Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koniec chaosu v číslach! Štát spustil kalkulačku práce, koľko rokov budete ešte makať do dôchodku

Dôchodkový vek po novom Zobraziť galériu (4)
Dôchodkový vek po novom (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Dôchodky po novom - aj to je jedna z noviniek, ktoré v z legislatívneho hľadiska priniesol rok 2020. Po novom sa totiž bude dôchodok vyplácať s prihliadnutím na počet vychovaných detí mužom aj ženám, pričom v tomto smere zohrá hlavnú úlohu tabuľka.

Spomínanou tabuľkou sa má riadiť aj nová "kalkulačka dôchodku". Začiatkom roka sa totiž ruší automat, ktorého úlohou bolo určovať výšku dôchodkového veku podľa strednej dĺžky dožitia. Zrušila sa taktiež stanova dôchodkového veku s päťročným predstihom. Všetko nahradí nová tabuľka, ktorá sa na túto problematiku špecializuje. Dôchodok určuje podľa veku narodenia, pohlavia, a počtu vychovaných detí u žien a zvlášť u mužov.

Nová tabuľka s dôchodkovými vekmi
Zobraziť galériu (4)
Nová tabuľka s dôchodkovými vekmi  (Zdroj: NR SR)

Tabuľka a potom dôchodkový strop

Účinnosť tabuľky sa však končí v momente, kedy vek narazí na ústavou zadaný a zastropovaný vek 64 rokov. Tento zákon prešiel v minulom roku aj za asistencie strany ĽSNS. Po 64 rokoch je dôchodkový vek pre všetkých jednotný. Znížiť sa môže však s kontextom toho, koľko bolo vychovaných detí. Dodať ešte treba, že samotné tabuľky spúšťa Sociálna poisťovňa a bude sa podľa nej riadiť.

Tabuľka s dôchodkovým vekom pre mužov
Zobraziť galériu (4)
Tabuľka s dôchodkovým vekom pre mužov  (Zdroj: NR SR)

Strácať sa v tabuľkách nie je nutné

Sociálna poisťovňa myslela aj na zjednodušený systém a na zisťovanie informácií z rozsiahlych tabuliek vymyslela kompaktnejší systém. Ním je kalkulačka výpočtu dôchodkového veku. Týmto spôsobom sa občania ľahšie dopracujú k vyššie spomínaným informáciám.

Viac o téme: TabuľkaKalkulačkaDôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu