Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Piatkový výbuch v Prešove: Hasiči ukončili zásah, statik má vo veci jasno

Zhorený bytový dom dnes ráno Zobraziť galériu (6)
Zhorený bytový dom dnes ráno (Zdroj: TASR - František Iván)

PREŠOV - Hasiči v sobotu večer ukončili zásah v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, kde došlo v piatok k výbuchu plynu. Ten si vyžiadal sedem obetí, jedna osoba je stále nezvestná. V tejto súvislosti polícia informovala o tom, že zadržala viaceré osoby pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Statik by dom zbúral

Ako povedal statik Jozef Polák, stav bytového domu, v ktorom došlo k výbuchu, je zlý. "Schodisko bolo po výbuchu zdeformované. Horné poschodia sú vo veľmi zlom statickom stave, pravdepodobne ju čaká asanácia. Je to najlepšie riešenie vzhľadom k danej situácii. Horná časť je v zlom stave, takže niet čo zachraňovať," vysvetlil. 

Čo bude ďalej s bytovým domom, sa ukáže až po tom, ako radnica obdrží odborné posudky.  "Viacero ľudí, hlavne zo spodných poschodí, tam má nejaké osobné veci a pýtali sa, či si ich nejakým spôsobom vedia vyzdvihnúť. Nikto teraz do tejto bytovky nemá prístup. Je potrebné zdôrazniť to, čo nám aj hasiči opakovali, aby si ľudia uvedomili, že aj predmety, ktoré tam ostali, nejaké doklady alebo niečo podobné sú väčšinou zatečené vodou, ktorou sa hasilo a zamrzli. To znamená, že sú úplne znehodnotené," uviedol hovorca prešovskej radnice Vladimír Tomek.

Piatkový výbuch v Prešove:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Hasiči ukončili zásah v bytovom dome

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľsva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík, miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. V nedeľu sa pokúsia za pomoci psa Horskej záchrannej služby dohľadať poslednú nezvestnú osobu. "HaZZ bude naďalej pokračovať v činnosti a maximálnej súčinnosti na základe požiadaviek krízového štábu a policajného zboru," povedal Kovalík. "Budeme potrebovať pomoc kynológov Horskej záchrannej služby, pretože vizuálna kontrola bytu nám neukázala výsledok. Nedá sa ísť dovnútra, ale každý jeden byt bol skontrolovaný cez okná fyzicky," uviedol po zasadnutí krízového štábu riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš. 

Piatkový výbuch v Prešove:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

Piatkový výbuch v Prešove:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

Hasiči z Lipian v Prešovskom kraji zverejnili video zvnútra zhorenej bytovky. Vidno na ňom, že celé schodisko je preč. 

Polícia začala vo veci trestné stíhanie

Krajský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. "V súvislosti s týmto skutkom boli zadržané podozrivé osoby zodpovedné za terénne práce, ktoré súvisia s touto tragickou udalosťou a sú predmetom ďalšieho vyšetrovania a následného znaleckého skúmania. V súčasnej dobe prebiehajú zo strany záchranných zložiek úkony súvisiace s ochranou života, zdravia a majetku," informovala Polícia SR na Facebooku. Zadržaných osôb je dokopy šesť. 

Hasiči nenašli nič

"Podľa informácie od Policajného zboru SR a informácií, ktorými disponujeme, sa posledná nezvestná osoba nachádza na 12. poschodí, ktoré bolo najviac zasiahnuté detonáciou a následným intenzívnym požiarom. Aj napriek snahe hasiči nenašli nič," uviedol Kovalík s tým, že na spomínané poschodie majú hasiči sťažený prístup. 

Piatkový výbuch v Prešove:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

Piatkový výbuch v Prešove:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

"Celkovo teda predpokladáme, že počet obetí na mieste nešťastia je osem, potvrdených a nájdených je sedem," povedal Kovalík. Hasiči budú podľa jeho slov pokračovať v činnosti na základe požiadaviek krízového štábu a Policajného zboru SR.

Viac o téme: PožiarVýbuchHasičiObetePrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu