Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sudca Lindtner vysvetľoval pred komisiou Súdnej rady komunikáciu s Marianom Kočnerom

David Lindtner
David Lindtner (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Nie je zakázané, aby sudca v rámci súkromných rozhovorov komentoval veci, ktoré sa realizujú v prípravnom konaní. Pred novinármi to uviedol sudca David Lindtner, ktorý v pondelok pred osobitnou komisiou Súdnej rady SR vysvetľoval okolnosti svojej komunikácie s Marianom Kočnerom. Povedal tiež, že Marianovi Kočnerovi poskytoval "právny názor" a nie právne poradenstvo.

Na otázku, či ľutuje svoju komunikáciu s Marianom Kočner, Lindtner odpovedal, že človek by mal ľutovať len to, čo neurobil. "Každá vec, ktorá sa stane, či už je negatívna alebo pozitívna, posúva človeka do inej roviny a ukazuje mu správnu cestu. (...) Pre mňa je aj táto skúsenosť, ktorá sa udiala, darom, aby som išiel cestou, ktorú považujem za správnu," doplnil.

V súčasnosti má Lindtner prerušený výkon funkcie sudcu a tiež sa vzdal funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III. Novinárom tiež povedal, že nedokázal predpokladať, ako bude túto komunikáciu vnímať verejnosť a ako sa začne prezentovať.

"Zastávam jeden zásadný názor a postoj, a to rešpekt k ústave. Pre mňa je jednou z hlavných ústavných zásad princíp prezumpcie neviny," uviedol Lindtner v súvislosti s tým, či je hodné sudcu, aby poskytoval poradenstvo človeku, ktorý je podozrivý z trestných činov. Dodal, že to však ponechá na vyhodnotenie komisie.

"Sudca má zakázané verejne komentovať veci, ktoré sa realizujú na súde, čiže nie je zákonom zakázané, aby v rámci súkromných rozhovorov komentoval veci, ktoré sa realizujú v prípravnom konaní," uviedol k okolnostiam svojej komunikácie s Marianom Kočnerom.

Lindtner tiež novinárom povedal, že dôveru 99 percent ľudí, ktorých si váži, nestratil. "Doposiaľ som požíval vysokú mieru dôvery, najmä vo vzťahu k rozhodnutiam. Moje rozhodnutia neovplyvnil jeden z desiatok alebo stoviek sociálnych kontaktov. To znamená, že tam nie je žiadna príčinná súvislosť medzi mojím spravodlivým, čestným a zákonným rozhodovaním a tým, že som mal nejaký kontakt s kýmkoľvek," uviedol.
 

Viac o téme: SudcaThreemaDavid Lindtner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu