Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politici k dnešnému procesu s Kuciakom: Fico hovorí o opozičnom tancovaní na hroboch mladého páru

Politici reagovali na dnešné ostro sledované pojednávanie ohľadom vraždy novinára. Zobraziť galériu (6)
Politici reagovali na dnešné ostro sledované pojednávanie ohľadom vraždy novinára. (Zdroj: TASR/Martin Baumann, SITA/Alexandra Čunderlíková, Facebook/Bugár Béla)

BRATISLAVA - Politici za opozičnú stranu SaS a mimoparlamentnú stranu Za ľudí veria, že páchatelia a organizátori vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej budú primerane potrestaní. Uviedli to v pondelok v reakcii na súdne pojednávanie v Pezinku. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa na sociálnej sieti ohradil voči spájaniu vraždy so Smerom-SD a upozorňuje na politické zneužitie smrti dvoch mladých ľudí.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že páchatelia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej budú spravodlivo potrestaní, rovnako ako páchatelia každého iného zločinu. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti po skončení pondelkového pojednávania v kauze vraždy novinára.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Premiér zdôraznil potrebu ukázať, že spravodlivosť na Slovensku platí pre každého bez rozdielu. Zároveň sa poďakoval za prácu vyšetrovateľom, policajtom a prokurátorom. Dodal, že chce povzbudiť kompetentné orgány, aby rozhodovali spravodlivo v zmysle zákonov a Ústavy SR. Pellegrini pripomenul, že vyšetrenie vraždy novinára bolo jednou z jeho priorít, keď nastupoval do funkcie.

"Naša krajina dnes stojí na križovatke, či sa vyberie cestou spravodlivosti, alebo prehlbovania nedôvery voči justícii a demokratickým inštitúciám. Veríme, že proces bude spravodlivý a dá Slovensku nádej na nový začiatok budovania slušnej spoločnosti. Pritom treba myslieť na to, že Marian K. je len symbolom zla a mafiánskych praktík a života vládnych špičiek na Slovensku," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Politici k dnešnému procesu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súdny proces s obžalovanými z vraždy novinára sa môže podľa liberálov stať symbolickým predelom, po ktorom začne Slovensko znovu fungovať ako demokratická krajina. 


MIMORIADNY ONLINE Najmrazivejší moment v megaprocese Kočnerovej bandy: Marček opisuje ako vraždili!


Medzi ďalšími, ktorí sa k dnešnému procesu vyjadrili, bol predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Je to prvý krok a dúfam, že na konci súdneho procesu dostanú tí, ktorí objednali vraždu to, čo si zaslúžia," vyhlásil vo videu na sociálnej sieti Bugár.

Proces, ktorý nemá obdobu v slovenskej histórii

Mimoparlamentná strana Za ľudí tiež poukázala na to, že pondelkový súdny proces je jedným z najdôležitejších súdov v novodobej histórii Slovenska. "Celá verejnosť očakáva tvrdý a spravodlivý trest pre vrahov aj objednávateľov. Táto vražda, chladnokrvná objednávka odstránenia novinára, ktorý odhaľoval pravdu, nemá obdobu v slovenskej histórii," komentoval podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga s dôvetkom, že vládna strana Smer-SD nesie plnú politickú zodpovednosť za túto vraždu.

Politici k dnešnému procesu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Smer podľa Kisku nesie zodpovednosť

„Dnes začal súd  s údajnými objednávateľmi a vykonávateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vládna strana Smer nesie plnú politickú zodpovednosť za vraždu Jána a Martiny. Ak by vládna strana Smer nedovolila dosiahnuť Kočnerovi pocit beztrestnosti, neohroziteľnosti a krytia zo strany polície a prokuratúry, tak by dnes Ján Kuciak a Martina Kušnírová žili,” povedal predseda Za ľudí Andrej Kiska.

Podľa Fica sa stále tancuje na hroboch zavraždeného páru

"Smer-SD sa tvrdo ohradzuje voči akýmkoľvek snahám spájať ho s touto tragédiou a pripomína, že počas jeho vlády boli páchatelia zadržaní, obžalovaní a postavení pred súd," zdôraznil Fico na sociálnej sieti. Opoziční politici sa podľa jeho slov neštítia ničoho a tancujú na hroboch novinára a jeho snúbenice. "Tak ako bolo hanebné a odporné politické zneužitie smrti dvoch mladých ľudí bezprostredne po vražde, rovnako je to hanebné a odporné aj teraz, keď sa začal súdny proces," skonštatoval.

Politici k dnešnému procesu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Za dva roky vyplávali špinavosti

Podľa politickej strany Dobrá voľba exministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera vyplávalo počas týchto dvoch rokov na povrch neskutočné množstvo špinavostí. „Prepojenia ľudí podieľajúcich sa na tomto otrasnom čine na najvyššie špičky politického spektra sú neakceptovateľné. Radi by sme ocenili prácu všetkých zainteresovaných policajtov, vyšetrovateľov a celého vyšetrovacieho tímu,“ napísala strana na sociálnej sieti. Veria, že spravodlivé tresty neminú nielen priamych aktérov tohto procesu, ale aj tých, ktorí sa dlhé roky mlčiac prizerali a bez akejkoľvek aktivity tolerovali nelegálne správanie vyvolených.

Líder strany Dobrá voľba
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila v pondelok pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Za vraždu Jána Kuciaka bol už právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó. Uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú neskôr museli modifikovať pre požiadavku senátu Pamely Záleskej, ktorá nepovažovala dohodnutý 10-ročný trest odňatia slobody za adekvátny. Za úkladnú vraždu na objednávku požadovala pre Andruskóa 15-ročný trest, s ktorým napokon súhlasil. Stal sa tak prvým právoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Viac o téme: ReakcieSúd Ján Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu