Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľbu šéfa Najvyššieho súdu ovplyvnila úroveň a vystupovanie kandidátov, tvrdí Praženková

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková
Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Neúspešné voľby nového predsedu Najvyššieho súdu SR neovplyvnila politika na pôde Súdnej rady SR, ale vystupovanie a úroveň kandidátov. Uviedla to v rozhovore predsedníčka rady Lenka Praženková. Podľa nej sa aj v minulosti stalo, že rada nezvolila kandidátov na vrcholové posty v súdnictve na prvý, či druhý raz. Členovia súdnej rady v roku 2019 volili šéfa súdu dvakrát, zakaždým však neúspešne. Ďalšie hlasovanie bude v závere januára tohto roka.

„Situácia okolo nezvolenia nového predsedu najvyššieho súdu nie je výnimočnou. Stalo sa tak už aj v predchádzajúcich voľbách, keď sa volilo viackrát. Neúspech doteraz môže znamenať takmer vyrovnanosť kandidátov, alebo nezískanie väčšiny hlasov svojou prezentáciou, víziami či odpoveďami,“ uviedla Praženková. O funkciu sa uchádzali v dvoch voľbách piati kandidáti, štyri ženy a jeden muž. Naposledy rada vyberala medzi Jánom Šikutom a Alenou Šiškovou.

Voľba nového šéfa alebo šéfky najvyššieho súdu bude na zasadnutí 27. januára. Novinkou však bude verejné hlasovanie. Na úspech potrebujú získať uchádzači minimálne desať hlasov členov súdnej rady z osemnástich. Prihlásiť kandidátov na post predsedu najvyššieho súdu môže člen súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov najvyššieho súdu, sudca najvyššieho súdu a minister spravodlivosti. Predsedom môže byť iba sudca najvyššieho súdu. Úspešného kandidáta následne posunie súdna rada prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá zváži jeho vymenovanie.

Viac o téme: Súdna rada Slovenskej republikyZuzana ČaputováLenka PraženkováNajvyšší súd Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu