Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Klimatické zmeny sú najväčšou výzvou pre mladých, povedal Lajčák v Madride

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

MADRID - Jednou z najväčších výziev, ktoré čakajú súčasnú mladú generáciu sú klimatické zmeny. Uviedol to v nedeľu v Madride na diskusii s približne 160-timi študentmi z 51 partnerských krajín minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý tam pricestoval na 14. zasadnutie ministrov zahraničných vecí Stretnutia Ázie a Európy (ASEM FMM14). Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Minister Lajčák na mladých ľudí apeloval, aby vyvíjali primeraný nátlak na politikov a dali im jasne najavo, že ich pozitívny postoj k tejto otázke považujú za zásadný pre ich ďalšiu budúcnosť. Cieľom stretnutia bolo posilniť prepojenosť medzi oficiálnym procesom ASEM a procesom mladých ASEM počas takzvaného Junior-Senior Leadership Dialogue. Dôležitými témami boli okrem úlohy mládeže aj efektívny multilateralizmus. Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že situácia na medzinárodnej scéne sa odkláňa od multilateralizmu smerom k multipolarite.

Ako uviedol, zatiaľ čo multilateralizmus znamená vôľu a záujem dohodnúť sa, a hľadať spoločný ideový prienik, multipolarita vedie naopak k presadzovaniu vlastných názorov a záujmov nátlakom a silou. Preto je dôležité, aby zástupcovia jednotlivých krajín spolu viedli dialóg a hľadali riešenia, dodal.

Minister Lajčák sa stretol aj so slovenským študentom medzinárodných vzťahov na Stredoeurópskej univerzite Matejom Spišákom, ktorý je jedným z účastníkov nedeľňajšej 9. modelovej konferencie ASEM. Témami ich rozhovoru boli otázky medzinárodnej bezpečnosti, propagandy a šírenia dezinformácií, ako interakcia medzi krajinami Ázie a Európy. ASEM FMM14 potrvá do pondelka 16. decembra.

Viac o téme: ŠtudentiDiskusiaKlimatické zmenyMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu