Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na hasičov v Prešove čaká ráno mimoriadne ťažká skúška: Vyzeralo to tam ako bojová zóna!

Zhorený bytový dom dnes ráno Zobraziť galériu (6)
Zhorený bytový dom dnes ráno (Zdroj: Polícia SR)

PREŠOV - Koordináciu prác a pomoc ľuďom postihnutým piatkovým výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove poskytuje okrem záchranných zložiek aj tím neziskovej organizácie Modrý anjel. V nedeľu ráno okrem toho prebehnú v okolitých domoch plynové skúšky.

"Spolupracujeme s krízovým riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré zriadilo na mieste Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. Prichádzajú tu momentálne ľudia z evakuovaných budov. Ide o tri samostatne stojace a štyri vchody, takže hovoríme o niekoľkých stovkách bytov a ich obyvateľoch," uviedol veliteľ tímu Modrého anjela Radovan Bránik.

Ľuďom zasiahnutým tragédiou v Prešove pomáha i tím Modrého anjela
S podobnou udalosťou sa na Slovensku počas svojej kariéry nestretol. "Včera večer to pripomínalo naozaj bojovú zónu," povedal Bránik s tým, že na mieste bol desaťčlenný tím, v sobotu boli ľuďom k dispozícii štyria. "Tak, ako pri ostatnej udalosti s hromadným postihnutím obyvateľstva sú tu policajní, hasičskí, vojenskí psychológovia a naši ľudia," povedal. "V piatok sa evakuácia uskutočnila spôsobom, že ľudia mali pocit, že odchádzajú len na pár hodín, alebo že sa budú môcť v sobotu vrátiť domov. V skutočnosti to potrvá určite dlhší čas vzhľadom na to, že viac ako tisíc okien je poškodených. Do tých bytov neprúdi elektrina ani plyn, takže nie sú obývateľné. Aj keď sa zavedie plyn a znovu spustí elektrina, tak budú musieť naprávať škody. Vo väčšine bytov, ktoré sú v blízkosti, sú značné škody, sú plné skla, rozbitého nábytku a do niektorých vleteli rôzne cudzie predmety z toho výbuchu," priblížil Bránik. 

Zhorený bytový dom dnes
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

V Centre sústredeného sociálneho zabezpečenia v priestoroch Základnej školy na Prostějovskej ulici je ľuďom zasiahnutým tragédiou poskytované poradenstvo a materiálna pomoc. Ján býval na ôsmom poschodí. Spolu s dcérou sa ho hasičom podarilo zachrániť. "Stáli sme na balkóne, kričali sme, aby išli hore, lebo tam bola pani a mala malé dieťa. Tých sa podarilo zachrániť, vyššie to bolo už horšie. Pozrieť som sa tam nebol, zvonku to vidím, keď idem autobusom. My sme takú drámu prežili už pred 40 rokmi, vtedy vyhoreli tri poschodia v bytovke. Ak sa bytovka bude dať opraviť, pokojne sa tam nasťahujem, prečo nie. Keď som nemal traumu predtým, pri tom ohni, tak ani teraz by som nemal," povedal obyvateľ bytovky.

Obyvateľ bytového domu v Prešove: My sme takú drámu prežili už pred 40 rokmi
V spomínanom centre pomáha i takmer 20 zamestnancov školy aj rodičia detí. Medzi nimi je i učiteľka Anna Bratková. "Pracujem tu, čiže my sme počuli výbuch. Bolo to strašné niečo. Deti sa začali hneď báť, že čo sa vlastne deje. Ja si myslím, že je našou povinnosťou, aby sme tým ľuďom pomohli, ako sa len dá," priblížila Bratková. 

Na hasičov v Prešove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Na hasičov v Prešove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

"Riešime pomoc pre deti, invalidov, ľudí so zdravotným postihnutím, starších obyvateľov, ako aj ďalších obyvateľov, ktorí sú bezprostredne postihnutí. Z krízového štábu vychádza pre nás úloha, aby sme ich kontaktovali, nadviazali súčinnosť a pokiaľ budú vybavovať pomoc, tak sme pripravení ju riešiť," uviedol Ján Hudák z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Na otázku, čo bude ďalej s bytovým domom, odpovedal hovorca Prešova Vladimír Tomek. Radnica momentálne čaká na vypracovanie odborných posudkov. "Zároveň prebiehajú zabezpečovacie práce. Až na základe toho bude môcť mesto v súčinnosti s krízovým štábom rozhodnúť o nejakom ďalšom postupe," uviedol Tomek. V nedeľu budú v okolitých bytových domoch vykonávané plynové skúšky. 

Na hasičov v Prešove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

"Od 9.00 h budú vykonávané vo vchodoch od čísla 15 po 25, všetky nepárne čísla. Je dobré, aby boli ľudia doma. Sú to ľudia, ktorí už sú vo svojich bytoch. Od 11.00 h sú pripravené plynové skúšky v bytovom dome číslo 5. Tam momentálne nikto nebýva, pretože je kompletne evakuovaný. Žiadame ľudí, aby sa zhromaždili pri bytovom dome, aby mohli byť plynové skúšky vykonané," dodal hovorca. 

Viac o téme: TragédiaPrešovVýbuch plynu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu