Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerstvo skúma dôvody podania ďalších disciplinárok: Mená sudcov neprezradilo

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti skúma dôvody podania ďalších disciplinárnych podnetov. Mená sudcov však neprezradilo. Pre agentúru SITA to potvrdil tlačový odbor ministerstva. Na disciplinárne stíhaných sudcov by tak mohli pribudnúť ďalšie podnety alebo by sa mohlo začať stíhanie iných sudcov.

Ešte v novembri priniesol rezort informáciu, že preveruje rozhodnutia Zuzany Maruniakovej, Moniky Jankovskej, Vladimíra Sklenku aj Adriána Pažúra. Podozrenia vyplynuli z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema. Jankovská už čelí disciplinárnemu konaniu, Sklenka sa dobrovoľne vzdal funkcie sudcu. V ich prípadoch teda prakticky nemá prílišný význam podávať ďalšie podnety. Podozrivé správanie sa sudcov preveruje aj polícia, ktorá zriadila špeciálny vyšetrovací tím s názvom Hmla.

„V súvislosti s novelou zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá bola schválená v Národnej rade SR piateho decembra tohto roka, ministerstvo preskúmava možné dôvody podania ďalších návrhov na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. Uvedená novela však zatiaľ nebola podpísaná prezidentkou SR a nenadobudla účinnosť,“ uviedol tlačový odbor ministerstva. Konanie sudcov preveruje aj Súdna rada SR, ktorá zriadila na tento účel vlastnú komisiu.

Rada si predvolala sudkyňu Andreu Haitovú a sudcu Davida Lindtnera. Obaja majú prísť 16. decembra. Haitová je sestra bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá je tiež medzi podozrivými sudcami a mala byť členkou senátu, ktorý mal rozhodovať v odvolacom konaní na Krajskom súde v Bratislave v prípade jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. Lindtner ešte donedávna šéfoval Okresnému súdu Bratislava III a tiež údajne komunikoval s Marianom K. V súvislosti s komunikáciou už odstúpili zo svojich postov viacerí sudcovia. Po odchode Lindtnera odišla z justície aj sudkyňa Miriam Repáková.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Z postu člena súdnej rady odstúpil advokát Michal Mišík, ktorý právne zastupuje jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú. Tá rozhodovala civilný proces na Okresnom súde Bratislava V o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V spise našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti.

Viac o téme: SudcoviaPodnetMinisterstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu