Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zarážajúce správy o prešovskom paneláku: Zhrození hasiči, boli v ňom porušené predpisy!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/František Iván)

PREŠOV - Piatkový výbuch plynu v prešovskej bytovke si podľa oficiálnych informácií vyžiadal sedem obetí, jedna osoba je stále nezvestná. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš. Na verejnosť ale prenikli prekvapujúce informácie, z ktorých vyplýva, že obetí nešťastia mohlo byť menej.

"Momentálne hľadáme ešte posledných už asi nebohých s tým, že je nasadená výšková technika z dvoch strán. Jedna z hasičskej stanice v Prešove, druhá z Košíc. Momentálne tam pracuje trinásť príslušníkov. Ďalšiu pomoc zatiaľ nepotrebujeme. Je pripravený tím na vyhľadávanie zavalených osôb, ale keďže budova nie je bezpečná, tak ho tam nepustíme. Podľa informácií vieme určite o jednej nezvestnej osobe," uviedol Goliaš. 

Zhorený bytový dom dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Príčinu požiaru podľa jeho slov rieši vyšetrovací tím. "Určite bude súvisieť s prerábkou plynu," skonštatoval Goliaš. Ako povedal, prácu hasičom komplikovalo parkovanie áut na sídlisku. Rovnako boli problémom i stavebné úpravy v dotknutom bytovom dome. "So stavebnými úpravami na bytovom dome v roku 2017 hasiči nesúhlasili. Boli tam porušené niektoré predpisy. Mohlo to spôsobiť pád schodiska, cez ktoré sme nemohli ľudí evakuovať," zdôraznil Goliaš.

Zhorený bytový dom dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Bytový dom je podľa jeho slov odsúdený na zánik. "Na mieste sú od piatka večera statici. Potrebujeme zhodiť minimálne jedno poschodie, ktoré ohrozuje ostatné bloky a uvidíme postupne, ako nízko budeme musieť ísť so zhadzovaním podlaží," vysvetlil riaditeľ krajských hasičov. Podľa evidencie mesta malo v dotknutom bytovom dome bývať 96 ľudí. Celkovo bolo evakuovaných aj z okolitých bytoviek približne 220 ľudí.

"Mestská polícia robí evidenciu všetkých ľudí, ktorí sa prišli fyzicky prihlásiť, že sú v poriadku a neboli v tom čase v bytovke. O niektorých sme nevedeli, niektorým sa nedalo dovolať, teda identifikovať, čo je s nimi. Niektorí, aj keď sú nahlásení, že tam bývajú, tak žijú inde, čiže toto všetko sú nejaké premenné alebo faktory, ktoré spôsobili, že stále nevieme povedať presné číslo," povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek k celkovému počtu obyvateľov bytovky. Dotknutých ľudí vyzval, aby sa prišli prihlásiť na Základnú školu na Prostějovskej ulici v Prešove.

Zarážajúce správy o prešovskom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Plyn vybuchol v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu ráno. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Premiér Peter Pellegrini už v piatok avizoval, že mesto dostane na riešenie situácie z rezervy predsedu vlády milión eur. Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Viac o téme: TragédiaPrešovVýbuch plynuPrešovský panelák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu