Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vianoce u odborníkov na školstvo: Najlepší bol kazeťák a glóbus! Moje deti ani nevedia, čo to je

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB/Branislav Gröhling, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes sa obaja venujú školstvu, no v iných stranách. Aj oni raz boli deťmi a žili v úplne inej dobe, ako tie dnešné. Odborníci na školstvo Juraj Hipš a Branislav Gröhling prezradili, čo mali na Vianociach najradšej a aké darčeky ich potešili.

Kým dnes prevládajú medzi darčekmi pre mladých najmä elektronika, kedysi to boli úplne odlišné veci. Juraja Hipša najviac potešil kazeťák, na ktorý si museli jeho rodičia vystáť rad v Tuzexe a Gröhling sa tešil, keď uvidel pod stromčekom glóbus. 

Dostať kazeťák bola paráda

Keď bol Hipš malý, najviac sa cez Vianoce tešil na rozprávky v televízii. „Moje deti dnes nevedia pochopiť, že sme mali len dva programy. Prečo som si vraj nepustil niečo z Youtube. Keď im hovorím, že ani telefón sme nemali, tak sú z toho už úplne zmätené,“ uviedol. „Dodnes si pamätám, ako sme si kúpili nový televízor a s úžasom sme všetci sledovali farebné rozprávky. Áno, bolo to v minulom storočí.“

Vianoce u odborníkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív J. H.)

Jeden z najkrajších darčekov bol pre neho „kazeťák“ Toshiba. „Rodičia si na neho vystáli radu v Tuzexe. Moje deti si túto vetu ani nevedia preložiť. Netušia, čo je kazeťák, ani Tuzex ani to, ako môže niekto stáť od rána v rade na predpotopný magnetofón,“ spomína Hipš. „Neznášal som vianočné kubánske pomaranče. Nedali sa šúpať, boli úplne zelené a maximálne sa z nich dalo vytlačiť trochu šťavy,“ dodal.

Vianoce u odborníkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív J. H.)

Svietiaci glóbus

Pre Branislava Gröhlinga bol najlepším darčekom na Vianoce glóbus. „Ešte aj svietil. Pamätám si, ako som sa z toho tešil, nevedel som sa od neho odtrhnúť a celé dni som na ňom pozeral rôzne krajiny,“ spomína poslanec za SaS. „Na najhorší darček si nepamätám, ale viem, že ako dieťa som nemal rád ponožky alebo v detstve pančuchy ako darček. A teraz v dospelosti sa najviac teším práve z ponožiek pod stromčekom.“

Vianoce u odborníkov na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív B. G.)

Viac o téme: VianoceBranislav GröhlingJuraj Hipš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu