Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOĽBY 2020 Harabin sa tvári ako bojovník za slobodu slova: Jeho minulosť ho však dobehla, lynč médií z pozície moci

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Líder strany Vlasť Štefan Harabin chcel vo väzbe navštíviť aktivistov Martina Daňa a Rudolfa Vaského. Na sociálnej sieti sľuboval vysielanie zo stretnutia naživo. To sa však napokon neuskutočnilo. Harabin tvrdí, že sloboda prejavu je nadovšetko, no sám pritom vysúdil od médií státisíce eur.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu a súčasný líder strany Vlasť stál po boku šéfa konšpiračného magazínu Tibora E. Rostasa vtedy, keď sa rozhodovalo o jeho antisemitských prejavoch. Rostasa nakoniec odsúdili za článok Klin Slovanov medzi Židmi a musí zaplatiť pokutu. 

Šéf konšpiračného časopisu na súde: Obžaloba je preňho česť, do Pezinka ho odprevadil aj Harabin

Harabin sa netají, že sympatizuje s konšpirátormi a príchod na súd poňal skutočne veľkolepo na svojom Harabiňáku, v ktorom okrem Rostasa priviezol aj množstvo podporovateľov. Najnovšie sa postavil aj na stranu Rudolfa Vaského a Martina Daňa. Obidvoch zadržala NAKA a obvinila z trestného činu výtržníctva. Daňo je okrem toho obvinený aj pre daňové podvody. 

VOĽBY 2020 Harabin sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Návšteva obvinených

Obidvaja obvinení sú v súčasnosti vo väzbe a Štefan Harabin sa ich rozhodol navštíviť. "Rozhodol som sa, že zajtra (8. 1. 2020) pôjdem do nitrianskej väznice podporiť nespravodlivo uväzneného Rudolfa Vaského. Toto gesto považujem za veľmi dôležité. Nemôžeme ho v tom nechať samého a keď mi to bude umožnené, čoskoro navštívim aj Martina Daňa," avizoval Harabin na sociálnej sieti.

Vasky s Daňo strávia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Takže tak!)

"Normálnych ľudí musíme brániť. Ide tu totiž o základný demokratický princíp, a to o slobodu slova a prejavu, ktorý je zjavne potláčaný a je nám odopieraný. Je škandálozne a neakceptovateľné dávať do väzby ľudí len za ich názor, o to viac v situácii, keď iní zločinci sú za závažné, preukázateľné trestné činy stíhaní na slobode a poniektorí nie sú stíhaní vôbec," dodal. 

Strenutie sa nakoniec neuskutočnilo, pretože Harabin mal so sebou len kópiu občianskeho preukazu, preto ho do nitrianskej väznice nepustili. Médiám tvrdil, že im chcel dať aj vzorku krvi, aby vedeli, že je to on. Nepochodil. 

Rezort spravodlivosti Harabinovi nerozumie

Na Harabinovu avizovanú návštevu zareagovalo aj ministerstvo spravodlivosti. Vyzdvihli prácu Zboru väzenskej a justičnej stráže. To, že chcel navštíviť väznicu bez preukazu totožnosti, je podľa nich bizarné. „Nikto, zdôrazňujeme, nikto, nemá právo takto hrubo porušovať predpisy, už vôbec nie bývalý minister spravodlivosti a sudca Najvyššieho súdu,“ napísalo ministerstvo na sociálnej sieti. 

Gábor Gál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Motiváciu jeho činov rezort nechápe, keďže Harabin sa ako bývalý sudca neustále odvoláva na paragrafy zákonov, ktoré by mal ovládať. „Toto gesto sa inak ako predvolebná kampaň nedá chápať a ministerstvo týmto oceňuje ZVJS, ktoré nepodlieha tlaku rôznych politikov a ich tendenčným zámerom a postupuje vždy, v každom prípade, bez ohľadu na to, o akú osobu ide, na základe predpisov a bezpečnostných opatrení,“ uviedol rezort a poďakoval príslušníkom za profesionalitu. „Minister spravodlivosti Gábor Gál preto dnešné profesionálne konanie príslušníkov ZVJS opäť hodnotí mimoriadne pozitívne.“

Od médií vysúdil státisíce

Bojovník za slobodu prejavu zrejme zabudol na to, ako slušne si ako predseda Najvyššieho súdu zarobil. Vtedy totiž žaloval mnoho médií. Od roku 2006 do roku 2013 vysúdil vyše 300-tisíc eur. V sume je zarátaných aj 150-tisíc eur, ktoré Harabinovi musela zaplatiť Generálna prokuratúra. Informovala o tom ešte v roku 2013 agentúra Via Iuris. 

Líder strany Vlasť ju vtedy zažaloval za to, že potvrdila prepis telefonátu medzi ním a šéfom albánskej mafie Bakim Sadikim z roku 1994. Harabin telefonát poprel. Minulý rok však v rozhovore pre denník SME priznal, že Sadikiho žena bola za slobodna jeho dobrá kamarátka. 

Okrem Generálnej prokuratúry žaloval Harabin aj denník Pravda, denník SME a týždenník Plus 7 dní. Vždy úspešne. 

Viac o téme: Sloboda prejavuSúd Štefan HarabinTibor Eliot RostasMartin DaňoRudolf Vaský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu