí s lavicou, na ktorej sedia svedkovia. Sedí v druhej lavici vedľa svojho obhajcu Mareka Paru. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:57 Na lavici, na ktorej na sovju svedeckú výpoveď čakal Peter Tóth, už sedí Haščák aj Bödör. 

08:55 Novinárov a verejnosť už pustili do pojednávacej miestnosti. Čaká sa na príchod obžalovaných. Súdu sa zúčastňuje len Marina Kočner a Tomáš Szabó. Marček po tom, ako sa k vine priznal, požiadal súd o konanie v jeho neprítomnosti. Rovnako urobila aj Zsuzsová. 

08:12 Do budovy už prišiel aj Jaroslav Haščák. Novinári však nemajú možnosť klásť mu otázky. Haščák je totiž na inom poschodí. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

07:46 Hlavné pojednávanie sa začína o 09:00.

07:45 Dnes bude svedčiť finančník Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

07:44 Novinári sa už schádzajú v budove Justičnej akadémie v Pezinku, kde je pre nich vyčlenená samostatná miestnosť. Tá slúži ako šatňa, jedáleň aj press miestnosť. 

07:43 Štvrtým dňom pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Začiatok procesu s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka sprevádzali rôzne emócie. Pri výpovedi matky zavraždenej Martiny, Zlatice Kušnírovej, neudržala slzy ani žena, ktorá si mala na pokyn Mariana Kočnera vraždu novinára objednať. 

TOP udalosti z procesu, ktoré si musíme pamätať! Konfrontácia plná sĺz, dôkaz proti Kočnerovi aj opis vraždy

Vypovedal aj vrah Miroslav Marček. Ten sa k tomu, že zavraždil Jána a Martinu, priznal. Ďalšie pojednávanie preto budú v jeho neprítomnosti. Marček o to sám požiadal a senát mu vyhovel. Rovnako vyhovel aj Alene Zsuzsovej.  

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na dnešné pojednávanie je predvolaný ako svedok aj spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. "Áno, pán Haščák sa plánuje pojednávania zúčastniť," informoval Martin Danko z Penta Investments. Ako svedok je predvolaný aj Norbert Bödör.

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bývalý kamoš

V stredu vypovedal aj bývalý kamarát Mariana Kočnera, Peter Tóth. Tóthova výpoveď trvala takmer deväť hodín. Exsiskár sa rozhovoril o tom, ako na Kočnerov príkaz zriadil sledovací tím, ktorý "paparazzoval" novinárov. Medzi nimi bol aj zavraždený Ján Kuciak. Tóth na súde vyhlásil, že nepochybuje o tom, že vraždu novinára zosnoval Marian Kočner spolu s Alenou Zsuzsovou. 

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bývalý šéf kontrarozviedky opísal aj to, ako mu Marian Kočner na jachte v Chorvátsku hovoril o zavraždení jedného novinára. Obžalovaný mal potom možnosť svedkovi klásť otázky. Kočner poukazoval na to, že Tóth klame. 

Uniklo VIDEO z Kočnerovej luxusnej dovolenky! Po jeho boku známa tvár z kauzy Čistý deň

ONLINE zo súdu: Bödör
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: VraždaPojednávanieSúd Ján KuciakMartina KučnírováAlena ZsuzsováMiroslav Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu